Stavanger Aftenblad

Equinor i Angola

-

– Fra angolansk side settes det stor pris på at selskapet har vaert en langsiktig og forutsigba­r partner, som raust har delt av sine erfaringer for å bidra til mer robuste og transparen­te systemer på angolansk side. Dette inkluderer Equinors bi drag til pågående undersøkel­ser og angolanske bestrebels­er i å rydde opp i korrupsjon og uryddig praksis innenfor oljesektor­en.

Sam Pa forsvant Queensway-gruppen og Sam Pa har historisk tjent penger på å vaere et bindeledd mellom elitene i Kina og diktaturer som Angola, Zimbabwe, Guinea, Nord-Korea og Venezuela. Fra et hovedkvart­er i Hongkong skal Pa ha bygget opp et komplisert nettverk av selskaper, blant annet registrert i skattepara­diser som Cayman Islands og De britiske jomfruøyer.

I mange år reiste Pa med privatfly fra diktatur til diktatur på jakt etter olje, diamanter og storslåtte eiendommer. Han brukte ulike pass og opptil åtte forskjelli­ge navn. Ifølge Financial Times er Pa tidligere spion og våpenhandl­er.

I 2014 ble Pa ilagt strenge sanksjoner av USA for ulovlig diamanthan­del og pengestøtt­e til regimet i Zimbabwe. I 2015 rapportert­e flere medier at han hadde blitt pågrepet for korrupsjon på et luksushote­ll i Beijing.

Det er ikke kjent hvor Pa befinner seg i dag. E24 har snakket med en rekke kilder som har god kjennskap til Queensway-gruppen. Ingen av dem vet hvor han befinner seg.

E24 har blant annet snakket med den amerikansk­e forskeren Erica Downs, som er ekspert på Kinas oljesektor. Hun setter pågripelse­n av Pa i sammenheng med Xi Jinpings kamp mot korrupsjon og indre fiender, som på den tiden ble rettet inn mot Kinas nasjonale oljeselska­per.

Fortsetter å gjøre forretning­er Queensway-gruppen ser ut til å ha mistet støtten fra sine allierte i Angola. Mens kinesiske Sinopec hevder at de har presset nettverket ut av SSI, har statsoljes­elskapet Sonangol saksøkt nettverket og annonsert at de vil selge seg ut.

Queensway fortsetter likevel å gjøre forretning­er. Noen av selskapene har fått nye adresser og kortere og mer kryptiske navn, men de samme nøkkelpers­onene kontroller­er fortsatt nettverket, viser selskapsdo­kumenter.

E24 har i flere måneder forsøkt å få en kommentar fra eierne uten å lykkes. En resepsjoni­st ved Hongkong-kontoret har svart to ganger på telefon, men har ikke ønsket å besvare spørsmål.

Den ledende Queenswaye­ksperten J.R. Mailey, som har skrevet to granskings­rapporter for amerikansk­e myndighete­r, har sagt til E24 at han er usikker på hvem som kontroller­er nettverket per dags dato.

– Det er uklart hvorvidt Sam Pa trekker i trådene bak kulissene. Men det er hundrevis av millioner i eiendeler – fra New York til Angola til Hongkong – bundet opp, som noen forsøker å få tilgang til, sa Mailey.

 ?? BP / FOTOMONTAS­JE: E24 ?? På åpningsfes­ten til BP på blokk 31 ble det bydd på velkomstdr­inker, middag, underholdn­ing og en «First Oil Chocolate Fountain».
BP / FOTOMONTAS­JE: E24 På åpningsfes­ten til BP på blokk 31 ble det bydd på velkomstdr­inker, middag, underholdn­ing og en «First Oil Chocolate Fountain».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway