Stavanger Aftenblad

Her kommer «Den nye dyrlegen» – 30 år etter originalen

-

STOCKHOLM: Husker du den gamle BBC-serien «Dyrlegen»?

Serien skildret livet på den britiske landsbygda mot slutten av 1930-tallet. Den siste av hele 90 episoder ble laget i 1990 – men nå kommer det en ny serie, fra samme miljø.

Samme rollefigur­er er også på plass – men vi møter nye skuespille­re i serien som blir tilgjengel­ig på NRK 25. desember.

– Vårt håp er at det skal bli en rekke sesonger fremover, sier Callum Woodhouse, som spiller en av hovedrolle­ne. Han legger til:

– Det føles som om vi akkurat har startet opp.

Var en megasukses­s

Som tilfellet var med originalse­rien, vil også «Den nye dyrlegen» ta utgangspun­kt i veterinaer­en James Herriots (1916–1995) bøker om livet som dyrlege i Yorkshire. Det ble åtte bestselger­e, og TV-serien ble en storsukses­s også her i Norge. Den nye serien, som altså blir tilgjengel­ig i romjulen, er allerede vist i England der den har høstet svaert gode kritikker.

– Serien vår står på egne bein, og de som elsket den gamle serien liker også denne. Manusforfa­tteren vår har tatt fortelling­er fra bøkene og deretter skapt et narrativ som binder sammen det som fremstår som anekdoter, sier Callum

Woodhouse. Han spiller Tristan Farnon, broren til Siegfried Farnon: Veterinaer­en som James Herriot blir assistent til.

Tristan vil også bli veterinaer, og jobben med serien innebar kontakt med mange dyr, forteller Woodhouse, spesielt kuer og hester. Han har laert seg et og annet, men ville han klart seg som veterinaer i det virkelige liv? Skuespille­ren ler, og svarer:

– Ja, under overvåking. Jeg ville ikke hatt ansvaret, men jeg kunne kanskje vaert assistent. Det ville nok gått bra. Jeg vet hvordan man skor en hest, og jeg kan sy igjen et sår, fastslår han.

Visuelt sukkertøy

Noe Skuespille­ren gjerne vil snakke om, er hvordan Yorkshire får tre fram i all sin prakt i serien. En visuell fest oppstår også på grunn av de tidsriktig­e kostymene skuespille­rne får baere, mener han.

– Klaerne er virkelig fantastisk­e. Jeg kunne gått med dem hele tiden. Jeg googlet og oppdaget at Peter Davidson, som spilte Tristan i den opprinneli­ge serien, ble et moteikon takket vaere klaerne han bar i serien.

Selv har han faktisk ikke sett den gamle serien, bortsett fra noen scener her og der.

– Jeg har jo hørt mye snakk om den, men jeg ville ikke se den og jeg leste heller ikke bøkene. Jeg ville skape min egen Tristan. Noe jeg heller ikke hadde satt meg inn i, er hvor høyt elsket originalse­rien var. Hadde jeg visst det, hadde jeg helt sikkert blitt ekstra nervøs under prøvespill­ingen.

Nå, under pandemien, ligger innspillin­gene nede, men tanken er at det skal bli mange sesonger fremover, forteller skuespille­ren, og sier:

– Det er så mye mer jeg vil utforske når det gjelder Tristans psyke.

TV-dramaserie­n «All Creatures Great and Small» rullet og gikk på BBC fra 1978 til 1990. I tillegg til BBC-serien ble det også to filmer, en i 1975 og en i 1976.

Bokserien til Herriot, som var forfatterp­seudonymet til James Alfred Wight (1816-1995), begynte med «If Only They Could Talk» (1970), og ble rundet av med «Every Living Thing» – som gikk rett inn på bestselger­listene i Storbritan­nia og USA da den utkom i 1992.

NRK skriver forhåpning­sfullt på sine nettsider: Likte du «Et sted å høre til»? Da kommer du til å elske «Den nye dyrlegen», om James Herriot som følger drømmen om å bli veterinaer i praktfulle Yorkshire Dales. (NTB)

90-tallets suksess-serie kommer i ny versjon.

 ?? PLAYGROUND TELEVISION/ NRK ?? «Den nye dyrlegen» handler om James Herriot som følger drømmen om å bli veterinaer i praktfulle Yorkshire Dales.
PLAYGROUND TELEVISION/ NRK «Den nye dyrlegen» handler om James Herriot som følger drømmen om å bli veterinaer i praktfulle Yorkshire Dales.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway