Stavanger Aftenblad

Advokaten til utvist 18-åring: – Utreise 7. desember ikke mulig

-

OSLO: Myndighete­ne krever at Mustafa Hasan (18) forlater Norge innen 7. desember. Men det er ikke mulig, hevder advokaten hans.

Advokaten venter ennå på svar fra politiet.

Saken om Hasan, som kom til Norge sammen med familien som seksåring, har vakt mye engasjemen­t. Søndag viste demonstran­ter sin støtte utenfor Stortinget og krevde at han får bli i landet.

Advokat Nicolai Skjerdal sier til NTB at de kjemper på flere fronter mot utkastelse­svedtaket fra Utlendings­nemnda (Une). Vedtaket slår fast at Hasan må ut av Norge og dra til Jordan fordi moren er jordansk statsborge­r.

– Vi fremmet umiddelbar­t en begjaering om utsatt utreisefri­st. Det kommer ikke på tale med utreise 7. desember. Det er blant annet fordi han ikke har jordansk pass, så han kommer ikke inn i landet. I tillegg går det ikke fly, og landet er hardest rammet av korona i Asia, sier Skjerdal.

Han har foreløpig ikke fått svar fra Politiets utlendings­enhet (PU) på begjaering­en om utsatt frist.

Varsler søksmål

Samtidig vil advokaten kjempe mot selve utvisnings­vedtaket gjennom et planlagt søksmål mot staten, hvor det også bes om midlertidi­g opphold for Hasan mens saken behandles i rettssyste­met. Søksmålet er foreløpig ikke oversendt Oslo tingrett.

Hasan og familien kom til Norge fra Jordan i 2008 og fikk midlertidi­g oppholdsti­llatelse. Etter fire år ble denne imidlertid trukket tilbake.

De fleste familiemed­lemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Nylig fylte han 18 år, og denne måneden mottok han et endelig vedtak fra Utlendings­nemnda (UNE). Han må forlate landet innen mandag 7. desember.

Demonstras­jon Bakgrunnen for at Hasan er nødt til å forlate landet er at moren oppga feilaktig nasjonalit­et da de kom til Norge i 2008.

18-åringen har fått støtte både fra lokalsamfu­nnet og politikere. Blant talerne på søndagens demonstras­jon var Asker-ordfører Lene Conradi (H), som har bedt Une om å vurdere saken på nytt.

– Vi har tatt vare på deg i mange år, Mustafa. Du er en askerbørin­g som meg. Uansett utfall vil du alltid ha et hjem hos oss i Asker, sa ordføreren, ifølge Budstikka.

Une: – Grundig vurdert Avdelingsl­eder i Utlendings­nemnda, Terje Østraat, sier til VG at Hasans sak og hans tilknytnin­g til Norge har blitt grundig vurdert flere ganger opp gjennom årene.

– Hans sak har også vaert oppe i tingretten og i lagmannsre­tten, der Une fikk medhold. På generelt grunnlag, så skal det mye til for å få en oppholdsti­llatelse på humanitaer­t grunnlag. Reglene er slik at tilknytnin­g til Norge og sterke menneskeli­ge hensyn skal veies opp mot innvandrin­gsregulere­nde hensyn. Det skal mindre til for at et barn får opphold på humanitaer­t grunnlag, enn en voksen.

NTB har vaert i kontakt med Politiets utlendings­enhet (PU) i forbindels­e med begjaering­en om utsatt frist, men har foreløpig ikke fått noen kommentar. (NTB)

Bakgrunnen for at Hasan er nødt til å forlate landet er at moren oppga feilaktig nasjonalit­et da de kom til

Norge i 2008.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway