Stavanger Aftenblad

Ordførere med sterk advarsel til Avinorlede­lsen

- Tor Dagfinn Dommersnes tor.dagfinn.dommersnes@ aftenblade­t.no

SOLA: Ingen av de 60 ansatte ved Avinor sin kontrollse­ntral på Sola vil flytte til Østlandet dersom sentralen legges ned.

Ordførerne i Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg advarer sterkt mot en nedleggels­e av kontrollse­ntralen på Stavanger lufthavn, Sola. Det kommer fram i et brev Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) har sendt til ledelsen i Avinor.

Slethei og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) hadde også et møte om saken med Avinor-ledelsen sist uke.

Det er et par uker siden at det ble kjent at Avinor nå utreder spørsmålet. Konklusjon­en skal komme til våren.

Vil ikke flytte

Ordførerne skriver at få eller ingen av de ansatte ved kontrollse­ntralen på Sola vil flytte til Østlandet dersom den flyttes dit.

Ifølge ordførerne er det mange argumenter for å beholde og styrke kontrollse­ntralen på Sola. De trekker blant annet fram regionens sterke kompetanse­miljø innenfor lufttransp­ort og luftfart, samvirke mellom Hovedredni­ngssentral­en Sør-Norge, Forsvaret/330skvadro­nen og politiet, og naerheten til offshoremi­ljøet, som uansett framtidig organiseri­ng av kontrollse­ntralene må bli vaerende på Sola.

Det er også lite å spare på totale personalko­stnader på å legge ned dagens kontrollse­ntral på Sola. I tillegg kommer eventuelle flyttekost­nader, skriver ordførerne.

Strid også før Kontrollse­ntralen på Sola har vaert i spill flere ganger tidligere. I 2004 vedtok Avinor-styret at sentralen på Røyken skulle legges ned og at det skulle bygges opp en ny på Sola som skulle dekke hele Sør-Norge. Det skjedde aldri. I 2008 ble disse planene lagt på is.

I 2011 dukket det opp forslag om å legge ned på Sola, uten at det skjedde noe.

Det finnes tre kontrollse­ntraler i Norge: I Bodø, i Røyken og på Sola. Omorganise­ringen som Avinor nå skal vurdere, gjelder bare Sola og Røyken, altså for Sør-Norge. Det er 60 ansatte på Sola, hvorav 47 flygeleder­e. I Røyken jobber det 64 flygeleder­e i kontrollse­ntralen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway