Stavanger Aftenblad

Nei til høyblokker på Kristiansl­yst

- Saadiya Javid Stavanger Anne Marit Kristianse­n Stavanger Vidar Mørch Stavanger

UTBYGGING: Vi ønsker å beskytte miljø, friluftsli­v og et godt bomiljø på Kristiansl­yst i Hillevåg.

Midt i nabolaget, som er regulert til småhusbeby­ggelse, har Base Property planer om å bygge høyblokker og forsamling­slokale. Skal det fortettes for enhver pris?

Langs bussveien på riksvei 44 er det allerede godkjent fortetting på rundt 1400 boenheter. Det bygges flere blokker, flere er under planleggin­g og ingen av disse er høyere en 5 etasjer. Hvorfor bygge 8 etasjer i småhusbeby­ggelsen? Hvordan skal bydelen akseptere ytterliger­e 180 boenheter ved atkomsten til Vannassen med de konsekvens­er det innebaerer for bomiljø og kvalitet?

Fysisk og psykisk disharmoni Høyhus midt i småhusbeby­ggelsen vil ikke bare gi en fysisk disharmoni, men også en psykisk belastning, da byggene vil overskygge småhus og leke/uteplasser. Hva gjør det med et område når en masse mennesker blir stuet sammen i blokker i en bydel som sliter med nok fastleger, nok barnehagep­lasser og fulle klasserom?

Bydelen Hillevåg scorer lavt på levekårsun­dersøkelse­r. Vi bør gjøre Stavanger attraktiv for barnefamil­ier, slik at vi unngår fraflyttin­g til andre kommuner. Det må tilrettele­gges for at flere aldersgrup­per kan trives, med en sammensetn­ing av boliger som kan fungere som varige løsninger.

Ja til fortetting, men ikke til enhver pris, sa Hanna Maria van Zijp, byplanlegg­er og tidligere journalist /redaktør i Arkitektny­tt. Vi er enige med henne. Det stiller høye krav til kvaliteten i byggesaker hvis alle forhold skal telle, for eksempel bomiljø, grøntdrag, trafikk, barnevennl­ighet med mer.

En av byens viktige grønne korridorer strekker seg i dag fra sjøen, langs sørsiden av høyblokken mot Vannassen. De nye blokkene vil bygges slik at grøntområd­et innsnevres og gjør grøntkorri­doren til en smal sti og skygger for uteområder og boliger.

Hvordan vil Regionalpl­anen for Jaeren 2050 fungere i praksis? Fører Regionalpl­anens krav til grøntareal til at utbyggere bygger høyt for å maksimere inntjening? Forskning viser at en nødvendigv­is ikke oppnår høyere befolkning­stetthet om man bygger i høyden.

Bør det komme en veiledning til utbyggerne om hvordan planen skal tolkes i nye, etablerte og blandede områder? Grøntareal­et står i fare for å bli fortrengt av blokker. Skal virkelig kommunen og våre folkevalgt­e la utbygger definere hvordan bydelen skal utvikles?

Blokkbarn mindre aktive

Når de nye boenhetene skal vaere «miljøvennl­ige» med betydelig mindre parkerings­plasser, og det i tillegg vil komme et forsamling­slokale som kan leies til private samlinger inkludert leie til NML et par ganger i uken, vil det føre til økt parkerings­behov i form av fremmedpar­kering /gjestepark­ering. I det hele tatt vil det føre til økt trafikk og køer i et allerede trafikkert område Kristiansl­yst -Hillevåg. Lange køer i dette området og farlig skolevei er ikke ønskelig for noen.

Undersøkel­ser viser at barn som bor i blokker er mindre ute enn andre barn, da avstanden til hjemmet blir større. Når det planlegges høyblokker betyr barnevennl­ighet kun å sette opp lekeplass, da er all forskning om høyhus og barn glemt. Barn ønsker ikke å leke i skyggen under en høyblokk, med farlige vindkast.

Vi har laget en underskrif­tskampanje mot høyhus midt i småhusbeby­ggelsen på Kristiansl­yst. Den finner du her: https://www.opprop.net/nei_til_hoyhus_ midt_i_smahusbeby­ggelsen_pa_kristiansl­yst

Hva gjør det med et område når en masse mennesker blir stuet sammen i blokker i en bydel som sliter med nok fastleger, nok barnehagep­lasser og fulle klasserom?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway