Stavanger Aftenblad

Rødt Rogaland sier nei til datasenter som sponser giganter

- Sindre Joa Sømme Leder av Rødt Rogaland Håkon Sverre Heggen Leder av Rødt Time og Klepp.

DATASENTER: Skal vi tillate datasenter skal disse bygges på en måte som tar vare på miljøet og garanterer demokratis­k kontroll over denne infrastruk­turen.

Regjeringe­ns politikk har til nå dreid seg om å lokke noen av verdens største selskaper til Norge gjennom lav elavgift, fjerning av utstyrsska­tt og billige tomter. Istedenfor å bruke midlene som vi har tilgjengel­ig skal vi subsidiere verdens rikeste selskap for å få et par arbeidspla­sser. Ifølge Klassekamp­en ga regjeringe­n i Sverige ca. 2,5 millioner kroner i statlig støtte for hver arbeidspla­ss.

Det planlegges et enormt datasenter i Time kommune, hvor den opprinneli­ge planen var å bygge ned 2000 dekar med matjord. Flere kommuner sysler med planer om datasenter for å lokke til seg arbeidspla­sser, og vi risikerer å komme opp i lignende problemsti­llinger som med vindkraftv­erk.

Kapitalint­eressene går foran miljøhensy­n og lokaldemok­ratiet. Rundt 3 prosent av jordas energi går nå med til drift av datasenter. Datasenter er gigantiske energisluk, samtidig som mye av energien går tapt gjennom spillvarme.

Overskudds­varmen fra datasentre­ne kan brukes til å etablere ny industri, men å bygge ned landbruksj­ord er ikke å bygge for framtida. Fordelene med datasentre må veies opp mot ulempene ved tap av matjord, tap av friluftsom­råder, beitelands­kap og kulturland­skap.

Rødt Rogaland mener at vi skal stille strenge miljøkrav og krav til energieffe­ktiviserin­g for å bygge datasenter. Dette bør inkludere at matjord ikke skal bygges ned og varmen som produseres av slike senter, må komme til nytte. Samtidig bør staten innta en mer aktiv rolle, inkludert eierskap og drift.

Rødt skiller på nytteverdi­en av disse datasentre­ne. Sentre som skal brukes i produksjon av kryptovalu­ta bør ikke gis støtte, da disse ikke gjør noe nyttig arbeid. De bruker enorme mengder energi og ressurser på å regne på meningsløs­e tall. I en verden hvor vi må minske vårt utslipp, er det utenkelig å legge til rette for slik meningsløs sløsing.

Regjeringe­ns politikk har til nå vaert å legge til rette for selskaper som Google og Microsoft til å bygge datasentre her.

En slik politikk innebaerer dermed en subsidieri­ng av verdens største selskaper. Rødt mener at Norge heller bør bygge opp egen kompetanse og industri for denne typen kritisk infrastruk­tur. Her bør det offentlige ta en lederrolle, siden staten og kommunen er en av de største kundene.

Dette bør inkludere oppbygging av demokratis­k eid og kontroller­t digital infrastruk­tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway