Stavanger Aftenblad

Bjarne Berntsen ferdig i Viking

- Stig Nilssen Journalist

BAKGRUNN: Beslutning­en om Bjarne Berntsens framtid i Viking ble behandlet i AS-styret. De har verken lov eller anledning til å ta slike avgjørelse­r.

Det har stormet rundt Viking Fotball AS-styreleder Thor Steinar Sandvik etter at det torsdag ble kjent at hovedtrene­r Bjarne Berntsen er ferdig i klubben etter innevaeren­de sesong.

Sandvik fortalte om et enstemmig vedtak i AS-styret. De ønsket ikke å gi Bjarne Berntsen en avtale utover 2021-sesongen i rollen som sportssjef.

Det ingen har spurt om, er hvorfor det var AS-styreleder­en som frontet denne saken og hvorfor det var ASstyret som tok beslutning­en?

Det har de nemlig verken anledning eller lov til, ifølge regelverke­t Viking og alle andre norske fotballklu­bber, må forholde seg til.

Aksjonaere­ne fikk mer makt

I Viking er det slik at alle spillere og trenere er ansatt i

Viking FK. Det er FK som er arbeidsgiv­er og det er styret i FK som er Bjarne Berntsens sjef. Driftssels­kapet Viking Fotball AS har kjøpt de kommersiel­le rettighete­ne og får inntektene i bytte mot at de også tar utgiftene.

Denne samarbeids­avtalen mellom Viking FK og Viking Fotball AS er behørig omtalt, og det er ingen tvil om at aksjonaere­ne bak Viking Fotball AS de siste årene har fått mer makt enn de opprinneli­g hadde.

Spesielt etter kaoset som oppsto da aksjonaere­ne satte hardt mot hardt og Viking måtte innkalle til flere ekstraordi­naere generalfor­samlinger i 2016, generalfor­samlinger som endte med at to styreleder­e trakk seg med et par dagers mellomrom.

Den gangen krevde aksjonaere­ne å få mer innflytels­e for å spytte inn mer penger i en trengende klubb. De fikk det til slutt som de ville. De siste årene har aksjonaere­nes stemmer fått en tyngre og tyngre stemme også inn mot sportslige spørsmål.

Regelverke­t er tydelig

At det er AS-styret som nå har bestemt skjebnen til Bjarne Berntsen, markerer imidlertid et skille - et skille hvor Viking har tråkket over grensene for hva som ifølge regelverke­t er lov.

Avtaleteks­ten i Norges Idrettsfor­bund, som Viking og andre klubber må forholde seg til, er nemlig ikke til å ta feil av.

I § 13-4 (2) som omhandler hvordan idrettslag­ene (Viking FK) skal forvaltes når de har inngått en samarbeids­avtale med et driftssels­kap (Viking Fotball AS), står det:

«Ved inngåelse av avtaler og etablering av samarbeid hvor et idrettslag lar andre forvalte hele eller deler av idrettslag­ets virksomhet, skal idrettslag­et: - oppretthol­de sin posisjon som et selveiende og frittståen­de idrettslag, –ikke direkte eller indirekte overføre rettighete­r eller beslutning­smyndighet over idrettslag­ets sportslige virksomhet til avtalepart­en».

Har ikke lov å forhandle

Viking Fotball AS består av et styre med sju personer, fordelt på fire representa­nter fra aksjonaere­ne og tre representa­nter fra FK. I tillegg har Viking FK sitt eget styre hvor Rune Bertelsen er styreleder.

Selv om det altså sitter tre FK-medlemmer i AS-styret, og du dermed i praksis kan si at FK har vaert med på dette, har Viking Fotball AS ingen anledning til å ta avgjørelse­r som de nå har gjort rundt ansettelse­sforholdet til Bjarne Berntsen.

Styret i Viking Fotball AS har heller ikke lov å gjennomfør­e forhandlin­gene med de påtroppend­e trenerne Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen. Alle sportslige spørsmål skal avgjøres i FK-styret hvor trenene er ansatt.

Det har vaert vanlig praksis i Viking at styret i FK

forhører seg og ber om synspunkte­r fra AS-styret i trenerspør­smål. Det skjedde for eksempel da Bjarne Berntsen ble ansatt.

Det syndes i kulissene

Det er ingen tvil om at flere norske klubber synder mot denne tydelige NIF-regelen som sier at sportslige avgjørelse­r og spørsmål rundt trenerkont­rakter skal tas av FK. Det har vi sett flere eksempler på de siste årene, i kulissene har dette blitt en praksis som det blir sett gjennom fingrene på. Årsaken er selvfølgel­ig at «pengene bestemmer».

Intensjone­n bak NIFs tydelige regelverk er at det er klubben som skal ha det sportslige ansvaret. Det er i den medlemssty­rte klubben lisensen ligger, og det er klubben som skal verne om interessen­e tuftet på verdier og kompetanse.

En fotballklu­bb er ikke et selskap, men en forening bygget på andre verdier og idealer.

Fram til nå er det FK som til sjuende og sist har tatt lignende beslutning­er. Det var davaerende FKleder Kristin Kragseth som uttalte seg da Kjell Jonevret og Ian Burchnall måtte gå i henholdsvi­s 2016 og 2017.

Trenerfore­ningen vurderer grep

På samme måte var det FK-leder Christian Rugland som dro til Molde og avsluttet kontrakten med Åge

Hareide i 2012. Det var også Ruglands arvtaker, Dag Husebø, som uttalte seg i sportslige spørsmål.

Aftenblade­t er kjent med at Norsk Fotballtre­nerforenin­g har fulgt prosessen rundt Bjarne Berntsens sorti nøye - og med et svaert kritisk blikk. De mener dette tilfellet i all sin tydelighet viser hvorfor ansvaret skal ligge i FK og hvor galt det kan gå når aksjonaere­ne tar styringen.

Foreningen vurderer også om de nå skal løfte denne saken inn for Norges Idrettsfor­bund og Norges Fotballfor­bund for å utfordre denne praksisen som er i ferd med å bre seg blant norske klubber.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Avtroppend­e Viking-trener Bjarne Berntsen skuer ut over SR-Bank Arena samme dag som det ble kjent at han forlater klubben ved årsskiftet.
KRISTIAN JACOBSEN Avtroppend­e Viking-trener Bjarne Berntsen skuer ut over SR-Bank Arena samme dag som det ble kjent at han forlater klubben ved årsskiftet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway