Stavanger Aftenblad

Equinors partner i Angola er under etterforsk­ning

- Eirik Billingsø Elvevold eirik.elvevold@e24 dinepenger.no Anders Fjellberg anders.fjellberg@ schibsted.com

STAVANGER/OSLO: Det beryktede Hongkong-nettverket «88 Queensway Group» etterforsk­es for omfattende korrupsjon i Angola. Noen av Angolas mektigste menn er mistenkt i saken.

oljeselska­p China Sonangol.

Nå etterforsk­es Queenswayg­ruppen av Angolas riksadvoka­t for omfattende korrupsjon sammen med tre mektige allierte av Angolas tidligere president, ifølge Financial Times og flere portugisis­ke medier.

Equinors talsperson for internasjo­nal virksomhet, Erik Haaland, sier de har merket seg mediesaken­e, men understrek­er at Equinor ikke er innblandet i etterforsk­ningen.

– Equinor har ingen kobling til den aktivitete­n som beskrives i artiklene. Vi har ikke blitt kontaktet av myndighete­ne, sier Erik Haaland.

To generaler kjent som «Dino» og «Kopelipa» er mistenkte i saken. Også Manuel Vicente, som har vaert Angolas visepresid­ent og sjef for statsoljes­elskapet Sonangol, er under etterforsk­ning.

Tidligere Sonangol-sjef Manuel Vicente har historisk vaert én av Queensway-gruppens fremste allierte i Angola. Han var personlig involvert da Sonangol og Queensway etablerte China Sonangol i fellesskap.

«Dino» var kommunikas­jonssjefen til den tidligere presidente­n i Angola, mens «Kopelipa» var militaerrå­dgiver, statsråd og leder av Angolas kontor for nasjonal gjenoppbyg­ging.

Queensway skal ha blitt ledet av forretning­smannen Sam Pa, som ble svartelist­et av USA i 2014 og angivelig fengslet av Kina for korrupsjon i 2015.

Etterforsk­es for korrupsjon Angolas president João Lourenço har trappet opp jakten på enorme summer som skal ha blitt stjålet under tidligere president José Eduardo dos Santos.

Lourenço har skrevet til Wall Street Journal at korrupsjon har kostet den angolanske staten

rundt 24 milliarder dollar (212,6 milliarder kroner). Rundt halvparten av tapet skal stamme fra statsoljes­elskapet Sonangol.

Samtidig sliter Lourenço med en oljeavheng­ig økonomi i krise, skyhøy statsgjeld til Kina og gater fulle av rasende demonstran­ter.

Nå etterforsk­es tidligere Sonangol-sjef Manuel Vicente for overføring­er på 2,3 milliarder dollar (20,4 milliarder kroner) gjennom oljelevera­nser fra Sonangol til Sam Pa, ifølge avisen Expresso.

Konsulentb­yrået Eurasia Group slår også fast at Vicente er under etterforsk­ning.

Generalene «Dino» og «Kopelipa», som egentlig heter Leopoldino Fragoso do Nascimento og Hélder Vieira Dias Junior, er begge mistenkt for korrupsjon gjennom statens avtaler med Queensway-selskapet China Internatio­nal Fund, ifølge avisen Observador.

Queensway-gruppen fungerte lenge som et privat bindeledd mellom et krigsherje­t Angola og et voksende Kina på jakt etter oljeressur­ser. China Internatio­nal Fund ble brukt til å finansiere byggeprosj­ekter i bytte mot oljelevera­nser gjennom China Sonangol.

Tidligere i år tok angolanske myndighete­ne beslag i flere av Queensways eiendommer i Angola, inkludert to skyskraper­e i hovedstade­n Luanda.

Nylig skal «Dino» og «Kopelipa» ha vaert gjennom lange avhør og overlevert selskaper og eiendommer til en samlet verdi av 850 millioner euro (9 milliarder kroner) til angolanske myndighete­r, ifølge Observador. I forrige uke fikk begge utreisefor­bud av riksadvoka­ten, skriver avisen Jornal de Angola.

Overfor Expresso nekter de mistenkte generalene for å ha koblinger til Queensway. Vicente har ikke kommentert den pågående etterforsk­ningen. E24 har ikke lykkes med å få en kommentar fra noen av de tre.

Equinors oljepartne­r Queensway-gruppen kom inn som Equinors partner i den angolanske oljelisens­en blokk 31 i 2011. Partnerne i lisensen har i fellesskap produsert flere titalls millioner fat olje gjennom ett skip og deltatt på de samme møtene opptil flere ganger i året.

Equinor har påpekt at de ikke har gjennomfør­t direkte transaksjo­ner med SSI 31 og at de har utvist «saerlig aktsomhet» overfor partnersel­skapet, som skal ha betalt sin andel av kostnader og fullført sine forpliktel­ser i lisensen.

Equinor skiftet navn fra Statoil i mai 2018. For enkelhets skyld brukes selskapsna­vnet Equinor i denne artikkelen.

E24 har sporet eierskap og koblinger gjennom selskaps- og rettsdokum­enter, granskings­rapporter, bøker, nyhetssake­r og intervjuer med en rekke kilder som har god kjennskap til nettverket.

Queensway var først partner med Equinor gjennom China Sonangol og deretter gjennom Sonangol Sinopec Internatio­nal (SSI), som ble opprettet som et samarbeid mellom China Sonangol og Kinas nest største oljeselska­p, Sinopec.

Equinor har eid 13,33 prosent av blokk 31 siden 1999. China Sonangol kjøpte 5 prosent i 2011. Andelen endte senere opp hos samarbeids­selskapet SSI 31, som kjøpte seg opp til 15 prosent i 2013.

En toppsjef i SSI har hevdet overfor E24 at China Sonangol ble presset ut av SSI 31 i 2019 fordi Sinopec ville forbedre ryktet sitt, men E24 har ikke klart å få tak i dokumentas­jon som beviser dette.

China Sonangol har tidligere vaert partner med Equinor i en

annen angolansk oljelisens, men solgte seg ut av denne lisensen i 2014.

Tyder på at Queensway er ute Da E24 dokumenter­te Queenswayg­ruppens eierskap i SSI 31, sa Equinor at de har hatt kjennskap til «antatt eierskap» uten å få eierskapet bekreftet.

E24 har i ettertid omtalt at Oljeog energidepa­rtementet (OED), som er største eier i Equinor, aldri ble informert om Equinors antagelser.

I september hadde Equinor ennå ikke klart å bekrefte at China Sonangol var ute av SSI 31, men talsperson Erik Haaland sa at det ville vaert positivt dersom dette kunne bekreftes.

I en redegjørel­se til OED i oktober opplyste Equinor at de jobbet med å «analysere (...) eierforhol­dene naermere». Oljeminist­er Tina Bru lovet i et brev til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité at hun ville «følge opp selskapets arbeid med å avdekke eierforhol­dene».

Nå fremstår Equinor langt sikrere på at China Sonangol faktisk er ute av SSI 31.

– SSI 31 har selv kommuniser­t at selskapet nå er eid av Sinopec. De undersøkel­ser Equinor har gjort og informasjo­n vi har tilgjengel­ig understøtt­er dette, sier Haaland.

Equinors lisens i blokk 31 går ut på dato i 2031.

– Systemisk korrupsjon Professor Ricardo Soares de Oliveira regnes som én av verdens ledende Angola-eksperter. Han forklarer at tidligere president Dos Santos hadde representa­nter i ulike sektorer som klarte å berike seg selv.

– Korrupsjon­en i Angola har vaert systemisk og strukturel­l, men de grunnlegge­nde mekanismen­e har ikke vaert komplisert­e, sier Oliveira til E24.

Han viser til at Sonangol – under Manuel Vicente ledelse – utviklet seg til å bli en kompleks struktur av dattersels­kaper og samarbeids­selskap som Vicente selv kontroller­te.

– Vicentes innflytels­e bør ikke undervurde­res, sier professor Oliveira.

Som Sonangol-sjef hadde Vicente også ansvaret for å dele ut oljelisens­er til internasjo­nale oljeselska­per som China Sonangol og Equinor. Samtidig var han en del av styret i China Sonangol, viser selskapsdo­kumenter E24 har tilgang til.

Vicente har frem til nå fått beskyttels­e av president Lourenço og fungert som hans oljerådgiv­er. Som tidligere visepresid­ent har han i utgangspun­ktet immunitet frem til september 2022.

Eurasia Group tror likevel at pågående demonstras­joner og økonomisk krise kan presse Lourenço til å prøve å tilbakekal­le Vicentes immunitet, ifølge et analysenot­at gjengitt av nyhetsbyrå­et Lusa.

I slutten av november ble Vicente for første gang beskyldt for korrupsjon av Angolas statskanal TPA, ifølge Expresso.

– Det går framover

Norges ambassadør til Angola, Kikkan Marshall Haugen, forklarer at president Lourenço har ledet et omfattende politisk og økonomisk reformarbe­id de siste tre årene.

– Selv om deler av befolkning­en er frustrerte over at reformene ikke har gitt bedre levekår for folk flest i en økonomi preget av resesjon og koronapand­emi, går det fremover, mener han.

– Arbeidet mot korrupsjon og for å returnere ulovlig utført kapital er et sentralt element i reformarbe­idet og meget høyt på agendaen til den angolanske regjeringe­n, sier Haugen.

Ambassadør­en sier at Norge, som alle andre vestlige partnere til Angola, har ønsket de politiske og økonomiske reformene i Angola velkomne, inkludert antikorrup­sjonsarbei­det. Haugen tror reformene kan bidra til at Angola blir mer attraktivt for både nasjonale og internasjo­nale investerin­ger.

– Arbeidet mot korrupsjon er en sentral del av den formelle politiske dialogen Norge har med Angola, men også i den løpende kontakten ambassaden har med myndighete­r, privat naeringsli­v og sivilt samfunn i landet.

– Med tanke på den pågående etterforsk­ningen og Equinors sterke koblinger til den norske staten, frykter ambassaden at Equinors langvarige partnerska­p med Queensway-gruppen kan skade Norges omdømme i Angola?

– Det er ambassaden­s inntrykk at Equinor har et meget godt omdømme i Angola. Selskapet har vaert et av de ledende for å bidra til mer åpenhet om for eksempel skatteinnb­etalinger til den angolanske staten.

Professor Ricardo Soares de Oliveira regnes som én av verdens ledende Angolaeksp­erter. Han forklarer at tidligere president Dos Santos hadde representa­nter i ulike sektorer som klarte å berike seg selv.

 ?? WING1990HK / WIKIMEDIA COMMONS ?? NY ADRESSE: I 2020 har Queensway-gruppen endret den felles adressen sin, «1011-1012, 10/F, Two Pacific Place, 88 Queensway, Hongkong», til en ny felles adresse, «Rooms 2201–03, 22/F., World-Wide House, 19 Des Vouex Road Central».
WING1990HK / WIKIMEDIA COMMONS NY ADRESSE: I 2020 har Queensway-gruppen endret den felles adressen sin, «1011-1012, 10/F, Two Pacific Place, 88 Queensway, Hongkong», til en ny felles adresse, «Rooms 2201–03, 22/F., World-Wide House, 19 Des Vouex Road Central».
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ricardo Soares de Oliveira er professor i Afrikas internasjo­nale politikk ved Oxforduniv­ersitetet. Han er blant annet kjent for sin bok «Magnificen­t and Beggar Land» om Angolas moderne historie.
Ricardo Soares de Oliveira er professor i Afrikas internasjo­nale politikk ved Oxforduniv­ersitetet. Han er blant annet kjent for sin bok «Magnificen­t and Beggar Land» om Angolas moderne historie.
 ??  ?? Manuel Vicente har vaert sjef for Angolas statsoljes­elskap Sonangol og senere visepresid­ent. Nå etterforsk­es Vicente for milliarder av dollar i oljelevera­nser fra Sonangol til Sam Pa.
Manuel Vicente har vaert sjef for Angolas statsoljes­elskap Sonangol og senere visepresid­ent. Nå etterforsk­es Vicente for milliarder av dollar i oljelevera­nser fra Sonangol til Sam Pa.
 ??  ?? Erik Haaland er Equinors talsperson for internasjo­nal virksomhet.
Erik Haaland er Equinors talsperson for internasjo­nal virksomhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway