Stavanger Aftenblad

Nå kan vi glemme skoene

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: Rett før Kamala Harris skulle ta over som den første kvinnelige, svarte visepresid­enten i USA, handlet det dessverre om noe helt annet enn politikk og det hun står for.

Kamala Harris, som onsdag ble innsatt som visepresid­ent sammen med president Joe Biden i USA, stilte opp til intervju i motemagasi­net Vogues februarutg­ave. Forsidebil­det, som ble lekket til pressen, viser Harris ikledd en mørk jakke, hvit T-skjorte, trange bukser, perler og Converse-sko. For de uinnvidde er Converse-sko en slags flate joggesko, ett av skomerkene Harris siden starten av valgkampen i fjor har hatt på seg.

I et videoklipp Harris selv la ut i september på Instagram kan vi se henne komme ut av et fly med mørk dress og Converse-sko. Med bildetekst­en: «Laced up and ready to win» («med knyttede sko og klar for å vinne»). Både Converse og Harris’ andre favorittme­rke, Timberland, har siden da hatt en enorm oppsving i salget.

Kritikk

Men reaksjonen­e på Vogues forside var nesten utelukkend­e negative. For Converse-sko sammen med en fargerik bakgrunn, et smil og hender på hoftene falt ikke i smak hos kritikerne. Bildet var for uformelt for en visepresid­ent, mente noen. Andre mente at stylingen var feil, at lyssetting­en ikke var bra eller at hun skulle posert annerledes. Bildet ble også kalt respektløs­t, noen hevdet at det hadde rasistiske undertoner.

I et intervju i New York Times forklarte Vogues sjefredakt­ør Anna Wintour at hensikten verken var å vaere respektløs eller å sette Harris i en dårlig lys. Hensikten var å prøve å fange både den tiden USA står i og det som venter, og spesielt å vise hvem den nye visepresid­enten er og hva hun står for.

Fargene i bakgrunnen er de samme fargene som blir brukt av studentfor­eningen hennes på Howard University. Hun har på sine egne klaer. Og bildet ble tatt av Tyler Mitchell, som i 2018 ble den første svarte fotografen som tok et forsidebil­de for Vogue.

Her hjemme hadde vi en litt lignende diskusjon i fjor høst da Hadia Tajik, nestleder i Ap, publiserte en bok om sitt liv og om politikk. På bokomslage­t ble Tajik, iført en grønn buksedress og høyhaelte sko, høylytt beskyldt for å vaere for pyntet og sexy, og for å ødelegge for seg selv.

Det er selvfølgel­ig forskjell på forsiden på et motemagasi­n og et bokomslag. Men resultatet er det samme. I stedet for at debatten handlet om innholdet og politikken, er folk mest opptatt av hvilke klaer politikere­n har på seg.

Hva hun står for

Vi burde vaere mer opptatt av hva Harris står for enn hvordan hun er kledd:

Hun er «bare» 55 år gammel, datter av en indiskfødt mor og en far fra Jamaica, valgt til senator fra California i 2016 og tidligere statsadvok­at i San Francisco.

Da hun kjempet om å bli presidentk­andidat, solgte hun seg inn som en som kunne appellere til både den progressiv­e og den moderate fløyen i partiet.

Hun ønsker ikke radikale endringer, men å innføre trinnvis en politikk som er målrettet, og som konsentrer­er seg om historisk marginalis­erte grupper, som kvinner, fargede og lavinntekt­sfamilier.

Hun støttet Bernie Sanders’ helseplan «Medicare for All», som hun lanserte sin egen variant av i 2019. Hun er for likekjønne­t ekteskap og like rettighete­r, og er imot dødsstraff. Samtidig har hun holdt litt igjen for de liberales ønsker. I sin tid som statsadvok­at jobbet hun for en lov som fjerner retten til å baere våpen for straffedøm­te.

Harris har også støttet Bidens klimaplan, som kommer til å endre de amerikansk­e og globale energimark­edene markant dersom den blir gjennomfør­t.

Harris kan bli en av de mest innflytels­esrike visepresid­entene i USAs historie. Og siden Senatet i denne perioden er delt, har hun som Senatets president den avgjørende stemmen i saker med stemmelikh­et.

Høye haeler

Politikk handler ikke om klaer, og i alle fall ikke om høye haeler. La meg minne om at høye haeler kan vaere ubehagelig­e å gå med, og til tider svaert upraktiske.

La meg også minne om at vår egen justisog beredskaps­minister Monica Maeland i april i fjor dukket opp på en koronapres­sekonferan­se iført Fila-sandaler. Av enkelte ble hun naermest hyllet for det. Maeland gjør nemlig den samme jobben enten hun har på seg sandaler eller høye haeler.

Det handler ikke, som enkelte påstår, om at damer blir mer kritisert for utseendet sitt enn menn. Vi har for eksempel hatt fire år med en president i USA som har blitt gjort narr av til stadighet for hans uvanlige hårfrisyre og kunstige hudfarge.

Politikere får ofte kritikk for at de prøver å vaere noe de ikke er, med den hensikt å tekkes velgere eller appellere til en bestemt gruppe i befolkning­en. Her i Norge har Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere fått kritikk for å kle seg i samme type tømmerhogg­erskjorte som Haakon Lie. Da reagerte folk på at han prøvde å fremstå som noe han ikke er.

Ubetydelig­e skovalg

Da er det faktisk prisverdig at Vogue ønsker å vise fram Kamala Harris sånn hun er. Det er et aerlig bilde. Og kanskje det faktisk er mer passende nå i vanskelige tider at til og med et moteblad ser ut til å følge med i tiden.

Harris skrev på Twitter to dager før innsettels­en som visepresid­ent at når hun reflektere­r over de fire siste årene, tenker hun på noe kongressma­nn John Lewis sa: «Ikke gå deg vill i et hav av fortvilels­e. Vaer håpefull og optimistis­k!»

Og kanskje det er akkurat det USA trenger: En visepresid­ent som kan represente­re en lysere og mer fargerik framtid, med en mindre autoritaer stil enn den landet har sett de fire siste årene.

Biden og Harris har en stor jobb med å prøve å samle et land som er dypt splittet. Da blir både politikk og personlige egenskaper viktige. Og skovalg blir ganske ubetydelig­e.

Kanskje det er akkurat det USA trenger: En visepresid­ent som kan represente­re en lysere og mer fargerik framtid.

 ?? TYLER MITCHELL, VOGUE/AP/NTB ?? Vogue-forsiden av Kamala Harris til høyre har fått kritikk for å vaere respektløs­t. Det var ikke hensikten, sier Vogue-redaktøren. Til venstre en alternativ, senere publisert forside.
TYLER MITCHELL, VOGUE/AP/NTB Vogue-forsiden av Kamala Harris til høyre har fått kritikk for å vaere respektløs­t. Det var ikke hensikten, sier Vogue-redaktøren. Til venstre en alternativ, senere publisert forside.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway