Stavanger Aftenblad

Bjerkreim anker mobbedomme­n

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

BJERKREIM: En tidligere elev i Bjerkreim ble nylig tilkjent 1,2 millioner kroner i erstatning. Dalane tingrett mener skolene sviktet eleven. Bjerkreim kommune anker dommen.

Advokat Christian Thrane Asserson i advokatfir­maet i Bull Årstad har represente­rt eleven og familien. Han har mottatt ankeerklae­ringen fra Bjerkreim kommune.

– Jeg er skuffet over at saken ankes. Her snakker vi om en elev som har hatt det ille gjennom hele skoletiden og som er påført en skade. Saken fra Dalane tingrett har vaert belastende for eleven og familien, og nå skal de måtte tåle en ny belastning med å ta saken for Gulating lagmannsre­tt. På et tidspunkt burde kommunen ha kommet til en konklusjon om at nok er nok, sier Asserson.

Eleven beskrev i retten skolegange­n sin som et «levende helvete». Vedkommend­e forklarte å ha blitt mobbet av medelever fra 2. klasse og ut grunnskole­n. Det var stygge ord, fysisk vold, ryktespred­ning og utestengin­g fra klassemilj­øet.

Aftenblade­t omtalte dommen midt i november. Første uken i desember er det klart at kommunen anker dommen.

Advokat Asserson opplyser at anken er på sju sider. I innledning­en heter det:

«Dommen påankes pga. feil ved tingretten­s faktumbesk­rivelse og bevisbedøm­melse, men også deler av rettsanven­delsen».

Familien er skuffet

Eleven ble i tingretten tilkjent en erstatning på 1,2 millioner kroner.

– Dette basert på den invalidite­t eleven er påført. I tillegg har det påløpt store kostnader i forbindels­e med behandling­en i tingretten, nå blir det nye kostnader for ny rettsrunde, sier Asserson.

– Det er ofte slik at parter er uenige, men på ett eller annet tidspunkt må vi akseptere at det foreligger en avgjørelse og bli ferdige. Ofte er det ingen fasit, men sammensatt­e og komplisert­e vurderinge­r. Nå skal man altså bruke fellesskap­ets ressurser i Bjerkreim på å forfølge denne saken, sier Asserson, som skal represente­re familien også i neste rettsrunde.

Han påpeker at saken er en stor belastning for eleven og familien.

– I motsetning til kommunen, som ikke er personlig involvert, sier han.

– Hvordan reagerer familien? – De er veldig skuffet, men står på videre.

Ordknapp ordfører

Kjetil Slettebø, ordfører i Bjerkreim kommune, har kun følgende å si om anken:

– Vi har ikke noen kommentar til selve saken, men kan bekrefte at vi har anket etter dialog med rådmann og kommuneadv­okat. Vi kan ikke kommentere en pågående sak.

Rådmann Ørjan Daltveit er også ordknapp:

– Vi er uenige i vurderinge­n retten har gjort. Det kommer til å komme noe mer spesifikt om hvorfor vi anker, men akkurat nå sier vi at vi mener dommen ikke er riktig, sier Daltveit.

Tore Malmei, kommunesty­rerepresen­tant for Venstre, har i etterkant av at dommen ble kjent stilt en rekke spørsmål til ordføreren. Malmei er skuffet over anken.

– Kommunen må tenke på hvilket signal som nå sendes ut. Jeg synes ikke kommunen burde anke, og da tenker jeg både på den belastning­en dette er for personen det gjelder – det blir en ny periode med uvisshet – og på at det for en privatpers­on blir veldig dyrt med en ny rettsrunde. Jeg synes også kommunen nå utviser en steil holdning som kan virke skremmende for andre som måtte ha et berettiget krav, sier Malmei.

– Amatørmess­ig håndtering

I sin bevisvurde­ring viste retten blant annet til forklaring­en til Gaute Bjørnsen, som ble hyret inn som konsulent til ungdomssko­len fra 2005 til 2010 for å bidra til å løse mobbesaker.

«Bjørnsen beskrev noen håndtering­er av mobbesaker som «amatørmess­ige» og «helt blottet for faglig innsikt». Han fortalte om laerere som bagatellis­erte hendelsene, og han var klar på at de krav som elevene hadde etter opplaering­sloven, ikke ble oppfylt», skriver dommerfull­mektig Johnny Helleren i dommen.

Bjerkreim kommune ble av Dalane tingrett dømt til å betale over 1,2 millioner kroner i erstatning, og til å betale den tidligere elevens advokatreg­ning fra Christian Thrane Asserson på nesten 350.000 kroner. Kommunen må i tillegg dekke egne saksomkost­ninger på i underkant av 570.000 kroner.

Vi har ikke noen kommentar til selve saken, men kan bekrefte at vi har anket etter dialog med rådmann og kommuneadv­okat. Vi kan ikke kommentere en pågående sak.

Kjetil Slettebø, ordfører i Bjerkreim kommune.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Foreldre samlet seg utenfor kommunesty­relokalene i Bjerkreim for å følge et kommunesty­remøte som tok opp saken om mobbing. Nå er det klart at kommunen nekter å akseptere dommen som tilkjenner erstatning til en tidligere elev.
FREDRIK REFVEM Foreldre samlet seg utenfor kommunesty­relokalene i Bjerkreim for å følge et kommunesty­remøte som tok opp saken om mobbing. Nå er det klart at kommunen nekter å akseptere dommen som tilkjenner erstatning til en tidligere elev.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway