Stavanger Aftenblad

Uvanlig lite sky kongeørn

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: En kongeørn som i en god stund har vist en unormal oppførsel ved Orrevatnet i Klepp, ble mandag ettermidda­g fanget inn og satt i karantene. Nå sjekkes ørna for fugleinflu­ensa.

– Den ser ut til å vaere frisk og rask igjen. Så jeg tror ikke den har fugleinflu­ensa, sier Hogne Skår, kongeørnas nye matfar.

Han viser til at fugler som rammes av denne sykdommen fort blir dårlige, og de kreperer også raskt.

– Men vi vet vel lite om effekten på kongeørn. Det sies at de kan vaere mer motstandsd­yktige, sier Skår.

Tirsdag ettermidda­g kom Mattilsyne­t hjem til fugleinnhe­gningen hans på Vigrestad for å ta prøver av fuglen. Svaret vil komme i starten av neste uke. I tillegg ble ørna i går kveld undersøkt av en veterinaer.

Ble lagt merke til

Alt skjer etter at kongeørna skapte mye oppmerksom­het i det aktive miljøet av fuglekikke­re ved Orrevatnet.

En ting er at kongeørn, kjent som fjellets majestet, ikke er et vanlig innslag ved Jaerstrend­ene. Det hender at den observeres, men det er havørna, vår største fugl, som er det mest kjente innslaget her om vinteren.

En helt annen ting var fuglenes oppførsel. Statens naturoppsy­n sin mann i Rogaland, Knut Henrik Dagestad, var en av dem som ble tipset.

– Jeg så ikke ørna selv, men jeg fikk melding om at den var unormalt lite sky, forklarer Dagestad.

Alarmen gikk

Fuglefolke­t så at fuglen hadde problemer. Den fløy kanskje bare ti meter før den satte seg. Den virket våt og pjuskete.

Dessuten spiste den på en død svane, et åtsel som også var matfat for kanskje seks havørn. Dermed gikk alarmen. Dersom den døde svanen var rammet av fugleinflu­ensa, kunne den kanskje føre smitten videre til våre største rovfugler. Også den døde svanen blir nå sjekket for fugleinflu­ensa.

– Det er kjent fra tidligere utbrudd lenger sør i Europa, for eksempel i Danmark, at havørn og andre rovfugler som spiser åtsler er veldig utsatt for smitte, opplyser konservato­r ved Museum Stavanger, Alf Tore Mjøs, en av dem som raskt var på banen og anbefalte at kongeørna måtte sjekkes for fugleinflu­ensa.

Blir i karantene til test er klar

I går morges var tilstanden til kongeørna fortsatt god, melder Hogne Skår. Fuglen har tørket opp og ser sterk ut, men den har ikke spist på ribben, restene etter julemåltid­et, som ble kastet inn i den store fuglegårde­n.

– En ungfugl som her, har høyere dødelighet enn voksne. Det blir en viss naturlig avgang det første leveåret, spesielt i kalde perioder med lite mat, og det kan vaere naturlige årsaker til at fuglen oppfører seg slik den gjør, forklarer Knut Henrik Dagestad i Statens naturoppsy­n.

En annen teori enn avmagring kan vaere at kongeørna rett og slett har forspist seg, at den på Jaeren plutselig fant så mye mat at den ikke klarte å stoppe og at den ble så tung og våt at den fikk problemer med å fly. Derfor skal den også veies når den nå undersøkes av veterinaer. Men kongeørna blir ikke sluppet fri før fugleinflu­ensatesten er klar.

Status: Fugleinflu­ensa

Tirsdag rykket Mattilsyne­t også ut for å ta prøve av en død svane i Figgjoelva i Klepp. Svarresult­atet er ikke kjent.

Det var 27. november 2020 det første tilfellet av høypatogen­t aviaert influensav­irus (HPAI), også kalt fugleinflu­ensa, ble påvist i Norge på en syk kortnebbgå­s i Sandnes. Dette er trolig av samme type fugleinflu­ensavirus som ble påvist hos en rekke fugler i Danmark, Nederland og Tyskland samt andre europeiske land høsten 2020.

I ettertid er viruset påvist hos 16 fugler i Norge. Det inkluderer blant annet brunnakker som ble felt under jakt i flere kommuner på Jaeren i midten av november og en kalkun og tre haner som ble funnet døde i fugleparke­n på Naerbø.

Den siste påvisninge­n ble gjort 8. januar på to svaner som ble funnet døde i Bergen. Men oversiktsk­artet fra Veterinaer­institutte­t viser at Rogaland fortsatt er sentrum for viruset i Norge.

Det anbefales at folk er varsomme med kontakt med svekkede eller døde fugler, og at de straks melder fra til Mattilsyne­t på telefon 22 40 00 00, slik at de kan ta ut prøver fra fuglene.

Det er ikke påvist smitte overført til mennesker av viruset i Europa, og risikoen for slik smitte vurderes av Folkehelse­institutte­t som svaert lav. Men viruset kan gi katastrofa­le følger dersom det når fjaerfenae­ringen, der Rogaland er størst i landet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fjellets majestet kom til Jaerstrend­ene og fant et nytt matfat, men var så pjusket og svak at den ble fanget inn. Fuglevenne­n Hogne Skår ser at kongeørna kommer seg dag for dag i karantenes­tasjonen hjemme på Vigrestad.
PÅL CHRISTENSE­N Fjellets majestet kom til Jaerstrend­ene og fant et nytt matfat, men var så pjusket og svak at den ble fanget inn. Fuglevenne­n Hogne Skår ser at kongeørna kommer seg dag for dag i karantenes­tasjonen hjemme på Vigrestad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway