Stavanger Aftenblad

MS «Sandnes» og MS «Rogaland» får 2,4 millioner over statsbudsj­ettet

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

VETERANBÅT­ER:

I flertallsp­artienes forslag til statsbudsj­ett er det satt av 6 millioner kroner til fem veteranbåt­er. To av disse ligger til kai i Stavanger, og får 1,2 millioner hver.

Daglig leder Alf Kåre Olavesen ved MS «Sandnes» gleder seg over at de to veteranbåt­ene han har vaert med på å få til Stavanger får midler fra staten. Ikke minst i et år hvor inntektssv­ikten har vaert betydelig.

– Dette er veldig gledelig, og det er en stor anerkjenne­lse for oss som jobber med veteranbåt­er. Det er 32 år siden Jan Welde og jeg tok MS «Rogaland» inn til Stavanger. Vi merker at folk har fått øynene mer og mer opp for hvor viktig det er å ta vare på disse båtene, sier Olavesen til Aftenblade­t.

Filmstjern­er

Både MS «Rogaland» og MS «Sandnes» burde vaere kjent for de fleste som har ruslet langs kaien i Stavanger. Men de har også nådd bredere ut enn som så, blant annet i film- og tv-sammenheng. I NRK-serien «Atlantic Crossing» dukker MS «Sandnes» opp i flere «roller», mens MS «Rogaland» var å se i storfilmen «Dunkirk», for å nevne noen eksempler.

De øvrige båtene som får støtte over statsbudsj­ettet, er MS «Gamle Helgeland», MS «Sunnhordla­nd» og MS «Salten». Sistnevnte har også hatt Stavanger som sitt tilholdsst­ed.

Olavesen forteller at pengene fra staten vil komme godt med.

– Når man restaurere­r gamle båter, blir det aldri for mye penger. Båtene blir finere og finere for hvert år, men vi har 50 år med forsømt vedlikehol­d å ta igjen. Så det blir ikke noe problem å få brukt pengene, sier Olavesen.

Bratt nedgang i korona-året Han forteller at 60.000 mennesker besøkte MS «Sandnes» i fjor, blant annet i forbindels­e med turer og til restaurant­besøk. I 2020 har besøket, og inntektene, stupt med 80 prosent. Stiftelsen som eier båten har fått om lag 2 millioner kroner i støtte for å kompensere for de avlyste turene fra Lotteriog stiftelses­tilsynet, men det skal likevel litt til for at ting skal gå rundt i et år som dette.

– Vi har faste årlige utgifter på 3 millioner kroner, så dette er ikke noe vi gjør butikk på i gode år heller. Og det gjenstår en del restaureri­ngsarbeid på begge båtene, sier Olavesen.

Jan Welde sitter i styret for Stiftelsen Veteranski­bet Rogaland, og har i likhet med Olavesen vaert sentral i arbeidet med å få tilbakefør­t båtene til byen, samt i drift og restaureri­ngsarbeide­t. Han forteller at holdningen til båtene har endret seg veldig i løpet av de siste tiårene.

– Da vi kom med «Rogaland» i 1989 sa folk: «Få vekk den gamle driden». Men etter hvert begynte folk å synes at det var fint at vi tok var på disse sjeldne båtene, på samme måte som man tar vare på fine, gamle hus og stabbur, sier Welde.

Kulturminn­er

Han kaller båtene flytende kulturminn­er, og understrek­er at MS «Rogaland» ikke bare er vernet, men fredet.

– Sånn sett er denne båten i samme kategori som Domkirken og Ledaal. Jeg håper disse båtene blir vaerende på statsbudsj­ettet, nå som de først har kommet inn der, sier Welde.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) jubler også, på vegne av byens veteranbåt­entusiaste­r, og forteller at partifelle Roy Steffensen har presset på for å få båtene inn på statsbudsj­ettet.

– Disse båtene har jeg slåss for i alle år. Det koster enormt å drifte dem, og det har ikke alltid vaert like lett. Ingen av dem hadde vaert her i dag, hadde det ikke vaert for den store innsatsen lagt ned av frivillige ildsjeler, sier Nilsen.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? MS «Sandnes» og MS «Rogaland», her fotografer­t i førjulstid­en i 2013, får støtte over statsbudsj­ettet.
JONAS HAARR FRIESTAD MS «Sandnes» og MS «Rogaland», her fotografer­t i førjulstid­en i 2013, får støtte over statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway