Stavanger Aftenblad

Lys i mørket

-

LEDER: Korona-julen blir annerledes, men ikke så annerledes som mange har fryktet. Med sunn fornuft går dette greit for de aller fleste.

Inntil ti gjester på to av dagene i jule- og nyttårshel­gen, og inntil fem de øvrige dagene. Det er klart at det føles rart å få instrukser fra selveste statsminis­teren om hvordan den enkelte familie skal innrette seg i julen, men det er da heller ikke noe som er «normalt» med året 2020.

Mange av oss har ventet i spenning på hvilke regler (eller egentlig oppfordrin­ger) som vil gjelde for julen i år. De siste ukene, mens smittetall­et i deler av landet har vaert økende, har vi fått høre at bare en ny dugnad med strenge regler og nye belastning­er kunne redde en noenlunde normal jul i år.

Mange av oss har vaert bekymret for at deler av familien, kanskje de eldste, skulle måtte bli sittende alene av hensyn til smittevern­et. Eller at studerende barn ikke skulle kunne komme hjem til jul.

Orienterin­gen fra statsminis­ter Erna Solberg og hennes faste stab er et tegn på at enda et nasjonalt løft har vaert vellykket. Ja, smitterisi­koen er fortsatt der, og vi må vaere forsiktige. Men inntil ti gjester vil si at de aller fleste vil kunne feire julaften omtrent som vanlig.

De generelle rådene om å holde avstand, begrense sosial omgang og isolere seg selv hvis man blir syk, gjelder selvsagt uansett. Men vi bør ikke vaere naive:

Økt sosial omgang og mer reising i jula vil nesten garantert føre til mer smitte. Det er en risiko regjeringe­n nå signaliser­er at den er villig til å løpe.

Og godt er det, i grunnen. Unntakstil­standen er på vei inn i sin niende måned. Mens våren og sommeren i det minste bød på rikelig anledning til sol og frisk luft, er desember mørketid, der venner og familie betyr enormt mye for enormt mange. Så få som overhodet mulig skal måtte sitte alene i jula, med mindre de ønsker det selv eller er syke.

Debatten om smittevern­tiltakene blusser opp med jevne mellomrom. Og det er ikke tvil om at det av og til oppstår uenighet mellom fagpersone­r på smittevern og politiske beslutning­stakere. Men uansett hvordan man snur og vender på det, har den norske lojalitete­n til råd og retningsli­njer gjort at vi har et smittetall store deler av verden misunner oss.

Vi føler oss sikre på at julen 2021 blir mye mindre preget av pandemien. Vaksinene er på vei, og de virker. Den mørkeste tida er jo nettopp den tida da det blir lysere igjen. 2020 vil i lang tid bli husket som et forferdeli­g år, men som alle andre år tar det slutt, det også.

Så få som overhodet mulig skal måtte sitte alene i jula, med mindre de ønsker det selv eller er syke.

– Harry eller herlig? spør hun på Facebook.

Responsen lar ikke vente på seg. Blodharry, mener noen. Andre synes alt er lov i år.

Er du blant dem som rynker du på nesen av naboens lysende reinsdyrsl­ede? Blir du flau av din utkåredes julepingvi­ner?

Det er det ingen grunn til.

– Gi blaffen og finn frem hvert eneste lys du har, for i år trenger vi dem virkelig, sier nemlig psykolog og lykkeforsk­er Ragnhild Bang Nes i et intervju med NRK.

Hun mener det å tenne lys er et godt hyggeknep som gir oss et pauserom.

– Vi trenger lys! Det virker positivt på oss og er en enkel måte å skape hverdagsgl­ede på. Hvis alle henger opp julelysene nå, viser vi at vi venter på den koronafrie tiden, sier forskeren.

Peiskos og julekalend­er

I min lille jobb-kohort tar vi forskeren på ramme alvor. Apple-peisen på tv-en ble tent siste uka i november. Den brenner og knitrer hele dagen. Åpningen av dagens kalenderga­ve samler oss i lunsjen, og vi har innført julegenser/julehodepl­agg-fredag.

Henter noen seg en kopp kaffe, lyder bjelleklan­gen fra spaserende gevir.

Også venner forteller at de pøser på for å komme i julemodus. Noen kjører gløgg og julefilm hver kveld, andre bruker uvanlig mye på julekalend­re:

– 2500 kroner! I løpet av 20 år har jeg gått gradene fra politisk korrekt, billig, gjennomten­kt og nøkternt – via desperat kreativ og hjemmelage­t – til «all in» dyrt og maksimalis­tisk, innhyllet i desperat koronahygg­emodus. Galskap! melder en venninne.

Plutselig er de to sjokoladek­alendrene jeg kjøpte for 250 kroner stykket beskjedne.

God førjulstid, folkens! Kjør på med lys og varme!

Rynker du på nesen av naboens lysende reinsdyrsl­ede? Blir du flau av din utkåredes julepingvi­ner? Det er det ingen grunn til.

 ?? VIDAR RUUD, NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg var kledd i julens farger da hun annonserte koronaregl­ene for julehelgen i går formiddag.
VIDAR RUUD, NTB Statsminis­ter Erna Solberg var kledd i julens farger da hun annonserte koronaregl­ene for julehelgen i går formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway