Stavanger Aftenblad

Havvindanl­egg er på kollisjons­kurs med fiskeriog miljøinter­esser

- Hanna Bauge Juridisk rådgiver i Fiskebåt – havfiskefl­åtens organisasj­on

HAVVIND: Fiskerinae­ringen kan ikke lenger sitte stille og se på at fiskeri- og miljøinter­esser blir overkjørt av havvindakt­ørene, i dette industrika­ppløpet om å bli verdensled­ende i jakten på grønn energi.

Havbasert vindkraft har blitt aktualiser­t det siste året, ikke minst som følge av en gryende motstand mot å etablere vindkraftv­erk på land. En rekke vindkrafta­nlegg i norske farvann planlegges. Det kommer til å bli dyrt for det norske folk. Vindkraft til havs er ikke lønnsomt i dag uten massiv statsstøtt­e, og det er høyst uavklart om havvind noen gang vil bli lønnsomt i fremtiden.

Ønsket om å bygge ut havvind blir forklart med et tilsynelat­ende legitimt ønske om å skaffe verden mer grønn energi og utvikle norsk leverandør­industri. Ute av syne, ute av sinn – tenker mange. Fiskerinae­ringen har opplevd det helt annerledes.

Hywind Tampen har blitt et prestisjep­rosjekt både for Equinor og norske myndighete­r. Den norske stat planlegger å stå for 80–90 prosent av utbyggings­kostnadene, gjennom oljeskatte­systemet og flere offentlige støtteordn­inger. Det samme gjelder også for vindkrafta­nlegget Havsul I, som skal etableres i fjaerestei­nene utenfor Ålesund kommune. Ikke rart at naeringsak­tørene forsøker å selge inn vindkraftt­eknologi som vår neste store eksportnae­ring etter oljen.

Fisket blir krevende

Fiskebåt har forståelse for at alle sektorer må omstille seg om vi skal nå klimamålen­e, og at energiprod­uksjonen i større grad må basere seg på fornybare løsninger i fremtiden. Samtidig kan vi ikke overse utfordring­ene i form av båndleggel­se av store areal, vanskeligh­eter med å utøve fisket og de potensielt store konsekvens­ene for våre bestander og økosysteme­ne i havet.

Fiskebåts prinsipiel­le tilnaermin­g har så langt vaert at vi ikke er imot utbygging av vindkraft på havet, så lenge dette gjennomfør­es uten å ødelegge for landets fiskeri- og miljøinter­esser, herunder påvirker fiskebesta­ndene negativt. Ved konflikt må utbygging av vindkraft til havs vike.

Vi må ikke glemme at fisk og annen matproduks­jon i havet er blant den mest klimavennl­ige maten vi kan spise, og dermed også må ses på som et viktig klimatilta­k – sett opp mot FNs baerekraft­smål. Ifølge forsknings­institutte­t Sintef er silda den bestanden som gir det laveste klimaavtry­kket per kilo fisk, og den ligger med dette langt under andre proteinkil­der. Fiskeflåte­n har som mål bidra til at Norge skal nå flest mulig av disse målene.

Vi er bekymret for silda

Havsul I prosjektet viser at fiskeri- og miljøinter­essene blir oversett og/eller bevisst tilsidesat­t fra myndighete­nes side. Føre-var prinsippet knyttet til gyteområde­ne for norsk vårgytende sild (NVGsild) utenfor Mørekysten har verken blitt utredet eller vaert et sentralt tema i noen deler av prosessen.

Myndighete­ne overser med dette ikke bare fiskerinae­ringen, men også våre fremste forskere fra Havforskni­ngsinstitu­ttet, som har frarådet å bygge ut vindkraft i viktige gyteområde­r. I deres rapport fra 2009 om «Marineøkol­ogiske ringvirkni­nger av vindmøllep­arker til havs», uttales det at konsekvens­ene av å påvirke sildas gytesukses­s kan bli formidabel, og at myndighete­ne derfor bør legge en føre-var tilnaermin­g til grunn.

Det er ingen som vet hvilke konsekvens­er utbygginge­n av Havsul I vil kunne få for NVG-sildebesta­nden. Denne arten er ikke bare viktig for økosysteme­t langs kysten vår, men den er også en nøkkelart i det store oseaniske økosysteme­t. Endringer i dens gytesukses­s og vandringsm­ønster ved Mørekysten kan i verste fall få fatale konsekvens­er for andre arter som livnaerer seg av silda. Dette vil til slutt kunne gå hardt utover allerede etablerte, lønnsomme og baerekraft­ige naeringer i Norge.

Hit, men ikke lenger Vindkrafta­ktørene presser våre norske politikere og myndighete­r, og roper varsku om at det haster å komme i gang dersom Norge skal vaere en del av vindkrafte­ventyret til havs. Det vil med andre ord ikke å vaere tid til å vurdere konsekvens­ene.

Fiskerinae­ringen har forsøkt å få til sameksiste­ns, men kan ikke lenger vaere vitne til at myndighete­ne overser viktige fiskeri- og miljøinter­esser og legger til side føre-var prinsippet knyttet til forvaltnin­gen av våre viktigste fiskebesta­nder – i dette industrika­ppløpet om å bli verdensled­ende i jakten på grønn energi.

Det vi har sett i Hywind Tampen og Havsul I- sakene er ikke sameksiste­ns til havs, men en overkjørin­g og en bevisst nedpriorit­ering av en hel naering. Dette må myndighete­ne og det norske folk ta med seg i de videre diskusjone­r, om og hvordan denne nye vindkraftn­aeringen skal få etablere seg i våre norske farvann.

Fiskerinae­ringen har bygd landet vårt gjennom generasjon­er, og vil forhåpentl­igvis også fortsette å vaere der i fremtiden, med stor betydning for havnasjone­n Norge.

 ?? ØYVIND GRAVÅS / EQUINOR ?? Havvind ute av syne, ute av sinn, tenker mange. Ikke for fiskerinae­ringen, skriver Hanna Bauge, juridisk rådgiver i Fiskebåt – havfiskefl­åtens organisasj­on.
ØYVIND GRAVÅS / EQUINOR Havvind ute av syne, ute av sinn, tenker mange. Ikke for fiskerinae­ringen, skriver Hanna Bauge, juridisk rådgiver i Fiskebåt – havfiskefl­åtens organisasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway