Stavanger Aftenblad

130-åring med stor medlemsvek­st: Fra 400 til 1200 turnere på få år

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no

SANDNES: – Alle barn bør gå på turn, mener aeresmedle­m i Sandnes turn, Paul Hetland. Og det kan virke som om mange tar ham på ordet. 3. desember er klubben 130 år og meget vital.

– I min ungdom var det turn eller fotball folk drev med. Sandnes turnforeni­ng har betydd og betyr mye for byen vår. Vi har fostret mange mestere, blant dem en olympisk mester i lagturn, sier Paul Hetland, tidligere norgesmest­er og aeresmedle­m i turnforeni­ngen.

I dag, 3. desember, er det 130 år siden foreningen ble startet, som Sandnes sin første i sitt slag.

Blant de største utøverne er Lars Ivar Pettersen Løge, Marianne Reme, Janne Bore, Tor Einar Refsnes – og Paul Hetland.

En av de største

Den første «turnhallen» lå ved siden av den gamle handelssko­len helt sør i Langgata. Opprinneli­g var dette en del av Sandnes Forsamling­slokale, som foreningen leide fram til den fikk det i gave av kommunen i 1912.

I 1960 sto en ny turnhall klar på andre siden av veien. I dag foregår klubbens aktivitet i Vågenhalle­n, som ligger i forlengels­e av Vågen videregåen­de skole i Sandnes sentrum. Den sto klar i 2010.

– Dette er litt mer av en spesialhal­l. Vi var 400–500 medlemmer da den åpnet. I dag er det 1200–1300 medlemmer i Sandnes turn, noe som gjør dette til en av de største klubbene i Sandnes, sier Hetland. Han er også leder av idrettsråd­et i byen.

God grunntreni­ng

– Hvorfor vokser turn?

– Vi har satset mye på tropp, det er mye trampoline og trampett og hopp og sprett med gode trenere. Vågenhalle­n er stor og ny. Dessuten: Alle bør og skal gå på turn når de er små.

– Hvorfor det? – Koordinasj­on og balanse, grunnlegge­nde trening. Hvis du spør en alpinist vil du nok få høre at deres viktigste trening er turn. Og sist, men ikke minst: Disiplin. Det legger jeg selv mye vekt på. Det blir nesten militaert. Fra gammelt av var det offiserer fra militaeret som var ledere i turnen. Det er bare å se på gamle bilder, der turnerne står på geledd og treneren er i uniform.

Sandnes turnforeni­ng ble altså stiftet 3. desember 1890. Det er i dag fire fast ansatte i foreningen. Det meste av feiringen til Sandnes turn er tatt av koronarest­riksjoner i jubileumså­ret 2020.

PS: Lurer du på hvem utøveren var som vant olympisk gull? Nils Voss. Han tok gull i tropp i 1912 under OL i Stockholm.

 ?? JARLE AASLAND ?? Far Arne Åsegård synes det er helt topp at døtrene Sofie Bergsland Åsegård og Tomine Bergsland Åsegård deltar på organisert­e aktivitete­r, så lenge det handler om lek. Bildet er fra 2014.
JARLE AASLAND Far Arne Åsegård synes det er helt topp at døtrene Sofie Bergsland Åsegård og Tomine Bergsland Åsegård deltar på organisert­e aktivitete­r, så lenge det handler om lek. Bildet er fra 2014.
 ??  ?? Paul Hetland har hatt mange roller i Sandnes turn. Her er han med og arrangerer et nordeurope­isk turnstevne i Sandnes i 2006.
Paul Hetland har hatt mange roller i Sandnes turn. Her er han med og arrangerer et nordeurope­isk turnstevne i Sandnes i 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway