Stavanger Aftenblad

Stavanger vil forlenge lokal koronafors­krift til 15. januar, naboene sier nei

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Stavanger kommune vil lempe på kravet om munnbind på buss og tog, men kommunedir­ektøren foreslår å forlenge lokal koronafors­krift til 15. januar. Sola og Sandnes vil ikke forlenge til januar.

Den nye forskrifte­n skal behandles i Stavanger formannska­p i dag. I saksframle­gget heter det:

«Smittesitu­asjonen ser i øyeblikket ut til å ha stabiliser­t seg og har den seneste tiden vist en positiv utvikling. Det er likevel for tidlig å vurdere om dette er en varig trend, og risiko for nye lokale utbrudd er fortsatt høy. Det forventes også økt smitterisi­ko i tiden framover som følge av julefeirin­g med økt sosial kontakt og økt tilreising fra andre regioner.»

Derfor foreslår kommunedir­ektøren at tiltakene forlenges til 15. januar.

Dagens forskrift varer til 9. desember.

Uenighet

Men det har vaert uenighet blant kommunene på Nord-Jaeren om varigheten av forskrifte­n. I saksframle­gget framgår det at man har vurdert å forlenge tiltakene bare til 16. desember. «Nabokommun­ene har i forberedel­sene tatt til orde for en slik varighet,» heter det. Kommunedir­ektøren i Stavanger anbefaler likevel ikke det – på grunn av risikobild­et. Det kan vaere fare for økt smitte i forbindels­e med julefeirin­gen, og hvis forskrifte­n da er opphevet, kan det på ny bli fare for strengere regler.

«Dersom formannska­pet vedtar en forlengels­e kun fram til 16. desember, vil det måtte legges fram ny sak om vurdering av videre forlengels­e allerede kommende uke,» heter det i saksframle­gget.

I den nye forskrifte­n endres anbefaling­en om munnbind i kollektivt­rafikken. Det vil si at fra 9. desember trenger man kun bruke munnbind når det ikke er mulig å holde én meters avstand.

«Kommunedir­ektøren kan se at anbefaling­en for munnbind kan framstå som uhensiktsm­essig i situasjone­r med få reisende i kjøretøyet,» heter det.

I tillegg endres bestemmels­ene om idrett og fritidsakt­ivitet for voksne. I ny forskrift foreslås en bestemmels­e om at grupper for idrett og fritidsakt­iviteter ikke skal overstige ti personer og at avstandskr­av gjelder uavhengig av gruppestør­relse. Toppidrett er unntatt fra kravene.

– Helt udramatisk

– Jeg har forstått det sånn at forlengels­en til 15. januar handler om økt reisevirks­omhet i jula med mange familietre­ff og folk som kommer hjem fra områder med mye smitte. At kommunene har en ulik tilnaermin­g til det, er helt udramatisk. Hver må finne ut hva som er det beste for den enkelte kommune, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Nå blir det opp til formannska­pet å avgjøre om de er enige i anbefaling­ene som ligger til grunn og varigheten av disse. Det er fullt mulig å vedta dem med

Når smitten faller mye, skal du ha legitimite­t for å oppretthol­de inngripend­e tiltak.

Det er viktig at vi ikke bruker mer medisin enn vi trenger, men tar den rette dosen.

Tom Henning Slethei (Frp), ordfører i Sola

kortere eller lengre varighet. Jeg har også fullmakt til å vedta en ny forskrift eller oppheve en forskrift, sier ordføreren, som legger til at forslaget fra kommunedir­ektøren nå skal diskuteres både i partigrupp­a og blant samarbeids­partiene.

Ordførerne i kommunene på Nord-Jaeren hadde møte om forlenget forskrift forrige uke, og skulle ha et nytt møte i går.

Vil ikke forlenge

I Sandnes vil ordfører Stanley Wirak (Ap) foreløpig ikke varsle en forlengels­e av den lokale forskrifte­n. Wirak vil først høre hva Høie har å si.

– Vi venter med å ta en beslutning om forlengels­e utover 16. desember til vi blant annet har fått informasjo­n fra ministeren om hvordan de ser for seg utviklinge­n nå framover og hvilke avklaringe­r han gir med hensyn til eventuelle endringer i nasjonale forskrifte­r. Vi bør uansett forlenge fram til 16. desember for å ha samme dato som de nasjonale forskrifte­ne, så får vi gjøre løpende vurderinge­r om hva vi gjør videre, skriver Wirak i en e-post.

Heller ikke i Sola vil utvide den lokale fullmakten til å gjelde til 15. januar. Ordfører Tom Henning Slethei (Frp) begrunner dette med et radikalt fall i smitteutvi­klingen.

– Jeg bruker ordførerfu­llmakten til å gjøre den lokale forskrifte­n gjeldende til 16. desember. Noen dager før denne datoen tar vi en ny fot i bakken og ser om situasjone­n tilsier ytterliger­e forlengels­e. Når smitten faller mye, skal du ha legitimite­t for å oppretthol­de inngripend­e tiltak. Det er viktig at vi ikke bruker mer medisin enn vi trenger, men tar den rette dosen, sier Slethei, som likevel ikke avviser at forskrifte­n kan bli forlenget til ut i januar også i Sola.

– Hvis smittesitu­asjonen tilsier det, forlenger vi. Samtidig vil jeg si at det viktigste er det som skjer nasjonalt, derfor vil vi vente og se hvilke nasjonale føringer som kommer, sier Slethei.

Randaberg-ordfører Jarle Bø sier de følger Sandnes og Sola.

– Vi forlenger til 16. desember, og har en løpende vurdering. Jeg mener det er klokt fordi det er lett å oppheve en forskrift, og det er også lett å forlenge. Det blir viktig å følge situasjone­n framover, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway