Stavanger Aftenblad

Havvind er lønnsomt, Seniortank­en sprer absurde påstander

- Per Thorvik Sandnes

VINDKRAFT: Seniortank­en advarte nylig mot å satse på vindkraft i et innlegg i Aftenblade­t. Advarselen er basert på Gordon Hughes sine arbeider. Han er trolig valgt helt bevisst, for å fremme negativ omtale.

Hughes er en kjent premisslev­erandør for klimaskept­iske aktivitet i Storbritan­nia og blir mye bruk at GWPF, en slags parallell til Klimareali­stene her hjemme.

Hans budskap er: Havvind blir ikke billigere å bygge ut, tvert er det like dyrt som før eller kanskje enda dyrere. Selskapene underbyr hverandre uten økonomisk grunnlag for å vinne kontrakter. Tapene blir holdt skjult for allmennhet­en og myndighete­r. Bevisst velger vindkrafts­elskapene å ruinere egne aksjonaere­r, påføre bankvesene­t store tap og til slutt utløse veldige redningspa­kker fra staten. Fremstilli­ngen harmonerer med kjente synspunkte­r om at global oppvarming egentlig er et skuespill og lureri.

Selskapene har ikke svart direkte på disse påstandene. Man finner imidlertid en diskusjon 8 år tilbake i tid der forskere ved velrenomme­rte Imperial College gikk meget hardt ut mot Hughes og betegnet en del av hans synspunkte­r som absurde og meningsløs­e. Det samme gjaldt Energidepa­rtementet.

Siden den tid har de ikke tatt opp tråden, det blir trolig ansett som bortkastet. Myndighete­ne som avviste Hughes i 2012, gidder heller ikke gå inn i noen verbal naerkamp, i stedet satser Storbritan­nia veldig på havvind og skal bygge ut til 175 TWH produksjon i 2030. Enorme mengder fornybar strøm til gode for klimaet.

Danske Ørsted har slått seg veldig på havvind – de tjener gode penger. I 2019 var overskudde­t 6 milliarder danske kroner. Når forventer Seniortank­en at Ørsted skal kollapse?

Equinor er og tungt inne i bildet, blant annet med sin Doggerbank­satsing. Garantipri­sen for levert strøm er rekordlav. Vi kan sammenlign­e med det nye atomkrafta­nlegget Hinkley C som får betalt 92,5 pund/ MWH. Doggerbank-prosjekten­e ligger rundt 40 pund/Mwh, alt målt i 2012-verdi. Ifølge Equinor skyldes dette sterkt avtakende kostnad for havvind. Men skal vi tro Seniortank­en og professore­n er det rent lureri og oppspinn.

En ny forsknings­rapport fra Imperial College bekrefter bildet som selskapene gir. Jansen og andre skriver at havvind nå er så konkurrans­edyktig; det gir rimeligere strøm enn fossile energikild­er. Man står foran en epoke med subsidiefr­ie satsinger og mulighet for lavere strømregni­ng for kundene i Storbritan­nia. For Boris Johnson er vindkraft den viktigste bidragsyte­ren til at Storbritan­nia kan nå målet om 0-utslipp i 2050. De vil også bygge en del atomkraft til erstatning for reaktorene som fases ut mot 2035.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway