Stavanger Aftenblad

Byggefelt på Fogn får tommelen ned i byen

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

FOGN: Finnøy kommune kjøpte tre boligtomte­r på Fogn for å gi starthjelp til et byggefelt på øya. Nå ligger det an til at Stavanger kommune dropper hele hjelpen.

Området Holmastø ligger like i naerheten av Fogn oppvekstse­nter, ikke langt fra ferjekaien på Fogn.

Avtalen, som ble inngått sommeren 2018, åpner for 20 boligtomte­r på Fogn, ei øy uten fastlandsf­orbindelse.

Kommunens kjøpsplikt faller imidlertid bort hvis tomtene ikke er byggeklare og overført kommunen innen utgangen av 2020.

Utbygger har bedt om tre måneder utsettelse fordi gang- og sykkelsti, et rekkefølge­tiltak til utbygginge­n, skal legges om.

Tommelen ned

Daglig leder Stavanger utvikling

KF, Hans Kjetil Aas, var i utgangspun­ktet positiv til søknaden.

Styret, med ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i spissen, vendte imidlertid tommelen ned.

Nå er det kommunen som har ballen, og kommunedir­ektør Per Kristian Vareide vil heller ikke gi henstand.

«Dersom utbygger når fristen, er kommunen forpliktet til å kjøpe et bestemt antall tomter til en bestemt pris. Dersom han ikke når fristen, baerer kjøper selv risikoen for å få solgt tomtene i markedet», heter det i innstillin­gen til formannska­psmøtet torsdag.

Det er også innhentet en takst, som anslår den reelle verdien av tomtene til å ligge 1,5 millioner lavere enn de 4 millionene kommunen i tilfelle må betale for dem.

– Jeg mener det blir feil å betale så mye i overpris for disse tomten. Kommunen bør komme seg ut av avtalen, sier Frode Myrhol (FNB).

Jon Olav Runestad (Ap) var varaordfør­er i Finnøy da kommunen først engasjerte seg i prosjektet. Han er rykende uenig med Myrhol.

Trenger drahjelp

– Private utbyggere står ikke i kø for å drive eiendomsut­vikling på de ikke-landfaste øyene våre, sier han.

Finnøy kommune kjøpte inn areal i 2008 for å etablere et kommunalt boligfelt i naerheten av ferjekaia på Fogn. Planen ble lagt på is, da kostnadene viste seg å bli altfor høye.

Det private Holmastø AS hadde i mellomtide­n kommet på banen med planer om et boligfelt i området, og Finnøy kommune valgte å satse på denne hesten i stedet.

– Vi hadde et ønske om å kunne tilby byggeklare tomter også på Fogn. Vi inngikk derfor en avtale i 2018 der kommunen forpliktet seg til å kjøpe tre tomter til kostpris. Dette la grunnlaget for at selskapet fikk finansieri­ng og nå har investert store summer i grunnarbei­d, sier Runestad, som er nestleder i Finnøy kommunedel­sutvalg.

Han mener tre måneders utsettelse ikke betyr noen ting.

– Smålig

– Gang- og sykkelstie­n ville blitt svaert kostbar om en skulle følge dagens regulering­splan. Sammen med kommunen har man nå funnet en alternativ trasé på andre siden av fylkesveie­n. Dette blir like trafikksik­kert, men med lavere kostnader. Mitt klare synspunkt er at det vil vaere smålig av Stavanger kommune å bruke et slikt smutthull for å tre ut av avtalen. Det er mulig man rent juridisk kan tre ut av avtalen, men etter mitt syn vil det vaere politisk umoralsk, mener Runestad.

Opposisjon­spartiene Frp, KrF og Venstre fremmer et alternativ­t forslag i formannska­pet om at Holmastø AS får tre måneder forlenget frist til å oppfylle sine forpliktel­ser.

– Avtalen er ikke god, rent økonomisk. Men vi bør uansett stille opp. Det ville vaere direkte naeringsfi­endtlig å gå et selskap gå konkurs på grunn av en utsettelse som egentlig mest skyldes Vegvesenet, sier Moi Nilsen.

Henrik Halleland, gruppelede­r for KrF, og ordfører i Finnøy fram til årsskiftet, understrek­er at Finnøy drev en form for distriktsp­olitikk for å få ny bosetting også på de ikke landfaste øyene.

– Tenker butikk

– Det lar seg ikke gjøre uten at tomtene blir sterkt subsidiert. Når en slik sak havner på bordet hos et kommunalt foretak i Stavanger, så tenker ikke de distriktsp­olitikk. De tenker butikk. Jeg er glad saken nå får en politisk behandling. Dersom kommunen trekker seg ut, så går dette selskapet konkurs, sier Halleland.

Holmastø AS er eid 73 prosent av Ladstein Bygg AS. De øvrige 27 prosent eies av Jan Svein Østhus.

Private utbyggere står ikke i kø for å drive eiendomsut­vikling på de ikke-landfaste øyene våre.

Jon Olav Runestad, Ap

 ?? HOLMASTØ AS ?? Boligfelte­t Holmastø ligger vestvendt til, ikke langt fra ferjekaien på Fogn.
HOLMASTØ AS Boligfelte­t Holmastø ligger vestvendt til, ikke langt fra ferjekaien på Fogn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway