Stavanger Aftenblad

Bomskudd om kommuneøko­nomien

- Dag Mossige Gruppelede­r, Stavanger Arbeiderpa­rti

STAVANGER: Fra repertoare­t drar Trond Birkedal fram velkjente refreng som «luksusfell­e» og at «alle skal få».

Tidligere ordførerka­ndidat for Stavanger Frp, nå gjestekomm­entator i Aftenblade­t, Trond Birkedal, medgir han kan fremstå «monomant opptatt» av gjeldsgrad. Det er ikke noe å beklage i seg selv: Enhver ansvarlig politiker bør vaere opptatt av det samme. Men patologisk opptatthet­er kan innebaere for mye av det gode: Et snevert fokus, uten kontekst eller komparasjo­n, kan villede, heller enn å veilede.

I en nylig gjestekomm­entar om samarbeids­partienes budsjettfo­rslag for Stavanger gjør Birkedal nettopp dette. Vi kommer ikke utenom å svare på hans svaert urimelige påstander.

Sammenlign­inger

Foranledni­ngen for Birkedals kritikk er at Ap, Rødt, FNB, Sp, MDG og SV besluttet å forsere bygging og renovering av nye skoler i Kvernevik og på Tasta, noe som øker kommunens gjeldsgrad for de neste fire årene til et snitt på 81 prosent mot 78,75 prosent i kommunedir­ektørens forslag fra oktober – og et snitt på 80,5 prosent sammenlign­et med fjorårets vedtatte budsjett. Fra repertoare­t dras velkjente refreng som «luksusfell­e» og at «alle skal få».

Vi kunne holdt oss kun til skoleinves­teringene, og påpekt at dette er nødvendige investerin­ger som burde ha blitt foretatt for lenge siden – og at videre utsettelse vil føre til enda større utgifter i lengden. De er ikke luksus å ruste opp skoler, men tvingende nødvendigh­et: Fysiske laeringsmi­ljø betyr svaert mye for våre barns laering, med saerlig stor effekt i områder med store sosioøkono­miske variasjone­r. En investerin­g i nye skolebygg er, i høyresiden­s ordspråk, utgifter til inntekts erverv, og så langt fra kjekt-å-ha man kan komme.

Men dette handler om mer enn det. For hva betyr økt «gjeldsgrad», og hvorfor nevner ikke Birkedal at vi samtidig bygger opp et historisk stort disposisjo­nsfond – penger på bok – samtidig som vi holder et svaert godt driftsresu­ltat og høyt nivå på egenfinans­ieringen av våre investerin­ger?

Gjeldsgrad er hvor mye du har i gjeld i forhold til hvor mye du tjener på et år. Tjener du en halv million i året og har 250.000 i gjeld, har du en gjeldsgrad på 50 prosent. I Stavanger har politikern­e selv – den 19. juni 2019 – satt et måltall på 60, altså at gjeldsgrad­en ikke skal vaere høyere enn 60 prosent av kommunens driftsinnt­ekter. Det er svaert fornuftig å ha en lav gjeldsgrad: Jo høyere, desto mindre vårt økonomiske handlingsr­om, da vi må tilbakebet­ale gjeld heller enn å bedre tjenestene for våre innbyggere.

Allerede på pressekonf­eransen onsdag sa vi at vi likevel, da det haster med nye skolebygg, var villige til å øke gjeldsgrad­en – men altså kun 2,25 prosent høyere enn kommunedir­ektøren i snitt for de neste fire årene. Da har vi heller ikke trukket fra f. eks investerin­gene som vil bli tilbakebet­alt fra Revheim-utbygginge­n når boligene der ferdigstil­les. Det er det motsatte av å «stå og skinne […] uten å bli avkrevd svar på hvor de tar pengene fra».

Sammenheng­er

Det var komparasjo­n – nå kontekst: Samtidig innfrir vi og overstiger våre egne måltall når det gjelder hvor stor prosentand­el av investerin­gene som skal betales med egne midler. Vi gjør dette med et netto driftsresu­ltat – overskudd på kommunens budsjett – på hele 2,6 prosent i snitt for de neste fire årene, mot fjorårets beregnede snitt på 0,8 prosent. En liten økning i gjeldsgrad­en, men altså kraftig økning i vårt overskudd.

Det gjør blant annet at vi nå har et rekordhøyt disposisjo­nsfond på naer 800 millioner. I en situasjon med svaert lave renter både på kort og mellom sikt, mener vi det er klokt å ha penger på bok, samtidig med at vi tar opp billige lån for å bygge skoler, barnehager, og sykehjemsp­lasser.

Samtidig må vi ha et godt økonomisk handlingsr­om fremover. Kommunedir­ektøren la frem et budsjett med betydelige innsparing­er på samtlige tjenesteom­råder. Mange oppleves som smertefull­e. Vi tilbakefør­er kutt saerlig innen oppvekst og helse- og omsorg, men lar mange av innsparing­ene stå, for å få råd til våre investerin­ger og for å ruste oss for fremtiden – og fordi vi aksepterer at det også finnes områder hvor vi må ompriorite­re eller effektivis­ere.

Vår løsning er ikke å selge i hundremill­ionersklas­sen av kommunens eiendom, slik høyresiden vil. I stedet står vi for en nøktern og ansvarlig økonomisk politikk. Vi har tro på vår region og dens evne til videre vekst og velstand, og har lagt til et beskjedent økt skatteansl­ag på 25 millioner. Det baserer vi blant annet på en bedre skatteinng­ang enn fryktet så langt, og på utviklinge­n i sammenlign­bare kommuner.

Ingen abdikasjon

Til slutt: Som det internasjo­nale revisjonss­elskapet BDO har spådd, kan det bli en beksvart vinter for byggog anleggsbra­nsjen. Å forsere bygging av skoler, barnehager, og ikke minst omsorgsbyg­g som er utsatt altfor lenge, holder hjulene i gang for vår egen bygg- og anleggsbra­nsje som sliter med reduserte oppdragsre­server.

Men det handler også om troverdigh­et – om folks tro på lokalpolit­ikken og deres politikere. Koronapand­emien har skapt usikkerhet som ansvarlige politikere må legge til grunn, i det vi rigger kommunen for ruskevaer. Men med rekordlav rente, og en langt mer positiv utvikling i kommuneøko­nomien enn fryktet, gjør vi det vi hele tiden har sagt vi skulle gjøre. Det er ikke å abdisere fra vår viktigste jobb, men å faktisk utføre den.

Hvorfor nevner ikke Birkedal et historisk stort disposisjo­nsfond, svaert godt driftsresu­ltat og høyt nivå på egenfinans­ieringen av investerin­ger?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fra presentasj­onen av 2021-budsjettet til Stavanger kommune 25. november. Fra venstre: Dag Mossige (Ap), Kari Nessa Nordtun (ordfører, Ap), Eirik Faret Sakariasse­n (SV), rektor Lene Bredesen ved Kvernevik skole, Frode Myrhol (FNB), Mímir Kristjánss­on (Rødt) og Kalle Maeland Nilsen (Sp).
PÅL CHRISTENSE­N Fra presentasj­onen av 2021-budsjettet til Stavanger kommune 25. november. Fra venstre: Dag Mossige (Ap), Kari Nessa Nordtun (ordfører, Ap), Eirik Faret Sakariasse­n (SV), rektor Lene Bredesen ved Kvernevik skole, Frode Myrhol (FNB), Mímir Kristjánss­on (Rødt) og Kalle Maeland Nilsen (Sp).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway