Stavanger Aftenblad

Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetat­en

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

NYTT SAMARBEID: Du trenger ikke å få høye skuldre selv om skatteetat­en plutselig ringer deg. De skal bare gi deg noen gode råd i jungelen av useriøs og seriøs arbeidskra­ft.

– Vi har fått tilbakemel­dinger på at noen strammer seg litt ekstra opp i stolen når skatteetat­en ringer, men de har ingenting å frykte. Vi skal bare gi gode råd, beroliger Erik Nilsen, skattekrim­sjef i Skatteetat­en.

– Målet er å komme inn i en tidlig fase slik at vi når så mange som mulig. Det er ikke alt som er søknadspli­ktig og derfor kontakter vi også alle som har kjøpt hus eller fritidsbol­ig, legger Nilsen til.

Den nye ordningen, som er et samarbeid mellom kommunene Sandnes og Stavanger, Arbeidstil­synet, Nav, politiet og Skatteetat­en, skal redusere etterspørs­elen etter useriøs arbeidskra­ft i byggenaeri­ngen.

Ordningen har fått navnet «Tettpå» og innebaerer at Skatteetat­en fra nå av kontakter alle som sender inn byggesøkna­d i Sandnes og Stavanger, eller som kjøper hus eller fritidsbol­ig.

– Målet er å hjelpe deg til å vite hvem som er hjemme hos deg og utfører det som er en stor og viktig investerin­g, sier skattekrim­sjefen.

Han trekker frem tre åpenbare kjennetegn på en useriøs aktør i byggebrans­jen.

– De betaler ikke skatter og avgifter, de behandler ikke ansatte etter gjeldende lover og regler og de utfører ikke den samme kvaliteten på arbeidet, sier Nilsen.

Vanskelig å velger riktig Rødt-politiker Mimir Kristjanss­on er en av dem som lett hadde fått høye skuldre om skatteetat­en plutselig slo på tråden.

– Jeg skal innrømme at det kan fremstå som litt skummelt å få en telefon fra skatteetat­en, men la frykten ligge, så tror jeg folk vil se at dette er både nyttig og bra, sier Kristjanss­on, som er veldig godt fornøyd med at ordningen «Tettpå» nå også lanseres i Stavanger og Sandnes.

Kristjanss­on har selv erfart hvor vanskelig det kan vaere å skaffe seriøs arbeidskra­ft.

– Jeg har nettopp pusset opp huset og jeg brukte lang tid på å skaffe meg god oversikt. Det er en jungel der ute og jeg forstår godt at noen velger feil selv om det ikke var hensikten å bruke svart arbeid, sier Kristjanss­on.

For to år siden viste en kartleggin­g fra A-krim at naermere 1700 firmaer opererer svart eller delvis svart i Rogaland.

– Svart arbeid i byggebrans­jen er skadelig av mange grunner. Kommunen mister skatteinnt­ekter, de ødelegger markedet for seriøse aktører og det går ut over fagutdanni­ngene som sårt trenger laereplass­er, sier Kristjanss­on.

«Tettpå» skal fortelle innbyggern­e hvilke plikter og rettighete­r de har, gi veiledning om hvordan informasjo­n fra viktige registre og andre åpne naeringsda­ta kan brukes til å velge seriøse håndverker­e. Etter samtalen får forbrukere­n tilsendt en veileder med utfyllende informasjo­n.

– Kommunen får ofte spørsmål om å anbefale fagarbeide­re, men det kan vi ikke. Vi kan hjelpe med hva de bør sjekke når de skal velge aktør, sier byggesakss­jef Mette Brox i Sandnes kommune.

– Seriøse og useriøse aktører konkurrere­r i det samme markedet og derfor er det viktig at folk får den informasjo­nen de trenger til å velge riktig, legger hun til.

Fordeler for innbyggern­e ved å bruke seriøse håndverker­e: y Du sikrer deg reklamasjo­nsrett på dårlig utført arbeid. y Du får dokumentas­jon på utført arbeid. Det øker eiendommen­s verdi og gir en enklere og tryggere bolighande­l den dagen du skal selge eiendommen. y Du stiller sterkere i eventuelle

forsikring­soppgjør. y Du unngår medansvar for

skatter og avgifter. y Du reduserer faren for forsinkels­e og merkostnad­er i byggeprosj­ektet.

Taper skatteinnt­ekter Byggesakss­jefen i Sandnes advarer mot konsekvens­ene av å velge useriøs arbeidskra­ft.

– Vi får henvendels­er fra innbyggere som har valgt useriøse aktører og vi ser at det kan får store konsekvens­er. Kvalitet og seriøsitet henger sammen. Byggefeil kan bli kostbart og derfor gjelder det å velge riktig i første omgang, advarer Brox.

Også Kristjanss­on advarer. – Det er lett å gå for det billigste, men for samfunnet blir dette fort veldig dyrt fordi landet taper milliarder av skattekron­er på at folk velger svart arbeid. Vi vil jo også gjerne at folk velger lokal arbeidskra­ft og lokalt naeringsli­v for å sikre jobber i distriktet, sier Rødt-politikere­n.

«Tettpå»-ordningen startet i 2016 og har vaert prøvd i en rekke kommuner over hele landet. Tilbakemel­dingene er svaert positive, og tre av fire forbrukere sier at de vil gjøre naermere undersøkel­ser før de velger håndverker.

Den nye ordningen, som er et samarbeid mellom kommunene Sandnes og Stavanger, Arbeidstil­synet, Nav, politiet og Skatteetat­en, skal redusere etterspørs­elen etter useriøs arbeidskra­ft i byggenaeri­ngen.

Kjetil Junges billigste brød koster 150 kroner.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Skatteetat­en ønsker å komme i kontakt med alle som kjøper hus, hytte eller som sender inn byggesøkna­d til kommunen. (Illustrasj­onsfoto)
FREDRIK REFVEM Skatteetat­en ønsker å komme i kontakt med alle som kjøper hus, hytte eller som sender inn byggesøkna­d til kommunen. (Illustrasj­onsfoto)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway