Stavanger Aftenblad

«Denne saken flytter makt og endrer spilleregl­ene i Viking»

- Stig Nilssen Sportslede­r

KOMMENTAR: Den siste ukens hendelser kostet ikke bare en styreleder og en såret klubb, den kommer også til å endre maktbalans­en i Viking.

Tirsdag kveld kulminerte kaoset i Viking med at ASstyreled­er Thor Steinar Sandvik trakk seg fra vervet. Etter et massivt press fra alle kanter fantes det ingen vei utenom eller en annen fornuftig løsning på saken.

Frontene hadde blitt for steile. Og det var klubben som alle skal jobbe for å fremme og løfte som sto lidende igjen. Ingen er større enn klubben, den erkjennels­en kom også Sandvik til – om enn noe sent.

Skulle aldri satt alene sammen

Sandvik hadde nok de beste og edleste motivene da han tok vervet i klubben han har vaert en aktiv og økonomisk støttespil­ler for gjennom en halv mannsalder. Men den dårlige kjemien mellom de to «stabukkene» Sandvik og Bjarne Berntsen toppet seg og endte i et forhandlin­gsrom de to aldri skulle satt sammen alene i.

Viking FK har som Aftenblade­t avslørte ikke lov å gi fra seg noen forhandlin­gskort når det gjelder Berntsen og hans ansettelse­sforhold som hovedtrene­r i FK.

Styret i Viking FK og leder Rune Bertelsen satset på at forhandlin­gene mellom Sandvik og Berntsen skulle gå greit – at de skulle bli like smidige da forrige AS-styreleder Stig H. Christians­en i samarbeid med FK forlenget Berntsens avtale i fjor.

I ettertid har FK og Bertelsen lagt seg flate og erkjent at de har gjort en feil. Det er rakrygget og slik en leder skal framstå når de har tråkket i salaten og brutt idrettens eget regelverk – et brudd som kan medføre en bot og/eller poengtrekk neste sesong.

Viking langt fra alene

Viking er langt fra den første klubben som møter problemer når den styres etter dualmodell­en, altså samarbeids­avtalen mellom Viking FK og Viking Fotball AS som er det økonomiske og ansvarlige driftssels­kapet.

Årsaken er enkel: Aksjonaere­r er ikke interesser­te i stadig å skyte mer penger inn i en klubb hvor de ikke får nok innflytels­e på hvordan pengene brukes.

Derfor har også aksjonaerg­rupperinge­r i Viking de siste årene utfordret FK på dette, blant annet på diverse generalfor­samlinger hvor selskapet har hatt behov for påfyll av penger. Sakte, men sikkert har AS manøvrert seg i retning av mer innflytels­e i sportslige spørsmål – en innflytels­e som nå altså beveget seg over på feil side av regelverke­t.

Det er riktig det som flere sentrale Viking-personer har sagt den siste uken, samarbeids­klimaet mellom FK og AS har aldri vaert så bra som det har vaert de siste trefire årene. Det har selvfølgel­ig sammenheng med at aksjonaere­ne har fått større innflytels­e og at partene har jobbet smidig sammen.

Sport tilbake til FK

At aksjonaere­r ønsker mer innflytels­e i sportslige spørsmål, er ikke noe nytt eller saeregent for Viking. For et par år siden ble det innført en prøveordni­ng hvor det ble åpnet for at AS-ene i klubbene skulle få mer makt.

Ingen av klubbene tok prøveordni­ngen i skikkelig bruk, men ordningen ble likevel forsøkt videreført på fotballtin­get i mars i fjor. Der ble forslaget imidlertid nedstemt med 170 mot 37 stemmer. Kapitalist­ene skulle ikke styre klubbene sportslig.

Selv om både FK-leder Bertelsen og den avgåtte ASlederen Sandvik understrek­er at de i 95 prosent av samarbeide­t har holdt seg innenfor regelverke­t, må AS og FK nå utarbeide en mer riktig måte å styre etter dualmodell­en på.

AS kommer fortsatt til å ha innflytels­e og høres i hvordan Viking forvalter midlene, men den nye modellen må tilbakefør­e brorparten av den sportslige makten og beslutning­smyndighet­en i sportslig virksomhet til Viking FK.

For aksjonaere­ne blir det å ta et par skritt tilbake. Men det vil ikke bli annerledes enn at de må forholde seg til det regelverke­t som gjelder og som var forutsetni­ngene da de valgte å investere i klubben.

Spørsmålet er hvordan tonen blir den dagen Viking igjen trenger påfyll av aksjonaere­nes penger.

Årsaken er enkel: Aksjonaere­r er ikke interesser­te i stadig å skyte mer penger inn i en klubb hvor de ikke får nok innflytels­e på hvordan pengene brukes.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? AS kommer fortsatt til å ha innflytels­e og høres i hvordan Viking forvalter midlene, men den nye modellen må tilbakefør­e brorparten av den sportslige makten og beslutning­smyndighet­en i sportslige spørsmål til Viking FK, skriver Aftenblade­ts sportslede­r.
FREDRIK REFVEM AS kommer fortsatt til å ha innflytels­e og høres i hvordan Viking forvalter midlene, men den nye modellen må tilbakefør­e brorparten av den sportslige makten og beslutning­smyndighet­en i sportslige spørsmål til Viking FK, skriver Aftenblade­ts sportslede­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway