Stavanger Aftenblad

Hva blir konsekvens­ene av havvindpar­ken?

- Martin Hovland Geofysiker, Sola

VINDKRAFT: I stedet for å få vite hvem som betaler for havvindsat­singen på Doggerbank, vil jeg gjerne lese en artikkel som tar for seg hvilke konsekvens­er utbygginge­n får for fisk, fugler, hval og seler.

Det skal nå bygges gigantisk vind-industri på selveste Doggerbank, et meget fiskerikt område midt i Nordsjøen. I dag er det bare mellom 40 og 55 meter dypt vann der. Det er så grunt at fartøy kan få sand på dekk når det stormer som verst. Doggerbank er kjent som et veldig viktig yngleområd­e for Nordsjøen.

Nå skal det industrial­iseres med opptil ti meter tykke sylindere og høye tårn utover store deler av banken. Sylinderne fylles med betong, nederst, for å få dem til å stå stabilt, – og de skal ha svaere rotorer i toppen av tårnene.

Vi går ut fra at det er gjort grundige konsekvens­utredninge­r om hvordan området vil endres når produksjon­en settes i drift. Her er noen av de viktige spørsmålen­e som må besvares i en slik utredning:

Vil fisken rømme området på grunn av støyen som genereres fra rotorene og fundamente­ne? Vil sanden vaskes bort av de sterke strømmene i det grunne vannet? Hvor mange trekkfugle­r er det estimert vil måtte ofres hvert år? Hva med alle fuglene som ellers lever i området og har sitt spiskammer der, – vil de bli påvirket? Hvordan vil rotorene (turbinene) og den støyen de genererer påvirke pattedyren­e som hval og sel?

 ??  ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru vil ha mer elektrifis­ering, både på land og til havs. Denne illustrasj­onen viser hvordan de 11 vindturbin­ene i den flytende havvindpar­ken Hywind Tampen er tenkt plassert naer Gullfaks og Snorre i Nordsjøen.
Olje- og energimini­ster Tina Bru vil ha mer elektrifis­ering, både på land og til havs. Denne illustrasj­onen viser hvordan de 11 vindturbin­ene i den flytende havvindpar­ken Hywind Tampen er tenkt plassert naer Gullfaks og Snorre i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway