Stavanger Aftenblad

Årets Pondus-prisvinner­e: – Bryter seg ut av tradisjone­lle serieruter

-

OSLO: Juryen i årets Pondus-pris klarte ikke å velge mellom Jenny Jordahl og Nora Dåsnes – så nå deles prisen for første gang ut til to vinnere. Jordahl vant i forrige uke Bragepris for årets beste barnebok, der hun står både for tegning og tekst til «Hva skjedde egentlig med deg?". Hun forteller om overvektig­e Janne som mobbes og foreldrene hennes som prøver å hjelpe henne.

Også Nora Dåsnes har noe viktig på hjertet i sin «Ti kniver i hjertet»: Hennes historie, fortalt som en veksling mellom dagboknota­ter og tegneserie, er om Tuva som først sliter med å bli forelsket, og så – når følelsene kommer – strever med å skjønne at hun er i ferd med å bli forelsket i en jente.

– Jeg opplever begge som viktige bøker. På hver sin måte handler de om å vokse opp og bli akseptert, av andre enn seg selv. Jordahl og Dåsnes bryter seg elegant ut av tradisjone­lle serieruter for å fortelle historiene sine. Dette er fiffig fortellerk­unst fra perm til perm, sier juryleder Frode Øverli.

«At disse fortelling­ene er debutverk er imponerend­e nok i seg selv, men først og fremst er de flott gjennomfør­te og veldig gode tegneserie­r», heter det videre fra Pondus-prisjuryen om serieroman­ene, utgitt på henholdsvi­s Aschehoug og Cappelen Damm.

«Ti kniver i hjertet» skal oversettes til fransk, tysk, dansk, svensk, italiensk, koreansk og spansk, mens «Hva skjedde egentlig med deg?» er én måned etter utgivelsen allerede er solgt til Sør- Korea, Italia og Faerøyene. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway