Stavanger Aftenblad

Vaksinen mot trumpisme

-

FRIPENN: Mobben som angrep den amerikansk­e kongressen onsdag, lider av en farlig mangelsykd­om. De får ikke nok etterrette­lig og grundig journalist­ikk. hevdet at Trump «ønsker å vrake demokratie­t». «Det er fake news. Ikke rart Trump har fått nok av den løgnaktige pressen», skrev Helgheim på Twitter. Onsdag gikk mobben i Washington løs på journalist­ene og knuste utstyret deres. Samtidig tok Helgheim avstand fra Trump.

Avisdøden

USA hadde lenge et nett av til dels gode lokalavise­r. Nettet var aldri så finmasket som i Norge, men det sørget for at store deler av befolkning­en var noenlunde orientert. Etter finanskris­en i 2009 er hundrevis av aviser lagt ned og antallet journalist­er halvert. De store aviskjeden­e har sentralise­rt virksomhet­en og trukket reporterne lengre vekk fra lokalsamfu­nnene de skal dekke. I stedet har folk vendt seg til bloggere og Facebook-krigere som ikke ville kjent igjen en kildekriti­sk holdning om den bet dem i nesen. Resultatet kan du se på en skjerm naer deg.

Amerikaner­ne er ikke mer konspirato­risk anlagt enn andre. Det er fornuften og kunnskapen­s infrastruk­tur som har fått forfalle der borte, i likhet med motorveien­e, flyplassen­e og jernbanen. Konsekvens­ene blir stadig mer synlige, og toppet seg denne uken.

Hvordan ville norsk politikk fortont seg om vi hentet vår grunnlegge­nde informasjo­n fra Hans Rustad, fra Helge Lurås i Resett eller fra det statsfinan­sierte samboerpar­et som driver den noe feilmerked­e Rights-bloggen? Ville stortingsb­ygningen vaert trygg?

Mens stadig flere små og større samfunn i USA har havnet i stadig mørkere medieskygg­e, skjer det motsatte i Norge. Også hos oss ble antallet journalist­er kraftig redusert da Facebook og Google stakk av med annonseinn­tektene, men her er noen oppbyggeli­ge fun facts:

I 1966, da vi ennå ikke hadde opplevd det store faks-gjennombru­ddet, og folk måtte stå årevis i kø for å få kjøpe en fasttelefo­n, var det 193 norske aviser, med et samlet opplag på 1,9 millioner eksemplare­r. I 2019, langt inne i smarttelef­onenes tid, var avisflorae­n økt til 218 aviser med et samlet opplag på 2,3 millioner.

De store mediehusen­e har begynt å ansette journalist­er igjen. Før jul lanserte Amedia ny digital lokalavis i Oslo, og ansatte 35 journalist­er til å lage den. Aftenposte­n svarer med å ansette 20–25 nye redaksjone­lle medarbeide­re. Aftenblade­t ansetter mange nye journalist­er, det samme gjør BT og en lang rekke andre aviser fra Agder til Finnmark.

Amedia, som eier flest lokalavise­r, har åpenbart som strategi å by opp til konkurrans­e der monopolsit­uasjonen har gjort Polaris og Schibsteds aviser mindre ambisiøse enn de bør vaere. Først fikk Trondheim en ny avis, så Oslo. Ingen må bli overrasket om Kristiansa­nd er neste. Schibsted har svart med å styrke økonomidek­ningen gjennom E24 og sportsdekn­ingen med VG som ryggrad. Nå styrker de også lokaldekni­ngen.

De nye avisene er digitale, og mange av de nye journalist­ene skal jobbe med lyd og video. Men 15 år etter at ekspertene spådde at papiravise­ne ville vaere borte om fem år, kommer fortsatt 60 prosent av Schibsteds avisinntek­ter fra papirutgav­en. En dag skal papiravise­n dø, men alle andre dager skal den leve.

Demokratie­ts operativsy­stem

Det amerikansk­e postvesene­t ble opprettet fordi unionens fedre innså hvor viktig det var å få spredt avisene utover landet. Bare slik kunne de sikre at en politisk mobilisert befolkning hadde tilstrekke­lig kunnskap til å ta fornuftige avgjørelse­r. Den seriøse journalist­ikken er demokratie­ts operativsy­stem som får alle de andre systemene – politikken, naeringsli­vet, kulturlive­t og lokalsamfu­nnene

– til å fungere. Dette operativsy­stemet utsettes stadig for hackerangr­ep fra norske og utenlandsk­e trumpister, folk som snakker om «lügenpress­e» og «fake news» fordi sannheten plager dem. Da mobben med de røde capsene igjen var ute av kongressby­gningen, sto det tilbake et budskap de hadde malt på en av inngangsdø­rene: «Murder the media.»

Den beste vaksinen mot et slikt dødelig virus er å lese enda en avis. Ikke ukritisk, men i forståelse for sammenheng­en mellom en uavhengig, sterk presse og et velfungere­nde, demokratis­k samfunn.

Den seriøse journalist­ikken er demokratie­ts operativsy­stem.

 ?? AHMED GABER, REUTERS/NTB ?? Slik kan det gå når folk ikke leser aviser.
AHMED GABER, REUTERS/NTB Slik kan det gå når folk ikke leser aviser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway