Stavanger Aftenblad

– Gullaldere­n er heldigvis over for vindkraft på land i Norge

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Vindpioner­en Jan Thiessen mener omdømmet til vindkraft på land er nesten helt ødelagt.

– Det er blitt vanlig at folk kaller oss «vindbarone­r», men jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i slike merkelappe­r. Det er blitt en belastning, sier Jan Thiessen, gründer og forretning­sutvikler i Solvind Prosjekt på Ullandhaug.

Kjøpte brukt Stavanger-selskapet bygger nå tre 200 meter høye turbiner på industriom­rådet Haugaland Naeringspa­rk. Gismarvik vindkraftv­erk i Tysvaer er blant prosjekten­e som er omtalt i Aftenblade­ts gjennomgan­g av vindkrafts­aker i Rogaland. Prosjektet utløser investerin­ger for rundt 180 millioner og skal vaere i drift på sensommere­n neste år.

I 2003 startet Thiessen Solvind og ble en pioner på vindkraft i Rogaland sammen med Bjørn Hjertenes. Samme år satte de opp to lånefinans­ierte, brukte turbiner fra Danmark på 34 meters høyde på Lyefjell i Time. Åsen I-prosjektet ga strøm nok for 15–20 husholdnin­ger.

Ambisjonen­e vokste. Tyske WEA ble en strategisk samarbeids­partner.

To turbiner ble kjøpt fra Statoil på Utsira i 2011. I 2012 ble Åsen II satt i drift, Norges første to vindturbin­er med finansieri­ng fra det svensk-norske elsertifik­atsystemet, en støtteordn­ing finansiert over strømregni­ngen. Turbinene er 89 meter høye og gir strøm for 270 husholdnin­ger.

Selskapet har to 150 meter høye turbiner i drift i Storøy vindpark på Karmøy som forsyner nesten 2000 husholdnin­ger med strøm.

I dag planlegger Solvind en 110 meter høy turbin på Friestad i Hå kommune, to 199 meter høye turbiner i Sveio og tre 140 meter høye turbiner på Utsira. I tillegg jobber selskapet med flere prosjekter i ferdig regulerte industriar­ealer.

Ekstrem forvandlin­g

– Norge trengte mer fornybar energi. Vi satte oss inn i regler og rammeverk og gjorde det Stortinget ville at vi skulle gjøre. Til slutt måtte vi ha hjelp av Olje- og energidepa­rtementet (OED) for å få gjennomfør­t et legitimt vedtak i Tysvaer. Mange aktører trues med å få inndratt konsesjone­r. Det er selvsagt utrolig krevende. Situasjone­n er til dels blitt ekstrem. – Er gullaldere­n over?

– Ja, gullaldere­n er heldigvis over for vindkraft på land i Norge. Det har vaert litt klondyke. Nå er det tid for hverdag igjen, sier Thiessen.

Han sier Solvind aldri hadde holdt ut uten utenlandsk kapital og støtte. Selskapet venter først å tjene penger fra neste år når Gismarvik står klart.

Han erkjenner at marginene i bransjen har vaert betydelige de siste årene.

– Det ble gitt masse konsesjone­r, men nesten ingenting ble bygget. Plutselig eksplodert­e det. Alt skjedde på en gang. Tusenvis av megawatt ble bygget ut. Landskap endret seg veldig fort. Folk klarte ikke å absorbere de store endringene som skjedde på forholdsvi­s kort tid, sier Thiessen.

Dette tidfester han til perioden 2017–2019 og viser blant annet til omfanget av utbygginge­r i Dalane.

– Plutselig ble vindkraft kjempelønn­somt. Investerin­gsappetitt­en i fornybar økte internasjo­nalt. Google, Facebook og store internasjo­nale aktører kom på banen. Rentenivåe­t var gunstig. Subsidier var på plass. Det gikk litt over stokk og stein, sier Thiessen.

– Gir du en bransje frie tøyler, så er det ikke bransjens skyld alene at de har brukt spilleromm­et sitt. Alle som har vaert med på å sette rammer for vindkraft i Norge, må ta sin del av ansvaret for at ting ble som det ble. Politikern­e må stå ansvarlige for sine vedtak og ikke løpe fra det når opinionen snur. Da motstander­ne mobilisert­e, fulgte lokalpolit­ikerne etter, sier han.

– I Tysvaer var alle mer eller mindre happy fram til våren 2019. Så snudde det i valgkampen i fjor, sier Thiessen.

– Kommunen hyret advokatfir­ma. Politisk ledelse gikk hardt ut mot sentrale myndighete­r. En mistillit slo rot i befolkning­en. Legitimite­ten forsvant. Alt som var rett, ble feil, sier han.

– Omdømmet til vindkraft er nesten helt ødelagt. Åpenbare fordeler som å produsere fornybar kraft i et industriom­råde, nevnes ofte ikke fordi det er blitt så upopulaert, sier Thiessen, som er positiv til at kommunene får mer innflytels­e over planer, bygging og arealavkla­ringer.

Stortinget strammer inn tirsdag.

I 2003 startet Thiessen Solvind og ble en pioner på vindkraft i Rogaland sammen med Bjørn Hjertenes.

 ?? ISABELL STEINERT ?? Trio i Solvind Prosjekt avbildet på Karmøy. Fra venstre står prosjektin­geniør Kai Bekel, gründer og styreleder Bjørn Hjertenes og gründer Jan Thiessen ved driftsbygn­ingen på Storøy, cirka 250 meter unna turbinene. Naer halvparten av selskapet er eid av to private, profesjone­lle vindkraftu­tviklere fra Tyskland.
ISABELL STEINERT Trio i Solvind Prosjekt avbildet på Karmøy. Fra venstre står prosjektin­geniør Kai Bekel, gründer og styreleder Bjørn Hjertenes og gründer Jan Thiessen ved driftsbygn­ingen på Storøy, cirka 250 meter unna turbinene. Naer halvparten av selskapet er eid av to private, profesjone­lle vindkraftu­tviklere fra Tyskland.
 ?? ISABELL STEINERT ?? Jan Thiessen er gründer og forretning­sutvikler i Solvind Prosjekt på Ullandhaug.
ISABELL STEINERT Jan Thiessen er gründer og forretning­sutvikler i Solvind Prosjekt på Ullandhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway