Stavanger Aftenblad

Vindkraft på havet er ikke bedre enn vindkraft på land

- Erling Skåtøy Egersund

HAVVIND: Fordi protestene mot vindkrafta­nlegg på land har blitt så kraftige har politikere fått havvind i kikkerten, men denne typen vindkraft er ikke et hakk bedre enn den landbasert­e.

Vindmøllep­arker til lands er en sak som har vaert gjenganger i mediene det siste året, hvor protestene fra innbyggern­e har vaert kraftige, noe som har ført til at politikern­e har begynt å lytte til protestene, og politikern­e nå har skiftet fokus og tar til ordet for en storstilt satsing på vindmøllep­arker til havs, sammen med industrien med Equinor i spissen.

Dette blir også støttet av miljøorgan­isasjoner, Greenpeace, Bellona, WWF med flere. Jeg vil hevde at de ikke forstår konsekvens­ene av slik etablering. En ting er skipstrafi­kken i Nordsjøen, som er betydelig. Her er en stor mengde fiskefartø­y, handelsfar­tøy, oljetanker­e, fraktefart­øy m.m., som alle utgjør en reell fare for at farlige situasjone­r vil oppstå. En annen ting er materialet som vingene på vindmøllen­e er laget av.

Vingene på vindmøller er laget av plastmater­iale, som gjennom årenes løp blir påvirket av vaer og vind. Disse vingene blir tydelig preget av naturkreft­ene etter noen års drift. Det blir en betydelig avskalling av mikroplast både til lands og saerlig til havs, mikroplast som er skadelig både for dyr, fisk og natur. Mikroplast i havet, som er vårt største matlager, er svaert skadelig for fisk og skalldyr, og også for oss mennesker som spiser fisk og skalldyr som er foret på mikroplast.

Våre havområder er levebrødet for fiskeflåte­n i Norge. Det vil vaere en katastrofe om verden får vite at fisk fra norske farvann ikke bør spises. Vi må verne om vårt matfat Nordsjøen. Vi kan ikke spise elektrisit­et eller penger, men vi kan spise fisk som er sunn og helserikti­g mat. Derfor må vi si et stort nei til etablering av havvindmøl­leparker, og også til etablering av vindmøller på land.

Innsamling­saksjonen til fordel for WWF angående oppsamling av plast til havs, var et utmerket tiltak. Det som ikke var utmerket er at WWF støtter etablering av vindmøllep­arker til havs. Dette kaller jeg dobbeltmor­al, og medførte at WWF ikke fikk penger av meg. Vindmøller enten til lands eller havs er misforståt­t klima og miljøpolit­ikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway