Stavanger Aftenblad

Løgnerens skammelige sorti

-

LEDER: Donald Trump er ute av Det hvite hus. Byen han forlot før innsettels­en av Joe Biden, likner en krigssone. Ryddejobbe­n etter tidenes verste president blir kolossal og nesten umulig.

Da Donald Trump ble tatt i ed som den 45. presidente­n i USA for akkurat fire år siden, holdt han en tale som ikke handlet om håp, forsoning og den som forener folk i landet med over 300 millioner innbyggere. Han snakket i stedet om et amerikansk blodbad.

Trump snakket om en nedkjørt, splittet nasjon. Om indre fiender som krever mer oppmerksom­het enn ytre. Han snakket om behovet for å gjenreise den nasjonale stoltheten. Og han snakket om seg selv.

Demagogen Trump trykket på samtlige av de mentale knappene som har brakt den ene diktatoren etter den andre til makten: Følelsen av å ha blitt bedratt. Hatet mot en «elite» som ikke bryr seg om folk flest. En aggressiv form for nasjonalis­me. Og en sterk leder som påstår at han har svaret på problemet.

Er Trump en fascist? Ikke i tradisjone­ll forstand.

Men hans presidentp­eriode, som kulminerte med hans skammelige og dødelige oppfordrin­g til å storme kongressby­gningen, framviste stadig flere fascistoid­e trekk. Hans løgn om at valget ble stjålet fra ham, en løgn som nå har blitt sannhet i hodene til millioner av tilhengern­e hans, er et direkte angrep på demokratie­t.

Trump bør stilles til ansvar for dette, ikke minst for å hindre at han noensinne kan stille til valg igjen. Men sjansen for at tilstrekke­lig mange senatorer fra Det republikan­ske partiet finner ham skyldig etter tiltalen i riksrettss­aken, er dessverre liten. Det viser også hvor moralsk ødelagt dette partiet nå er.

Trumps komplette uegnethet gjør at Joe Biden og hans visepresid­ent Kamala Harris får en «takknemlig» oppgave. Bare ved å framstå tilnaermet åndsfriske vil de enkelt overgå forgjenger­ne Trump og Pence.

Men egentlig er jobben så enorm at det er lett å bli overveldet.

Koronapand­emien har nå tatt livet av 400.000 personer i USA. Arbeidsled­igheten er skyhøy. Økonomien er i tilbakegan­g. Og USAs forhold til omverdenen ligger i ruiner. Men kanskje aller verst: Biden skal styre et land hvor 74 millioner velgere stemte på Trump.

Blant disse velgerne finnes mange som ikke er rasister eller fanatikere. De er helt vanlige, verdikonse­rvative amerikaner­e som med rette føler seg truet og tilsidesat­t i en globaliser­t økonomi og en verdiliber­al samfunnsde­batt. USA er er splittet land, med en splittet nasjonalfo­rsamling.

Derfor er også ropene på at Biden nå må føre en politikk som skal «straffe» disse velgerne for det de står for, så ukloke. Joe Bidens viktigste oppgave nå er å prøve å appellere til dem som fortsatt ønsker samarbeid.

Joe Biden skal styre et land hvor over 74.216.721 velgere ville gi Donald Trump en andre presidentp­eriode.

 ?? ALEX BRANDON, AP/NTB ?? I går formiddag norsk tid gikk Donald Trump ut av Det hvite hus som valgets taper. Vi håper endelig at dette er siste gang han bekler en offentlig stilling.
ALEX BRANDON, AP/NTB I går formiddag norsk tid gikk Donald Trump ut av Det hvite hus som valgets taper. Vi håper endelig at dette er siste gang han bekler en offentlig stilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway