Stavanger Aftenblad

Medisinutd­anning på UiS får nye 10 millioner i gave

- Olav Rege Olsen olav.rege.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Folke Hermansen AS gir 10 millioner kroner i gave til Universite­tet i Stavanger (UiS). Pengene skal gå til etablering av medisinutd­anning.

– Et medisinstu­dium i vår region vil vaere en styrke for både UiS og for alle som bor i regionen, samtidig som det bidrar til å sikre fremtidig kompetanse til og utvikling ved Stavanger universite­tssjukehus, sier Yuhong Jin Hermansen, administre­rende direktør i Folke Hermansen AS, i en pressemeld­ing fra UiS.

Det er ikke mer enn to uker siden UiS fikk 40 millioner kroner i gave fra Sparebanks­tiftelsen SRBank til oppstart av medisinstu­dium ved Universite­tet i Stavanger.

Nå gir Folke Hermansen AS 10 millioner kroner for å bidra til at Stavanger får på plass medisinutd­anning.

Enken etter Folke Hermansen, Yuhong Hermansen (51), er i dag største aksjonaer i familiesel­skapet Folke Hermansen AS med rundt 60 prosent av aksjene.

Folke Hermansen AS er morselskap­et til DSD AS, som investerer innen maritim og marin, mobilitet, reiseliv og helserelat­ert teknologi.

– Denne donasjonen er en fortsettel­se av det engasjemen­tet som Folke hadde for både sykehuset og universite­tet i byen vår. Samtidig ønsker hele konsernet å bidra til raskere regional utvikling av grønn, smart og nyskapende teknologi innenfor helse og omsorg, et viktig område når befolkning­en lever stadig lengre, sier Yuhong Jin Hermansen.

Trenger 84 millioner Finansieri­ngsbehovet til oppstartsf­asen av studiet er ifølge UiS på 84 millioner kroner. Med denne gaven, og gaven fra Sparebanks­tiftelsen SR-Bank, har universite­tet mottatt donasjoner på 50 millioner kroner.

– UiS har en fagfellevu­rdert og akkrediter­t studieplan, som har fått svaert gode tilbakemel­dinger. Vi har en potent helseklyng­e og et universite­tssykehus på vei inn på campus. Politikern­e og naeringsli­vet er med oss, og regional oppstartsf­inansierin­g kommer på plass. Vi har kompetanse, ambisjoner og pågangsmot. Det vi trenger fra myndighete­ne, er lov til å starte opp medisinstu­diet, understrek­er UiS-rektor Klaus Mohn.

Den største bøygen for medisinutd­anningen ved UiS er den gjeldende forskrifte­n om gradsrett, som bare tillater fire utdannings­institusjo­ner med gradsrett.

Universite­tene i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen har alt gradsrett, og har ikke akkurat ivret for å åpne døra for en femte medisinutd­anning.

Satsingsom­råde

Målet er uansett å få på plass et medisinstu­dium med rett til å tildele graden cand.med. og med et planlagt opptak av 70 studenter per år.

Lokaliseri­ngen av nye SUS på Ullandhaug er ment å styrke utdanning, forskning, infrastruk­tur, innovasjon og naeringsut­vikling innenfor helseområd­et.

Et medisinstu­dium til UiS er en stor brikke i satsingen innenfor helse og helsetekno­logi, noe som igjen er en sentral satsing i regionens omstilling fra olje og gass.

Helse er også ett av satsingsom­rådene i UiS sin nylig vedtatte strategi 2030. På Universite­tsområdet har UiS etablert Helsecampu­s Stavanger i samarbeid med blant andre SUS, Laerdal Medical, Norce og Stavanger kommune.

UiS har allerede tilgjengel­ige arealer og infrastruk­tur på universite­tsområdet. Det planlegges i tillegg et nytt bygg til Det helseviten­skapelige fakultet ved siden av nye SUS.

Denne donasjonen er en fortsettel­se av det engasjemen­tet som Folke hadde for både sykehuset og universite­tet i byen vår.

Yuhong Jin Hermansen, administre­rende direktør i Folke Hermansen AS

 ?? JAN INGE HAGA ?? Yuhong Jin Hermansen, administre­rende direktør i Folke Hermansen AS, overrakte gaven på 10 millioner kroner til UiS-rektor Klaus Mohn onsdag.
JAN INGE HAGA Yuhong Jin Hermansen, administre­rende direktør i Folke Hermansen AS, overrakte gaven på 10 millioner kroner til UiS-rektor Klaus Mohn onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway