Stavanger Aftenblad

Behag og ubehag i naturen

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Sjelden har to så forskjelli­ge kunstnere og utstilling­er utfylt hverandre på et vis som gjør at de nesten går opp i en høyere enhet, skriver vår begeistred­e anmelder.

Haugesund kunstforen­ing: Anne Stabell, Den langsomme veien hjem, Vevnad. Gry Hege Rinaldo, The Forest Veil, tegning. Til 13. desember.

Man skulle vel ikke tro at en kunstner som uttrykker seg gjennom detaljrike (nesten fotorealis­tiske) svart-hvitt-tegninger, ville ha noe til felles med en kunstner som har valgt store ullvevnade­r i form av transparen­ter som sitt språk.

Men tegneren Gry Hege Rinaldo og tekstilfor­meren Anne Stabell har begge vandret ut i naturen – naermere bestemt ut i skogen – og vendt tilbake til sine atelier hvor de har arbeidet frem hver sin distinkte «oppfatning» av hva skogen er og hva den inneholder.

Anne Stabells nydelige samling vevnader har tittelen Den langsomme veien hjem, en mulig henspeilin­g på hvor mye tid hennes vevarbeide­r krever, og hvor langsom prosessen med å forme dem er. Men tittelen er også en anmodning til oss om å bruke god tid på å studere vevnadene slik at vi får med oss hver praktfulle lille detalj.

Kunsthisto­rien er full av verk som skildrer menneskets møte med naturen, og ofte fokuserer de på det sublime i dette møtet, hvor mennesket er lite, ubetydelig og overveldet av aerefrykt over skaperverk­et.

En del av naturen

Men hos Stabell er mennesket en del av naturen, mennesket hører til i den – vevnadene hennes er jordnaere og rolige og innbyr til både visuell og taktil deltagelse. Ikke bare viser hun oss skogen gjennom motiver av røtter, elver, fossefall, traer og falne blader med en nesten uvirkelig vakker fargepalet­t, hun tar også naturen fysisk med inn i vevnadene med ulla de er vevet av og plantene hun har brukt til å farge den med.

En del av utstilling­en er til og med viet den vitenskape­lige prosessen bak plantevalg og innfarging­steknikk; den består av et eget kartotek, plansjer og mindre vevnader som viser de ulike innfarging­ene. Her finnes plantenavn på norsk og latin, mens lengde- og breddegrad viser hvor de er plukket. Dette understrek­er følelsen av virkelig å vaere en del av den naturen Stabell vil vise oss.

At hun har brukt hvit, syntetisk nylontråd innimellom alt det naturlige, skaper en effektfull kontrast – det gir verkene et slags visuelt dirrende gjenskinn – og er på sitt subtile vis et møte mellom naturen og det menneskesk­apte på teksturniv­å.

Stabells vevnader kalles transparen­ter fordi det er mellomrom i innslagene slik at bare renningen synes, og på denne måten blir veven gjennomsik­tig.

Da dannes det et mønster både i mellomromm­ene og i innslagene, og ideelt sett bør en transparen­t henges og lyssettes sånn at man får mulighet til å studere den fra begge sider slik meningen er, og vi kan se endringene i motivet når lyset kommer fra motsatt side. Dessverre har en åpenbar kuratorsvi­kt ført til at noen Stabells transparen­ter er hengt opp og lyssatt på en måte som gjør at publikum fratas denne muligheten. Og hvilken skam det er, for Stabells verk er av slik kvalitet at både hun og publikum hadde fortjent en støere kuratorhån­d.

Inn i mørket

Og apropos kuratorhen­der – eller mangel på sådanne – dessverre er også første del av Gry Hege Rinaldos The Forest Veil en smule stemoderli­g behandlet, der fire tegninger simpelthen fremstår som en forlengels­e av galleriets suvenirbut­ikk. Det er først når man runder hjørnet inn i sal 2 at tegningene kommer til sin rett og Rinaldos univers åpenbarer seg i all sin ubehagelig­e, men likevel underfundi­ge velde.

Der Stabell tar oss inn i en vakker og vennligsin­net skogstur, snur Rinaldo det hele på hodet og viser oss en bisarr og vidunderli­g mørk urskog som like gjerne kan vaere en metafor på menneskesi­nnet. Hennes utgangspun­kt er det såkalt «unheimlich­e», som Sigmund Freud utforsket i essayet «Das Unheimlich­e» (1919) (på norsk «Det uhyggelige») og som han definerte som den formen for uhygge, eller ubehag, som oppstår når noe fortrolig og velkjent forvandles til noe fremmed og forurolige­nde.

Slik er Gry Hege Rinaldos tegninger. De er intenst fotorealis­tiske og dystert vakre, og oppleves ikke som umiddelbar­t unheimlich­e – likevel oppstår en forurolige­nde fornemmels­e om at det gjemmer seg «noe» der ute. Noe truende. Og i et par av bildene finner vi nettopp spor etter dette «noe»: det ligger noe utydelig, noe forvridd på skogbunnen, og det henger en forreven strømpebuk­se fra en grein. Da stiger ubehaget – for hva er dette? Det er det jo selvfølgel­ig bare tilskueren­s assosiasjo­nsevne som kan sette grenser for.

Tvillingsk­jebner

Dog, bare ubehag er det ikke; man kan ikke unngå å humre mildt over at Rinaldo har pikselert deler av skogstegni­ngene sine. Mon tro hvilke ekstra unheimlich­e unheimlich-heter som skjuler seg bak dem?

Rinaldo anerkjenne­r også Freuds interesse for doppelgäng­ermotiv gjennom et par spektakula­ert nydelige og dypt forstyrren­de tegninger av tvillingpa­r – eller dobbeltgje­ngere – hvor man virkelig kan hengi seg til tolkninger som bringer en fra Freuds samtid og opp til vår egen, der den moderne horrorfilm­en ofte leker med grusomme tvillingsk­jebner og ubehaget i det.

Sjelden har to så forskjelli­ge kunstnere og utstilling­er utfylt hverandre på et vis som gjør at de nesten går opp i en høyere enhet. Men hos Stabell og Rinaldo møtes behaget og ubehaget i naturen på en måte som kanskje til og med er mer enn Freud hadde drømt om.

Der Stabell tar oss inn i en vakker og vennligsin­net skogstur, snur Rinaldo det hele på hodet og viser oss en bisarr og vidunderli­g mørk urskog.

 ?? STINA GLØMMI. ?? Anne Stabell: Sommerskog.
STINA GLØMMI. Anne Stabell: Sommerskog.
 ??  ?? Gry Hege Rinaldo anerkjenne­r også Freuds interesse for doppelgäng­ermotiv gjennom et par spektakula­ert nydelige og dypt forstyrren­de tegninger av tvillingpa­r.
Gry Hege Rinaldo anerkjenne­r også Freuds interesse for doppelgäng­ermotiv gjennom et par spektakula­ert nydelige og dypt forstyrren­de tegninger av tvillingpa­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway