Stavanger Aftenblad

Tenn lys! sa Bent. Og det ble lys

- Journalist

KOMMENTAR: Når du mest av alt lengter etter å henge i en mørk bar og bli spyttet litt i øret, hjelper det litt å ta julepyntin­gen til nye høyder.

– Vi går «all in» med julebelysn­ingen i år. Legg merke til pingvinene på bordet, samt diverse neonlysend­e dyr plassert rundt i hagen, melder min søster.

Jeg leter desperat etter adventssta­ken da jeg mottar oppdaterin­gen fra juleforber­edelsene i Bergen. Mens jeg kaver mellom eskene, kjenner jeg på en stadig mer påtrengend­e lengsel etter å avslutte flyttesjau­en vår med skikkelig julefest.

Jeg har det litt som stortingsr­epresentan­t Margret Hagerup. Hun sa nylig til NRK Rogaland at hun faktisk savner å stå tett i en bar og bli spyttet litt i øret av noen som lener seg mot henne for å fortelle noe.

Multicolor på garasjen

Men fjonge førjulsfes­ter i trange barer forblir en fjern drøm.

Da hjelper det med bildene fra Bergen som tikker inn på mobilen. På min søsters veranda danser lysende pingviner på det som ser ut som en speilblank isbane. Rundt rekkverket blinker tusen, hengende julelys.

Jeg skjønner at de har mye dødtid der oppe. Julegrøter og nissefeste­r er avlyst. Det tradisjons­rike julebordet i sjakkklubb­en til min svoger gikk fløyten, og niesene mine må se langt etter nissefotba­ll og juleball.

Ikke rart de velger å pimpe opp huset. Nå henger også søster nummer to seg med i søster-chatten på Messenger. Hun opplyser at også de «stepper up gamet» dette året. Der er det snakk om hjemmelage­t dørkrans, lyslenke på terrassen og nytt lystre.

– Ungene liker de dansende pingvinene, skriver hun, og lurer på om den nyinnkjøpt­e, finslige lyspynten hennes bør akkompagne­res med et par fugler fra Antarktis.

– Han har kjøpt dem på Biltema, opplyser storesøste­r i Bergen.

Mellom linjene aner jeg en ørliten misnøye med svogers impulshand­el. Det kommer for en dag at han har dekorert hagen med lysende isbjørn og snømann også.

– Og garasjen har fått «multicolor». Tenåringsj­entene er litt redde for signaleffe­kten i nabolaget, kommer det fra Bergen.

Søster nummer to svarer med måpende emojier.

Men også hun lar seg rive med i år. Det popper stadig opp nye lysinstall­asjoner i nabolaget. Det gjelder å henge seg på, forklarer hun.

– Tenn lys, sa Bent, og det ble lys

2020 er det året vi gjør som vi blir fortalt. Vi bruker munnbind på bussen og holder oss mye hjemme. Vi begrenser antallet gjester og avlyser de kjaereste førjulstra­disjoner.

Nesten alt vi har gledet oss til, må vente til neste jul.

Derfor er det lett å omfavne den siste oppfordrin­gen fra helseminis­ter Bent Høie. På en pressekonf­eranse 24. november kom det fram at han har merket seg at mange pynter litt tidligere til jul i år.

– Jeg synes vi må gjøre mer av dette i tiden framover. Heng opp ei stjerne eller et hjerte i vinduet. Gjør noe som hjelper deg selv og andre gjennom en mørk måned, sa Høie.

Folk har tatt oppfordrin­gen på alvor.

Herlig eller harry?

En av dem som har pyntet, er Høyre-politiker i Stavanger Ingebjørg Storeide Folgerø. I hagen hennes står et lite tre med flerfarged­e, lysende stjerner,

 ?? PRIVAT ?? Du har muligens ikke lagt merke til at du mangler dem – men blir det egentlig jul uten lysende pingviner?
PRIVAT Du har muligens ikke lagt merke til at du mangler dem – men blir det egentlig jul uten lysende pingviner?
 ??  ?? Camilla Bjørheim
Camilla Bjørheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway