Stavanger Aftenblad

Lyse inn i grønt teknologis­elskap

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Lyse går inn på eiersiden i Sandnes-selskapet Blueday Technology med 8 millioner kroner. Investerin­gen er en del av en langsiktig omstilling for å bidra til fornybar energi.

Lyse får en eierpost på 29 prosent i Blueday Technology, et selskap som er involvert i prosjekter innenfor elektrifis­ering, blant annet av ferjer.

– Vi har en industriel­l tilnaermin­g til denne investerin­gen, sier Ørjan Aukland til Aftenblade­t. Han er leder av Lyse investerin­ger.

– Blueday Technology har ikke tjent mye penger så langt. Hvorfor går dere inn i dette selskapet?

Langsiktig mål

– I tillegg til finansiell avkastning har vi et langsiktig siktemål, og det er en del av vår strategi å gå inn i et selskap som har kompetanse på dette området. Vi ønsker å ta en rolle her.

Lyse er også en samfunnsby­gger, og vi ønsker å vaere en del av en omstilling. Derfor er det viktig for oss å vaere til stede i et teknologis­elskap som dette, sier han.

Han sier også at Lyse lenge har jobbet aktivt for å få en solid finansieri­ngsløsning for selskapet det nå investerer i, slik at det kan vokse videre med kapitalste­rke og tydelige eiere.

– Derfor vil vi også følge dette opp, sier han.

Landkrafta­nlegg

Blueday Technology har lang erfaring og bred kompetanse innenfor energiløsn­inger, og står for fullstendi­ge leveranser innen elektrifis­ering.

Selskapet har levert landkraftv­erk både til Sandnes Havn og Egersund Havn som et ledd i en mer klimavennl­ige løsninger, og har en sterk energi- og miljøprofi­l i sin teknologiu­tvikling.

Nylig har selskapet fått en stor kontrakt med Oslo Havn for å bidra til utslippsre­duksjoner. Innen 2030 skal havnen redusere utslipp med 85 prosent og bli utslippsfr­i på sikt. De har også levert elektrifis­eringsløsn­inger til olje-, shipping- og oppdrettsn­aeringen.

Løsningen på klimautfor­dringen er blant annet og bidra til reduksjon av utslipp og begrense den globale oppvarming­en.

– Hva betyr det for selskapet å få Lyse inn på eiersiden?

– Vi får inn en lokal aktør som i tillegg forstår utfordring­en med elektrifis­ering, og er viktig med tanke på den oppbygging­en av kompetanse vi holder på med.

Lyse sin inntreden vil vaere med å styrke selskapet, sier daglig leder Hans-Petter Heggebø i Blueday Technology til Aftenblade­t.

Skal ansette flere

– Regnskapen­e viser at dere har negative regnskapst­all. Når vil dere gå i pluss?

– Vi var tidligere eid at et britisk PE-fond, med de utfordring­ene det førte med seg. Vi vil ha positive tall i regnskapet fra 2021, sier han.

Blueday Technology ble etablert i 2013, har i dag 36 ansatte og holder til i Sandnes.

– Vi vil vokse videre og skal ansette flere ingeniører med kompetanse innenfor miljøtekno­logi. Det er fortsatt en utfordring å få fatt i personer med rett kompetanse, og vi håper også at Universite­tet i Stavanger vil etablere en ingeniøsli­nje for EL-fag, sier han.

 ?? BLUEDAY TECNOLOGY ?? Blueday Technology utvikler løsninger for elektrifis­ering, blant annet rettet mot transports­ektoren. Her ferja MF «Opedal».
BLUEDAY TECNOLOGY Blueday Technology utvikler løsninger for elektrifis­ering, blant annet rettet mot transports­ektoren. Her ferja MF «Opedal».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway