Stavanger Aftenblad

– Forbudet må ikke gjelde ett minutt lenger enn absolutt nødvendig

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: NHO Rogaland ber om ja til skjenking av alkohol straks det er smittevern­faglig tilrådelig.

– Det er umåtelig viktig at skjenkefor­bud og skjenkeres­triksjoner ikke gjelder ett minutt lenger enn det absolutt må, sier Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland.

Ja fra Stortinget Stortingsf­lertallet vedtok tirsdag å tillate skjenking av alkohol i forbindels­e med matserveri­ng i kommuner med lavt smittetryk­k.

Responsen fra regjeringe­n er at dette tillates i hele landet – med mindre kommuner fatter nye vedtak om skjenkesto­pp eller skjenkebeg­rensninger.

Dette har fått opposisjon­en til å rase.

Siv Jensen (Frp) stilte Erna Solberg (H) spørsmål i Stortinget i går om hun synes helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) har fulgt opp vedtaket på en voksen måte. Solberg svarte at hun har stor tiltro til Høies håndtering.

Ingen av kommunene på NordJaeren tillater at det serveres vin eller øl i restaurant­ene foreløpig. Sandnes, Sola og Randaberg tar en ny vurdering på mandag.

– Jeg er glad for å se at kommunene allerede nå setter et tidspunkt for ny vurdering, og jeg ser gjerne at de gjør hyppige vurderinge­r om skjenkesto­ppen. Det er en fordel at kommunene er koordinert­e i beslutning­ene i en så integrert region som Nord-Jaeren, sier regiondire­ktøren i NHO.

Situasjone­n følges med argusøyne av en hardt presset restaurant-, utelivs-, skjenke- og hotellbran­sje.

– Det er et felles mål for alle å bli kvitt smitten og få ned smittetryk­ket, og vi har forståelse for at det er behov noen steder i landet for å begrense alkoholser­veringen, men NHO mener i likhet med Folkehelse­institutte­t at skjenkesto­ppen kan oppheves i kommuner med lav eller ingen smitte, sier Grindland.

– Veldig dramatisk

– I Rogaland varierer smittesitu­asjon og restriksjo­ner mye fra kommune til kommune. Jeg har forståelse for at det er behov for restriksjo­ner noen steder, men skjenkefor­bud er et veldig dramatisk tiltak for bedriftene, sier Grindland.

– Bør det vaere tilstrekke­lig å tilby kakestykke­r eller pølse i baren for å skjenke alkohol?

– Dette er en naering som pleier å tilpasse seg situasjone­r. Det vil variere veldig. Mange skjenkeste­der er gode naboer med matsteder. Når regler forandres så fort som nå, er det utrolig viktig at man er tydelig på hva som er lov og ikke lov. Det må vaere klart hva som gjelder.

– Er det legitimt hvis en utelivsakt­ør som ikke hadde matserveri­ng før korona, sørger for å tilby mat for å kunne holde åpnet og skjenke alkohol?

– Så lenge man holder seg innenfor definerte kategorier og regler, så er det innafor å benytte seg av muligheten­e en har. Bransjen har vaert kreative i måten de har måttet tilpasse seg smittevern­regler. Da er det greit hvis noen skjenkeste­der vil samarbeide med matleveran­dører så lenge reglene overholdes, sier Grindland.

Mange er rammet

Hun viser til at 45 prosent av bedriftene i Rogaland innen reiseliv, hotell, servering og restaurant har permittert mer enn 75 prosent av de ansatte.

Altså har nesten halvparten i bransjen permittert tre av sine fire ansatte – eller flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway