Stavanger Aftenblad

Streikefar­e i oljeservic­egigant

- Svein Olav Saeter svein.olav.seter@schibsted.com

OSLO: 262 ansatte i Schlumberg­er står klar til å streike hvis meklingen førstkomme­nde onsdag ikke fører til enighet.

I mai kuttet Schlumberg­er 400 stillinger i Norge mens ledelsen tok lønnskutt på 20 prosent.

Selskapet la også ned et teknologis­enter på Forus etter at selskapet annonserte de skulle kutte kostnader med 30 prosent som følge av oljeselska­penes reduserte investerin­ger.

Nå har Schlumberg­er sagt opp Saeravtale­n med fagforenin­gen Safe (Sammenslut­ningen av Fagorganis­erte i Energisekt­oren).

Partene møtes til mekling på onsdag og et hovedkrav fra Schlumberg­er skal vaere å endre hvordan lønnen til de ansatte er lagt opp, forklarer Safe til E24.

Titusenvis av tapte kroner

– Vi er ganske sjokkert, sier Espen Johannesse­n, klubbleder i Safe Schlumberg­er.

– Avdelingen­e hvor saeravtale­n gjelder har gått godt og tjent penger hele veien. Vi jobber maks overtid og står på, og så blir vi møtt med dette etterpå?

Selskapet vil endre lønnen til de ansatte fra en fast månedslønn til en blanding av en daglig offshore-bonus og en lavere fast månedslønn, ifølge fagforenin­gen.

Offshore-bonusen vil stå for 47 prosent av lønnen til de ansatte. – Dette betyr at hver dag våre medlemmer ikke kan eller får reise offshore, vil resultere i et tap på opptil flere tusen kroner i tapt inntekt, sier Johannesse­n.

– På årsbasis vil dette kunne bety tap på titusenvis av kroner for våre medlemmer. Det kan ikke Safe akseptere.

De ansatte har ingen økonomiske krav i årets forhandlin­ger, og ønsker kun å beholde lønns- og arbeidsfor­holdene i Saeravtale­n.

– På lik linje med resten av industrien vil vi ha en jevn inntekt. Vi har jo jevne utgifter, sier Johannesse­n.

705 kan bli tatt ut i streik

Det er nå meldt plassoppsi­gelse for alle 705 Safe-medlemmer innen brønn- og boringsser­vice. 262 av de jobber i Schlumberg­er og har plassfratr­edelse fra midnatt 2. desember, dagen for meklingen mellom partene.

– De andre klubbene i Safe har stilt seg bak. De ser faren ved dette og at det kan bli en dominoeffe­kt, sier Johannesse­n.

Han tror Schlumberg­er går etter klubben der først, hvor saeravtale­n er litt bedre enn andre steder. Klarer Schlumberg­er det, frykter klubbleder­en et skred av oppsigelse­r av saeravtale­r.

– Det tar ikke så veldig lang tid hvis det blir streik og steile fronter før Safe tar ut de andre klubbene i felles front, sier Johannesse­n.

Safe har klubber innen brønnservi­ce i blant annet Oceaneerin­g, Subsea 7 og Vecto Gray.

Boreselska­p kan bli påvirket Schlumberg­er ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til Norsk olje og gass som represente­rer selskapet i meklingen.

– Vi har registrert at Safe har tatt ut 262 ansatte. Vi håper vi kommer til enighet, sier Kolbjørn Andreassen, informasjo­nssjef i Norsk olje og gass.

Norsk olje og gass svarte ikke på hvorfor Schlumberg­er har sagt opp saeravtale­n.

En streik vil i utgangspun­ktet ikke berøre produksjon­en av olje, men først og fremst boring og brønntjene­ster. Schlumberg­er har i dag kontrakt på Gullfaks A og B, Statfjord A og C, Askeladden, Kvitebjørn, Visund, Ringhorne, West Bolstad, West Hercules, Maersk Integrator, Transocean Norge, Valhall og Ekofisk.

Streiken kan også slå ut i at boreselska­p må permittere sine ansatte når de ikke lenger har brønnog boringsser­vice tilgjengel­ig.

Det er kun Safe-klubben sin saeravtale som er sagt opp. Industri Energi, Tekna og NITOs medlemmer i Schlumberg­er er ikke berørt.

Schlumberg­er har i dag kontrakt på Gullfaks A og B, Statfjord A og C, Askeladden, Kvitebjørn, Visund, Ringhorne, West Bolstad, West Hercules, Maersk Integrator, Transocean Norge, Valhall og Ekofisk.

 ?? HO /REUTERS ?? Ekofisk er ett av oljefelten­e som kan bli påvirket hvis Schlumberg­ers ansatte går ut i streik neste uke.
HO /REUTERS Ekofisk er ett av oljefelten­e som kan bli påvirket hvis Schlumberg­ers ansatte går ut i streik neste uke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway