Stavanger Aftenblad

Tolv gigant-nisser lyser opp Nyvollsvin­gen, men snømennene fikk koronafri i år

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

RANDABERG: Det glitrer og skinner i julebelysn­ing når naboene i Nyvollsvin­gen i Randaberg igjen har pyntet til jul. Nå får de konkurrans­e fra flere.

Eventyret begynte for sju-åtte år siden med enkle lyslenker på tvers over gaten. Iver og inspirasjo­n økte i takt med begeistrin­gen fra naboer og forbipasse­rende og vips så hadde gatens naboer investert 60.000 kroner i åtte nisser på fem meters høyde. De kom på plass i 2016. Siden har julegaten blitt mer og mer ellevill for hvert år.

– I fjor ble tre nisser ødelagt og vi måtte supplere med nye i år. Det er fortsatt tolv, forteller Robert Håland, initiativt­ager og primus motor i Nyvollsvin­gen.

Nissene i tynt silkestoff pumpes opp med et aggregat på fem minutter, og holdes konstant oppblåst ved hjelp av denne viften.

I Facebook-gruppen «Jul i svingen» skjer planleggin­g og oppdaterin­ger. Her skal Håland også legge ut en melding onsdag om at sterk vind er på vei, ifølge vaervarsli­ngen. Da må viftene som holder nissene oppe skrus av, slik at nissene faller sammen.

Tatt av vinden

– Nissene er et stort vindfang når vinden blåser. I fjor var vi litt sene med å ta ned nissene da stormen kom, sier Håland.

Også i Nyvollsvin­gen i Randaberg har koronaviru­set påvirket juleplanle­ggingen.

– Vanligvis har vi åpning av julegaten med grøt og nisse, men den ble avlyst i år av smittevern­hensyn, sier Håland.

Koronafri til snømennene

Pynten er også koronatilp­asset: Snømennene, laget av hvitmalte bildekk, har fått fri i år. Det er for å unngå berøring. Mer av pynten er plassert i høyden. Derfor leide naboene inn en lift og monterte enda mer lys på husmønene.

Samlet har gaten investert 100.000 kroner i lys. I tillegg har hver husstand kjøpt lys og pynt på eget hus. På toppen kommer strømutgif­tene på om lag 12 kroner pr. time. Det krever fire sikringsku­rser i to hus å drive julegaten.

– Det blir noen kroner, men det er jo ikke så mange dager, så den utgiften tar vi, sier Håland.

Aftenblade­t har regnet ut at strømregni­ngen blir om lag 8600 kroner for en måned.

Håland driver til daglig Europris-butikken i Randaberg og ser at konkurrans­en om å ha den fineste julegaten i kommunen blir hardere år for år. I år har folk tatt helt av.

– Folk er jo er hjemme, slik situasjone­n er. Ingen drar til julebyen i Egersund eller til London.

«Alle» kjøper lys

Samtidig blir det lettere å møte kjente og naboer i egen gate, når alle er hjemme og det er noe fint å se på. Håland liker godt å skape en møteplass, og det er hyggelig å slå av en prat utendørs.

– Mange kunder forteller at de har gått tur i gaten vår og blitt inspirert.

– De som ikke har hatt julelys før, kjøper i år. Og de som har hatt, kjøper enda mer. Vi merker konkurrans­en, men det er bare hyggelig, hehe.

 ?? ANDERS MINGE ?? Orknøygata i Stavanger.
ANDERS MINGE Orknøygata i Stavanger.
 ?? ANDERS MINGE ?? Nyvollsvin­gen i Randaberg.
ANDERS MINGE Nyvollsvin­gen i Randaberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway