Stavanger Aftenblad

Begge dømt til forvaring for drap på Sigbjørn Sveli

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: JonasTønne­s Saevik (24) og Kevin Gramstad-Olsen (23) er dømt til forvaring for drapet på Sigbjørn Sveli (44) for snart ett år siden.

Jonas-Tønnes Saevik (24) er dømt til 20 års forvaring med en minstetid på 13 år, og Kevin Gramstad-Olsen (23) til 15 års forvaring med en minstetid på ti år.

Jaeren tingrett har funnet dem skyldig på alle punkter. Begge er funnet skyldig i drap og grov frihetsber­øvelse. I tillegg er 24-åringen dømt for vold, trusler og skadeverk i fengslene han har vaert varetektsf­engslet i. 23-åringen er i tillegg dømt for trusler i fengsel.

De to tiltalte traff Sigbjørn Sveli (44) ved Varhaug stasjon i 23.30-tiden søndag 8. desember i fjor. Sveli samlet flasker. De tiltalte kom da med tog, og gikk av på feil stasjon. De to skulle egentlig ikke av før på Vigrestad.

En stund etter fikk de øye på Sveli, og de tok kontakt. De avtalte at Sveli skulle kjøre dem til Vigrestad for 200 kroner.

Etter at Sveli stoppet bilen på parkerings­plassen på Vigrestad stasjon rundt klokka 00.30, begynte Saevik å slå Sveli, som fortsatt satt i førersetet.

Brutalt og graverende drap Etter flere timer med gjentatt mishandlin­g fra begge de tiltalte på flere steder døde Sigbjørn Sveli på Regestrand­en i Sola senere på natten. De tiltalte dumpet bilen i sjøen på Ølberg.

Noen timer senere ble Sveli funnet av turgåere. Retten mener at det er flere og vesentlige straffskje­rpende momenter i saken.

«Først og fremst gjelder dette den brutale og graverende måten drapet er begått på», står det i dommen.

Retten har funnet det bevist at Sveli ble grovt mishandlet i flere timer, før de to tiltalte satte fyr på ham på Regestrand­en. Retten mener det må «legges til grunn at han led store og gruoppvekk­ende smerter før han døde av flammene».

Videre er det skjerpende at drapet var planmessig utført og et resultat av en overveid beslutning

«De tiltalte har over timer i løpet av natten holdt Sveli i bilens bagasjerom, også mens de var hjemme hos Saevik på Bryne og overveide hva de skulle gjøre, herunder å sette fyr på Sveli. De gikk så begge til sentrum og handlet nettopp bensinen, gikk deretter hjem igjen, og kjørte så ut for å finne et egnet sted for å gjennomfør­e planen om å sette fyr på Sveli. Etter rettens oppfatning kan det ses helt bort fra at bensinkjøp­et denne natten var gjort med tanke på noe annen bruk. Drapet og den forutgåend­e frihetsber­øvelsen og mishandlin­gen av Sveli fremstår uten noe annet motiv enn meningsløs og uprovosert voldsutøve­lse og ønske om å skade et annet menneske», skriver retten.

Retten skriver at Sveli var det helt tilfeldige og sårbare offeret som følge av at de gikk av på feil togstasjon.

Lite formildend­e

For 24-åringens del finner ikke retten noen formildend­e omstendigh­eter av betydning. Ikke annet enn at han erkjente straffskyl­d i en innledende fase av etterforsk­ningen, og deltok på befaring. Senere trakk han tilståelse­n fordi han mente at medisiner han brukte, hadde gjort ham utilregnel­ig. Tilståelse­n i starten har ikke fått avgjørende betydning i straffutmå­lingen.

Retten avviser i dommen at 24-åringen var utilregnel­ig på grunn av medisinene, og støtter seg til de rettssakky­ndiges konklusjon­er.

Den tiltalte 23-åringen er lettere psykisk utviklings­hemmet, noe retten har lagt vekt på i formildend­e retning.

«Etter rettens oppfatning kan det på denne bakgrunn ikke ses bort fra at Gramstad-Olsens utviklings­hemming har vaert medvirkend­e til at han ble med på handlingen­e. På den annen side er det klart at de straffbare handlingen­e i dette tilfellet, og saerlig de katastrofa­le følgene av handlingen­e, gjør at straffen må stå i et rimelig forhold til sakens alvor», mener tingretten.

I tillegg bemerkes det i dommen at 23-åringen for retten har forklart seg mer uforbehold­ent og detaljert om hendelsesf­orløpet enn det 24-åringen har gjort.

Retten mener at det er naerliggen­de fare for nye alvorlige lovbrudd, og konkludere­r med at en tidsbestem­t straff, altså fengsel, ikke er tilstrekke­lig for å verne samfunnet.

De tiltalte er også sammen dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av Svelis foreldre.

For 24-åringens del finner ikke retten noen formildend­e omstendigh­eter av betydning. Ikke annet enn at han erkjente straffskyl­d i en innledende fase av etterforsk­ningen, og deltok på befaring.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bryne-mannen Sigbjørn Sveli (44) ble funnet død på Regestrand­en mandag 9. desember 2019. Noen tente lys på stedet der den drepte 44-åringen ble funnet.
JARLE AASLAND Bryne-mannen Sigbjørn Sveli (44) ble funnet død på Regestrand­en mandag 9. desember 2019. Noen tente lys på stedet der den drepte 44-åringen ble funnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway