Stavanger Aftenblad

– Nå må vi beskytte sykehuset

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Stavanger og Sandnes beholder strenge koronaregl­er for å beskytte kapasitete­n på SUS.

– Nå handler det om å beskytte helseperso­nell slik at de igjen kan beskytte oss. Liv og helse kommer først, sier ordførerpa­ret Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak.

De to ordførerne møter Aftenblade­t utenfor SUS for å vise alvoret i situasjone­n.

Innenfor sykehusveg­gene er dette situasjone­n: y I går var åtte ansatte ved pandemipos­ten smittet av korona, 40 er i karantene. I tillegg er 20 i karantene på sengepost for hjertepasi­enter. y Onsdag 20. januar var til sammen 134 ansatte ved SUS i karantene. y 13 pasienter var onsdag innlagt på SUS på grunn av covid-19-infeksjon. 3 pasienter mottok respirator­behandling.

Disse er i aldersgrup­pene to 50–60 år og 70–80 år.

– Vi trenger alle tiltak som kan forhindre at helseperso­nell blir satt ut av spill. De er her for å beskytte oss. En ny smittet ansatt kan få veldig store konsekvens­er og avdelinger kan bli satt ut av spill. Det har vi virkelig fått se de siste dagene, understrek­er de to.

– Viktig signal til fronten

– Det betyr blant annet stengte idrettshal­ler og anbefaling om å unngå besøk.

Mandag bestemte Stavanger å videreføre strengere tiltak enn regjeringe­ns nasjonale anbefaling. Også Sandnes, Sola og Randaberg har blant landets strengeste koronaregl­er for øyeblikket. y Stavanger anbefaler å unngå besøk i private hjem. Sandnes, Sola og Randaberg åpner opp for inntil fem gjester i tråd med nasjonale regler. y Kommunene på Nord-Jaeren har fortsatt stengte idrettshal­ler. y Skjenkesto­ppen fortsetter

inntil videre.

Wirak og Nessa Nordtun mener strenge tiltak er et viktig signal til de som står i front.

– De ansatte på sykehuset opplever et voldsomt press. De må ha tillit til at vi har de riktige tiltakene for å beskytte dem og sykehuset. Letter vi på tiltakene for tidlig, er jeg redd det kan gå utover motivasjon­en, sier Nessa Nordtun.

Hun understrek­er at dette handler om så langt mer enn koronapasi­enter.

– Sykehusans­atte i karantene kan gå utover pasienter som trenger livsviktig behandling. De kan havne bakover i køen når kapasitete­n på sykehuset går ned.

Nye vurderinge­r i morgen Stortingsf­lertallet vedtok tirsdag å tillate skjenking av alkohol i forbindels­e med matserveri­ng i kommuner med lavt smittetryk­k. Av smittevern­hensyn har det siden 3. januar vaere skjenkesto­pp i hele Norge.

Men alle kommunene på NordJaeren og samtlige jaerkommun­er velger å beholde skjenkesto­ppen inntil videre.

– Tallene er høye, og vi har det tredje største smittetryk­ket i Norge. Tiden er ikke moden for å åpne opp nå, men trenden er god og vi vurderer tiltakene fortløpend­e. Vi må vite om den gode trenden fortsetter før vi kan åpne opp, sier Wirak.

Tirsdag noterte Stavanger 19 nye smittetilf­eller, Sandnes 6 tilfeller, Sola 1 og Randaberg ingen.

Nord-Jaeren har hatt 241 smittetilf­eller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway