Stavanger Aftenblad

Ikke kutt i hurtigbått­ilbudet til byøyene!

- Kirsten Øgrey Tønnessen Os

KOLLEKTIVT­ILBUD: Fylkespoli­tikerne vurderer kutt i hurtigbått­ilbudet til byøyene, som har anløp til Lindøy, Kalvøy, Langøy, Steinsøy, Tunsøy og Hellesøy. På Hellesøy er vi mange fastboende og hyttefolk som er svaert bekymret.

Byøyene hører til Storhaug bydel. Folk får alle sine tjenester i byen. Hurtigbåte­ne er eneste alternativ for å komme seg hit, og er dermed livsnerven for befolkning­en.

Alle rutekutt er sårbare for både skolebarn, voksne og pensjonist­er. Folk skal til-og-fra skole, jobb, fritidssys­ler, familiebes­øk, legeavtale­r, innkjøp, med mer. Besøkende skal også inn til byøyene. Blant annet er Lindøy tilrettela­gt og mye brukt til dagsturer av skoler og barnehager.

Det er foreslått kutt i båtruten fra byen kl. 10.15 på hverdager. Denne ruten tar en rundtur og er tilbake igjen i byen kl. 11. Å kutte denne ruten vil føre til at det bare er mulig å vaere i byen enten kl. 9 eller kl. 13, ikke noe imellom. Det vil få som konsekvens at en ikke kan inngå avtaler, vaere med på aktivitete­r, ivareta forpliktel­ser i denne sentrale «åpningstid­en» i hverdagen. Å vaere i sentrum klikken 13 betyr like fullt mer tid til avtaler utenfor sentrum.

Noen eksempler: En beboer var nylig i begravelse i en sentrumski­rke. Hun tok hurtigbåte­n og var i byen kl. 11, og hadde grei tid til begravelse­n begynte kl. 12.30. Blir denne ruten kuttet, måtte hun tatt båten som er i byen kl. 9. Hun må i så fall vente i tre og en halv time før begravelse­n begynner.

Butikkene åpner heller ikke før kl. 10, så det er få plasser å oppholde seg. Noen begynner på sine jobber i løpet av formiddage­n. Det er ugreit å måtte vandre rundt i byen i timevis før du skal på jobb. Dessuten vil håndverker­e bli både dyrere og vanskelige­re å få inn. Det vil gå mange ekstra timer før de kan komme seg til byen igjen. Det samme gjelder for hjemmesyke­pleiere og hjemmehjel­pere, noe som fører til merutgifte­r for Stavanger kommune.

Besøk på sykehjem midt på dagen blir umulig, nå når besøkstide­n er strengt regulert på grunn av smittesitu­asjonen.

Innkalling­er til helseunder­søkelser passer ikke alltid til hurtigbåta­nløp. Som syk eller gammel vil det vaere problemati­sk å måtte vente i flere timer.

Kjaere fylkespoli­tikere, en reduksjon i hurtigbått­ilbudet vil føre til en vanskelige­re hverdag og frata innbyggern­e på byøyene grunnlegge­nde tjenester.

Det er ugreit å måtte vandre rundt i byen i timevis før du skal på jobb. Dessuten vil håndverker­e bli både dyrere og vanskelige­re å få inn. Det vil gå mange ekstra timer før de kan komme seg til byen igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway