Stavanger Aftenblad

Israel bruker palestinsk­e lik som forhandlin­gskort

-

JERUSALEM: Israel nekter å utlevere likene av flere hundre palestiner­e som er drept av israelske sikkerhets­styrker eller har dødd i israelsk fangenskap.

De pårørende kjemper en fortvilet kamp for å få de døde utlevert, men israelske myndighete­r bruker ifølge avisen Haaretz likene som forhandlin­gskort overfor palestinsk­e myndighete­r, samt for å skremme palestiner­e fra å begå voldshandl­inger.

Hamas-bevegelsen på Gazastripe­n holder på sin side tilbake likene av to israelske soldater, som ble drept da israelske styrker rykket inn på Gazastripe­n i 2014.

Siden 2016 har antallet palestinsk­e lik som holdes tilbake av Israel, økt med 68, bare i år med 17.

Noor Shquir ble skutt og drept da han kom kjørende mot en kontrollpo­st øst for Jerusalem på den okkuperte Vestbredde­n i forrige uke. Politimann­en som skjøt, trodde angivelig at han var i ferd med å angripe.

Familien og venner fastholdt at Shquir var en fredelig mann, og israelske myndighete­r kom tilsynelat­ende fram til det samme. Liket ble derfor uvanlig nok overlevert til familien etter noen dager, og søndag kunne de gravlegge ham i Jerusalem.

Rutinemess­ig

Likene av to andre som døde i forrige måned, blir derimot rutinemess­ig holdt tilbake av Israel.

Bilal Rawajba, som var juridisk rådgiver for de palestinsk­e sikkerhets­styrkene, ble skutt og drept av israelske soldater på den okkuperte Vestbredde­n. Soldatene hevder at han skjøt mot dem ved en veisperrin­g utenfor Nablus, palestinsk­e talsmenn avviser dette og beskriver drapet som en utenomrett­slig henrettels­e.

46 år gamle Kamal Abu Waer ble pågrepet under intifadaen i 2003 og dømt til livsvarig fengsel. Han døde av kreft i fengselet, men familien får heller ikke gravlegge ham.

Israelske myndighete­r holder også tilbake likene av seks andre palestiner­e som de siste fire årene har dødd i israelsk fangenskap.

Hundrevis av lik

Den eldste blant dem Israel nekter å utlevere, er 75 år gamle Sa’ad Gharbali fra Gazastripe­n. Han ble dømt til livsvarig fengsel for drap på en israeler i 1994 og døde av kreft i fengselet i juli.

Hvor mange lik Israel holder tilbake, er ikke kjent, men ifølge Haaretz anslås det å vaere snakk om flere hundre.

Mellom 1991 og 2008 returnerte Israel 400 lik som et resultat av avtaler om utveksling som ble inngått med den palestinsk­e ledelsen og Hizbollah i Libanon. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway