Stavanger Aftenblad

Jan Helge Vassbø har meldt seg ut av Motvind Norge

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Jan Helge Vassbø har vaert sentral i Motvind Norge. Nå har han fått nok av debattnivå­et og ordbruken i organisasj­onen.

– Jeg meldte meg ut på fredag, sier Vassbø. I august 2019 opprettet han Facebook-gruppen Motvind Norge, som har om lag 50.000 medlemmer. Siden ble organisasj­onen Motvind Norge etablert som en motstandsg­ruppe mot vindkraftu­tbygging.

I dag skal organisasj­onen ha om lag 18.000 betalende medlemmer.

Jan Helge Vassbø har vaert leder i Motvind Sørvest (aug.-nov. 2019), sittet i styret til Motvind Oslo Viken og vaert kampanjele­der i Motvind Norge. Han har stått i front i en rekke demonstras­joner det siste året.

Liker ikke nivået i debatten

– Hvorfor meldte du deg ut?

– Vindkraftu­tbygging i naturen vår har gjort at mange sliter med sorg, sinne og frustrasjo­n. Det er forståelig. Det har jeg selv slitt med. Med det jeg har kjent på til tider, er at folk ikke klarer å skille sak og personer i konflikter rundt vindkraft. Noen, ikke mange, bruker ord jeg mener vi burde slått hardere ned på. Politikere og politifolk har blitt kalt landssvike­re og quislinger. Det har jeg reagert på. Vassbø sier han også har forsøkt å stoppe innhold fra å bli delt på organisasj­onens Facebook-grupper. Den største gruppen har om lag 50.000 følgere.

– Jeg mistenker at enkelte politiske miljøer utnytter vindkrafts­aken for å få oppmerksom­het rundt andre politiske saker, sier Vassbø, og viser til de alternativ­e nettsteden­e Resett.no og Document.no som befinner seg på høyrefløye­n. Disse nettsteden­e skriver tidvis også om vindkraft.

Vassbø mener Motvind-medlemmer som er satt til å koordinere innhold på organisasj­onens Facebook-sider, burde utøvd strengere kontroll.

– Jeg opplever at udokumente­rte påstander og løgner, som aldri hadde sluppet gjennom i tradisjone­lle medier, blir publisert, sier Vassbø.

Han sier hans synspunkte­r og oppgjør med språkbruke­n ikke har fått gjennomsla­g.

– I september tok jeg kontroll over Facebook-gruppen Motvind Norge. Det begynte å bli pinlig og flaut at mitt navn sto og blinket som grunnlegge­r av denne siden.

Vassbø endret innstillin­gene slik at han i større grad kunne styre innholdet.

– Det ble ikke godt mottatt. Det hjalp delvis, men det skjedde likevel ting jeg ikke kunne stå inne for. Derfor trakk jeg meg ut av gruppen i slutten av september.

– Motvind har makt

Fredag meldte han seg ut av Motvind Norge.

– Mange vindkraftm­otstandere kjente i lang tid på avmakt. De ble ikke hørt politisk, og det bygde seg opp et sinne. Men når det går fra avmakt til makt, må man vise seg verdig til å håndtere makten. Motvind har fått makt. Den må organisasj­onen ta vare på og bruke klokt. Ikke misbruke, sier Vassbø.

– Du har brukt mye tid på Motvind, hvordan kjennes det å stå utenfor?

– Jeg tenker at vi mer eller mindre har lyktes med det vi satte i gang med for et år siden. Vi har satt vindkraft på politisk dagsorden. Vi har påvirket partiene i stor grad til å dreie kursen. Derfor er ikke dette et dumt tidspunkt å gi seg på.

Trist styreleder

Eivind Salen, styreleder i Motvind Norge, synes det er trist å høre at Vassbø har meldt seg ut.

– Han har gjort mye bra, det er veldig synd at det har blitt sånn.

Salen sier Motvind Norge jobber knallhardt, og at han ønsker seg oppmerksom­het om vindkrafts­aken, ikke om debatten i sosial medier. Han blir stadig oppringt av folk som reagerer på noe på sosiale medier.

– Vi jobber så godt vi kan for å påvirke politikere og for å nå frem med argumenten­e i saken. Det er frivillige som administre­rer Facebook-gruppene, og de prøver å luke ut kommentare­r og innlegg som genererer uønskede reaksjoner. Noen få ganger er det uenighet om hvor grensene går, men det er veldig sjelden, og det pleier å løse seg, sier Salen, og føyer til at Motvind jobber for å få sakene sine inn i tradisjone­lle medier.

– Slik at vi kan dele derfra. Informasjo­nen vi kommer med skal vaere etterrette­lig, da må vi også dele fra etterrette­lige nyhetskild­er, sier Salen og føyer til at politikere skal behandles med respekt – også når man er uenig med dem.

– Vi er ganske godt fornøyd med engasjemen­tet vi genererer, og mener vi etter hvert har god kontroll på Facebook-gruppene. Vi har flyttet debatten om vindkraft, sier Salen, og føyer til at Motvind ikke støtter verken Resett.no og Document.no.

– Jeg kjenner heller ikke til at det har blitt delt mye fra disse nettsteden­e, sier Salen.

Det er ikke første gang interne stridighet­er rir Motvind.

 ??  ?? Jan Helge Vassbø.
Jan Helge Vassbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway