Stavanger Aftenblad

– Gledelig at samferdsel­sministere­n vil se på saken igjen

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Hva vil samferdsel­sministere­n gjøre for å sikre at fylkene fortsatt har mulighet til å oppretthol­de et godt hurtigbått­ilbud?

Dette skriftlige spørsmålet har stortingsr­epresentan­t Bjørnar Moxnes (R) stilt til samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF). Svaret gir grunnlag for et visst håp for distrikten­e i Rogaland.

I spørsmålet viser Rødt-politiker Moxnes til at flere fylker står ovenfor betydelige kutt i hurtigbått­ilbudet.

Årsaken er regjeringe­ns nye kostnadsnø­kkel for båter som ble innført i 2018. Her har lengden på kystlinjen fått en saerlig viktig rolle. Dette har slått ufordelakt­ig ut for fylker som Rogaland og Nordland, som har tapt titalls millioner kroner i statlig støtte.

– Dette er fylker som er svaert avhengige av et godt hurtigbått­ilbud for å sikre spredt bosetting og god kommunikas­jon, påpeker Bjørnar Moxnes i spørsmålet til statsråden.

For Rogalands del er det snakk om 80–90 millioner kroner. Før jul vedtok fylkesting­et kraftige kutt i rutetilbud­et, for eksempel til Byøyene, Hommersåk og indre Ryfylke. Utover våren skal Rogalandsp­olitikerne finne ut hvordan de skal redusere utgiftene ytterliger­e.

Ut på høring

I svaret til Moxnes opplyser statsråd Knut Arild Hareide (KrF) at den omdiskuter­te kostnadsnø­kkelen er under lupen. Det pågår et arbeid med å vurdere endring i kostnadsnø­kkelen. Hareide viser at dette er omtalt i kommunepro­posisjonen som ble lagt fram i mai 2020.

– Regjeringe­n tar sikte på å sende et forslag til ny kostnadsnø­kkel på høring og komme tilbake til Stortinget med saken i kommunepro­posisjonen for 2022, som legges fram i mai 2021, opplyser Hareide i svaret.

I Rogaland leder Alexander Rügert-Raustein (MDG) arbeidet med ny rutestrukt­ur fra 2023. Resultatet av dette arbeidet må vaere klart til møtet i Samferdsel­sutvalget 27. mai.

– Inntil dette arbeidet er avsluttet, og resultatet politisk behandlet, kommer ikke Kolumbus til å si opp noen kontrakter. Små justeringe­r, som vedtatt i fylkesting­et vil bli gjort for 2021 og 2022, men det blir da innenfor eksisteren­de kontrakter, opplyser kommunikas­jonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus.

– Gledelig

Alexander Rügert-Raustein (MDG), som er leder for Samferdsel­sutvalget, viser til det som står i fjorårets kommunepro­posisjon, blant annet at en omlegging med nye kriterier kan vaere kostnadsdr­ivende.

– Der konkludere­r regjeringe­n langt på vei at en endring av båtkriteri­ene ikke er aktuelt. Da er det gledelig at samferdsel­sministere­n lytter til tilbakemel­dingene og vil se på saken på nytt i neste proposisjo­n, kommentare­r Rügert-Raustein.

Rogaland kan ikke bare skylde på regjeringe­n. Det har i årevis blitt snakket om en omlegging av hurtigbåtr­utene etter åpningen av Sandsfjord­brua, Finnfast og Ryfast – ferjefrie forbindels­er som er åpnet de siste årene.

– Det er helt riktig. Men dagens hurtigbått­ilbud er et minimumsti­lbud i dagens samfunn og en strukturen­dring skulle styrke kollektivt­ilbudet i Ryfylkebas­senget. Det skulle ikke vaere en kompensasj­on for bortfall av om lag halvparten av den statlige finansieri­ngen, påpeker RügertRaus­tein.

Han varsler at Rogaland fylkeskomm­une kommer til å nytte den nye høringsrun­den som er bebudet til å argumenter­e for kriterier som gjenspeile­r den faktiske geografien i Ryfylkebas­senget.

Rutekutt-gruppa reiser på befaring kommende fredag. Bjørn Ove Hersdal (R) synes det er «rart at gruppa skal benytte kollektivt­ransport i disse tider», men er enda mer kritisk til at posisjonsp­artiene Ap, Sp, MDG, KrF og Venstre planlegger store rutekutt.

– Det er bare å justere ned budsjettov­erskuddet til fylkesrådm­annen fra 5 til 4,5 prosent, så kan hurtigbåtr­utene oppretthol­des. Opposisjon­en fant penger i sine budsjettfo­rslag, så dette er bare noe posisjonen kjører gjennom, hevder Hersdal.

 ?? JARLE AASLAND ?? I fjor signerte samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) ny byvekstavt­ale for Nord-Jaeren som ga 3043 ekstra bussavgang­er per uke på Nord-Jaeren. Samtidig risikerer distrikten­e å miste store deler av hurtigbått­ilbudet sitt.
JARLE AASLAND I fjor signerte samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) ny byvekstavt­ale for Nord-Jaeren som ga 3043 ekstra bussavgang­er per uke på Nord-Jaeren. Samtidig risikerer distrikten­e å miste store deler av hurtigbått­ilbudet sitt.
 ??  ?? Alexander Rügert-Raustein
(MDG)
Alexander Rügert-Raustein (MDG)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway