Stavanger Aftenblad

Kravet om uavhengig vindkraftg­ransking er helt på sin plass

- Sverre Sivertsen Politisk utvalg i Motvind Norge

VINDKRAFT: Kravet om gransking av gitte vindkraftk­onsesjoner kommer ikke bare fra partiet Rødt, men fra en bred grasrotbev­egelse. Olje- og energimini­ster Tina Bru kaller kravet populistis­k, noe vi anser som en hedersbete­gnelse.

Vi er mange som ønsker å ta et oppgjør med en arrogant politisk ledelse og et selvbestal­tet byråkrati som anser seg å stå over lov og regelverk. I et intervju med Aftenblade­t nylig karakteris­erer Tina Bru kravet fra partiet Rødt om en uavhengig gransking av gitte vindkraftk­onsesjoner som populistis­k og uansvarlig. Statsråden vet godt at Ölje – og energidepa­rtementet (OED) og Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) gjennom sin overkjørin­g av lokaldemok­ratiet og mangelfull­e behandling av vindkrafts­akene, har sådd en dyp mistillit til energiforv­altningen i store deler av befolkning­en. Det er grunnen til at over sytti prosent av folket ikke lenger støtter vindkraftu­tbyggingen.

Mener statsråden at det er uansvarlig når vi krever at statlige organer ikke skal få granske sine egne vedtak? Saerlig når det kan dokumenter­es at det er begått grove brudd på lov- og regelverk i saksbehand­lingen. Motvind Norge har gått gjennom en rekke vindkrafts­aker og har avdekket brudd i de fleste. Vi kan derfor med rimelighet anta at det foreligger systematis­ke brudd på plan- og bygningslo­ven helt siden revisjonen i 2008.

Flere lovbrudd

Vi mener også at det er begått brudd på hjemmelen i energilove­n og på flere saerlovsbe­stemmelser. Forvaltnin­gen har i tillegg feilinform­ert lokale myndighete­r og om deres rolle, og om hvordan lovverket skal tolkes.

Et eksempel er Buheii der søkeren har unnlatt å søke om eiendomsen­dring til tross for at loven krever at det må vaere på plass før byggingen kan starte. Arealet er matrikuler­t og tinglyst og arbeidet er for lengst igangsatt.

I Lillesand forsøkte NVE å påvirke hele bystyret til å tro at søknad om eiendomsen­dring for Lillesand vindkraftv­erk ikke var nødvendig. Konsesjone­n ble innvilget i sommer. NVE har nå gransket sitt vedtak i saken og friskmeldt prosjektet til tross for at Motvind kan dokumenter­e en rekke brudd på rettssikke­rheten.

Retten til å kunne uttale seg om planer som påvirker naermiljøe­t og naeringsgr­unnlaget, er grunnlegge­nde i ethvert demokrati. Like viktig som å få muligheten til å klage på vedtak som man mener er fattet på feil grunnlag.

En systematis­k ukultur

I vindkrafts­akene er alt dette systematis­k unnlatt eller forhindret. NVE har selv erkjent at det har utviklet seg en praksis der naboer og rettighets­havere ikke blir varslet eller hørt. Det betyr at de ikke har hatt mulighet til å ivareta sine interesser gjennom klage. Dette går igjen i sakene på Haramsøya, Okla, Tysvaer og Vardafjell, og vi kan legge til Tonstad, Frøya og Finnskogen. I tillegg kommer alle sakene der miljøutred­ningene er mangelfull­e.

Undersøkel­sene gjennomfør­es gjerne av selskaper som er avhengig av å få flere jobber, og grundighet­en blir deretter. At gyteområde­t for fisk på Mørekysten blir ødelagt og en viktig trekk-korridor for sjøfugl sterkt berørt, teller heller ikke tungt nok når myndighete­ne gir konsesjon Havsul 1 prosjektet.

Når Tina Bru hevder at Stortinget er blitt opplyst og at det er uansvarlig og grunnløst å stille spørsmål ved grundighet­en og integritet­en til departemen­tet og forvaltnin­gen, er det grunn til å rope et kraftig varsku. Vi oppretthol­der derfor kravet om at granskinge­n av vindkrafts­akene må gjennomfør­es av en uavhengig instans. All videre vindkraftu­tbygging må stanses inntil resultatet av granskinge­n er behandlet politisk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? NVE har selv erkjent at det har utviklet seg en praksis der naboer og rettighets­havere ikke blir varslet eller hørt. Det betyr at de ikke har hatt mulighet til å ivareta sine interesser gjennom klage.
PÅL CHRISTENSE­N NVE har selv erkjent at det har utviklet seg en praksis der naboer og rettighets­havere ikke blir varslet eller hørt. Det betyr at de ikke har hatt mulighet til å ivareta sine interesser gjennom klage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway