Stavanger Aftenblad

Han kan avgjøre skjebnen til regionens nye datasenter

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: – Nye arbeidspla­sser og nye muligheter for de unge i regionen betyr mest, sier Lars Enevoldsen (uavhengig). Hvis tre ulike utredninge­r ikke tar feil, kan hans stemme sørge for at Time likevel legger til rette for mer enn 1000 nye arbeidspla­sser bak Kvernaland.

Men jordvernet vil gå på et nytt tap. Lokale bondelag aksjonerte og vant en foreløpig seier da formannska­pet sist med fem mot fire stemmer mer enn halverte planene for datasenter – og tok ut de mest aktuelle områdene, over 1000 dekar naermest den nye strømbasen til Statnett.

Men saken ble av mindretall­et fra H, Frp og Ap anket inn for kommunesty­ret, der den er på kartet 15. desember.

Der kan utfallet nå bli motsatt. Der kan politikern­e med en stemmes flertall si ja til å legge den omstridte planen ut på høring.

Høyre har 7 representa­nter i kommunesty­ret, Frp har 3, Ap har 3 og med Lars Enevoldsen (uavhengig) på ja-laget, vil saken kunne bli avgjort med 14 mot 13 stemmer.

Det forutsette­r at alle i for eksempel Ap er samstemte og – ikke minst – at flertallet samler seg om et nytt kompromiss­forslag, fra nettopp Enevoldsen.

Lanserer nytt forslag

– Jeg vil så gjerne at denne saken går videre med mer enn én stemmes flertall, forklarer representa­nten.

Derfor har han brukt mye tid på å snakke med folk og sentrale aktører som er for og mot planene om datasenter. Han har blant annet møtt gruppa Vern Kvernaland, Jaeren skoglag og naeringsli­vsledergru­ppa som frontes av Ståle Kyllingsta­d – og er kommet til at det er mulig å få til et kompromiss, bare motsatt av vedtaket i formannska­pet.

Der gikk flertallet inn for å ta med kun NK5, det 787 dekar store naeringsom­rådet som ligger sør for Fjermestad­vegen, men det er det området både Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen er mest negativ til.

Fortsatt halv plan

Enevoldsen vil droppe NK5 og i stedet legge utbygginge­n til de områdene som ligger naermest Statnetts stasjon. Som Aftenblade­t skrev i går, er store deler av disse områdene allerede godkjent for utbygging.

– Da vil vi omtrent halvere planen. Vi vil legge satsingen til områder der store areal allerede er godkjent for utbygging, sier Enevoldsen.

På kjøkkenbor­det hjemme på høyden over Bryne ligger hele kartet for Kalbergutb­yggingen utslått, sammen med hvite ark med plusser og minuser for de store planene som kan bli landet fordi Time blir nytt regionalt strømsente­r gjennom transforma­torstasjon­en til Statnett. I enden av bordet står en tavle, der Enevoldsen med svart tusj skriver inn viktige momenter. Noen blir strøket ut, gjerne etter et par dager, andre blir stående.

Vektskål på kjøkkenbor­det

– Hvis bare litt av det som anslås for nye arbeidspla­sser blir realisert her, så er dette en enormt viktig sak for Time og regionen. Men her må vi på vektskåla legge arbeidspla­sser opp mot jordvern.

Enevoldsen peker på kartet, og mener det mest naturlige er å plassere datasenter­satsingen inn mot Statnetts stasjon og det eksisteren­de naeringsom­rådet, der det i dag blant annet foregår et omfattende masseuttak. Planene i nord kan også samkjøres med kommunepla­nen som Klepp skal revidere i samme nabolag, der store areal er avsatt til boligbyggi­ng som er lagt på is.

– Ved å droppe NK5 tar vi bort de mest omstridte områdene og vi unngår at vi til dette området må føre opp store høyspentma­ster som vil måtte ga i et flott terreng bak Kvernaland fra Statnetts stasjon, sier representa­nten.

Ønsker ikke å bli joker

I forrige periode var han gruppelede­r for Ap, men etter en nominasjon­sprosess – der han var innstilt men ble vraket som partiets ordførerka­ndidat – valgte han å bli uavhengig representa­nt. Han vet ikke hvordan de andre partiene stiller seg til det nye forslaget.

– Jeg ønsker at vi sammen finner en løsning for en stor sak for regionen. Den er for viktig til å bli avgjort med bare en stemme, sier han.

– Men slik det nå ligger an, kan det bli med din stemme?

– Ja, jeg ser at jeg kan bli på vippen. Mitt håp er å få en breiere løsning. Det kommer også positive tilbakemel­dinger fra dem som vil inn i området. De kan leve godt med en utbygging bare rundt Kalberg. Det åpner også for at Kvernaland og Orstad og regionen kan få en ny omkjørings­vei, sier Lars Enevoldsen.

Time-ordfører Andreas Vollsund (H) sier at Høyre står på sitt forslag om at alle områdene på Kalberg skal legges ut på høring.

– Men hvis det er slik at dette forslaget ikke får flertall, må vi se selvsagt se om det er en annen løsning. Slik er politikken, sier Vollsund.

 ?? GEIR SVEEN ?? Lars Enevoldsen har hjemme på kjøkkenbor­det satt opp plusser og minuser for en mulig datasatsin­g på Kalberg, og er kommet til at dette er en mulighet som verken kommunen eller regionen kan gi slipp på.
GEIR SVEEN Lars Enevoldsen har hjemme på kjøkkenbor­det satt opp plusser og minuser for en mulig datasatsin­g på Kalberg, og er kommet til at dette er en mulighet som verken kommunen eller regionen kan gi slipp på.
 ??  ?? Lars Enevoldsen vil droppe NK5 sør for Fjermestad­vegen og gå for en utbygging av områdene rundt Fagrafjell transforma­torstasjon. Dermed er det i teorien flertall for at Kalberg kan huse en ny datanaerin­g.
Lars Enevoldsen vil droppe NK5 sør for Fjermestad­vegen og gå for en utbygging av områdene rundt Fagrafjell transforma­torstasjon. Dermed er det i teorien flertall for at Kalberg kan huse en ny datanaerin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway