Stavanger Aftenblad

Elektrifis­ering er fremtiden – også offshore

- Tina Bru Olje- og energimini­ster (H)

ELEKTRIFIS­ERING: Skal Norge nå klimamålen­e våre, må vi legge til rette for mer elektrifis­ering også utaskjaers.

Verden skal nå sine klimamål, og vi får stadig flere rapporter som vitner om at det grønne skiftet går raskere og raskere. Derfor har den norske olje- og gassindust­rien selv satt et ambisiøst mål på 40 % utslippsku­tt innen 2030, og Stortinget forsterket dette målet til 50 %. For å nå dette er elektrifis­ering nødvendig.

Spørsmålet er; hvis vi ikke legger til rette for elektrifis­ering hvordan skal oljeog gassindust­rien klare å kutte utslippene da? Denne industrien er underlagt EU sitt kvotesyste­m. Hele 43 prosent av kvotene i EU skal vaere borte om bare 9 år, i 2030. Uten å legge til rette for elektrifis­ering av våre plattforme­r, kan vi risikere at de bli mindre lønnsomme og mindre konkurrans­edyktige, i en fremtid der kvoteprise­ne blir mye høyere.

Mye er lønnsomt

Det er dårlig for Norge, dårlig for vår felles velferd, og dårlig for selskapene. Nasjonalt er det ingen tvil om at en større elektrifis­ering offshore er nødvendig for å få ned våre egne utslipp. Det vil også påvirke utslippene innen det europeiske kvotesyste­met, så lenge stadig flere av kvotene blir slettet. Dermed går ikke bare utslippene ned i Norge – men også i Europa – og verden.

Dermed kan vi slå fast at dette er tiltak som en bør gjøre når det lønner seg. Alternativ­et med å ikke gjøre noe nå, er selvsagt mye dyrere på sikt. Det er også slik at en må forberede elektrifis­eringen og legge helhetlige planer, i god tid før det blir nødvendig å gjennomfør­e.

Regjeringe­n bestilte derfor en egen utredning som skulle se på muligheten­e for å få til en elektrifis­ering av norsk sokkel. Denne kraft-fra-land studien ble levert i år, og viser at det er mange prosjekter som er lønnsomme som kan gjennomfør­es de neste årene. Eksempelvi­s er prosjekter på Oseberg, på Troll og på Sleipner svaert gunstige og lønnsomme. Rapportene viser oss at vi kan elektrifis­ere både samfunnet og offshore uten at det blir mangel på strøm, eller veldig høye strømprise­r.

Lundin bygger vannkraft

Samtidig jobbes det nå iherdig for at feltene rundt Johan Sverdrup på Utsirahøyd­en også skal bli elektrifis­ert innen 2022. Når disse er i drift, vil felt med kraft fra land stå for om lag 45 prosent av den totale produksjon­en på norsk sokkel. Samlet er dette beregnet å redusere utslippene med 3,2 millioner tonn.

Flere selskaper går også nye veier når de nå trenger mer kraft til sine plattforme­r. Lundin har for eksempel investert i ny utbygging av vannkraft, slik at de kompensere­r for den strømmen de bruker offshore. Og Equinor bygger verdens største flytende havvindpar­k, Hywind Tampen som skal dekke deler av kraftbehov­et til to felt offshore.

Vi skal ikke elektrifis­ere alt alltid – men gjøre grundige vurderinge­r av kostnader og hvor mye utslipp som kuttes. Men vi er positive til at mer elektrifis­eres, det er bra for olje- og gassindust­rien, det er bra for Norge og det er bra for arbeidspla­ssene langs kysten. Ja, så er det også bra for klima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway