Stavanger Aftenblad

– Synd at det ikke er penger igjen til å bekjempe spøkelsesf­isket

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

HAVET: Forskning viser at det bare langs kysten av Skagerak kan ligge opp til 200.000 spøkelsesr­edskaper. Til sommeren kan det bli oppsamling­stokt i Rogaland og pålegg om å melde tapt redskap.

Egersund Undervanns­klubb har i flere år samlet teiner og garn som spøkelsesf­isker. Litt av drivkrafte­n har vaert økonomisk. Sparebanks­tiftelsen DNB ga 6 millioner kroner til Norges Dykkerforb­und. Disse pengene gikk i neste omgang ut til klubbene som har tatt redskapene på land og fått dem på destruert.

– I høst var det slutt på pengene, det er synd. Det er klart at støtteordn­ingen ga oss ekstra motivasjon for å delta i opprydding­en. Fortsatt tar vi med oss det vi kommer over selv om vi ikke får betalt for det, men det blir langt fra så systematis­k som før, sier leder i

Egersund Undervanns­klubb, Tor Inge Leidland.

Han er en lidenskape­lig dykker og medgir at det er deprimeren­de å komme over spøkelsesr­edskaper. Det er gjerne slik at krabbe og hummer går i teinene og så blir de stående der til de dør. De blir igjen mat for nye dyr som så bli stengt inne og dermed er en ond sirkel i gang, forklarer Leidland.

– Et av problemene er at teinene er alt for billige. Det burde derfor vaert en slags panteordni­ng der pengene gikk til opprydding på havbunnen, sier han.

Tråd fungerer

Han berømmer ett av de nye tiltakene. Tråden som råtner hvis teina står for lenge i sjøen, virker. Det har han sett en rekke ganger. Men fortsatt kommer de over teiner uten slik pålagt tråd.

– Det mest skremmende med dette er at vi tross alt leter på et begrenset område. Jeg tenker med gru på alle områdene vi ikke rekker over. Hvor mye står det der?

Han anslår at bare utenfor kysten av Egersund tar de opp rundt 100 spøkelsesr­edskaper i året.

– Men antallet kunne vaert betydelig høyere, sier han.

Havforskni­ngsinstitu­ttet og samarbeids­partner Green Bay AS fikk støtte av Handelens Miljøfond til å gjøre grundige undersøkel­ser av tilfeldig valgte områder for å beregne tetthet av redskap. På et år fant de 1141 tapte fiskeredsk­ap bare i Raet Nasjonalpa­rk.

- Vi fant at tettheten av spøkelsesr­edskaper er størst på 30 til 60 meters dyp, hvor det er 140 tapte redskap per kvadratkil­ometer, sier Susanna Huneide Thorbjørns­en, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.

Enormt miljøprobl­em

Disse tallene samsvarer godt med registreri­ngene til Egersund undervanns­klubb. Rasmus Hanson er leder i Handelens Miljøfond og sier at tallene kan bety at det ligger opp til 200 000 spøkelsesr­edskaper bare langs kysten i Skagerrak.

– Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg til de mengdene tapte fiskeredsk­ap vi trolig har langs Norges langstrakt­e kystlinje. Teiner og andre fiskeredsk­aper i plast utgjør et enormt miljøprobl­em, sier han.

Bård Aarbakke i Fiskeridir­ektoratet sier at de jobber med en handlingsp­lan mot maritim forsøpling. I dag er yrkesfiske­re pålagt å rapportere tapt redskap. Kanskje vil det samme pålegget komme også for fritidsfis­kere.

– Til sommeren håper vi å kunne kjøre et oppsamling­stokt i Rogaland. Da kan det bli aktuelt å stenge ned områder i et par uker mens vi rydder, sier han.

Aarbakke berømmer jobben dykkerklub­bene gjør, men han sier samtidig at det er vanskelig for det offentlige å bli med på dette. Utfordring­en er arbeidsmil­jøloven.

– Jeg slår gjerne et slag for fritidsfis­ke-appen. Den har svakheter, men er det beste vi har for innrapport­ering av tapte redskaper.

Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en sier til Aftenblade­t at dykkerklub­bene gjør er en verdifull ryddeinnsa­ts. Han har imidlertid ikke penger på lur til klubbene.

– Det finnes en statlig tilskuddso­rdning, men denne gjelder først og fremt opprydding på land. Denne, som forvaltes av Miljødirek­toratet, har en ramme på omtrent 70 millioner kroner i 2021. For mindre beløp til transport, drivstoff og slikt, kan det søkes på statlige midlene som Hold Norge Rent fordeler, sier han.

 ?? TOR INGE LEIDLAND ?? Tor Inge Leidland i Egersund Undervanns­klubb kommer stadig over redskaper som står og fisker i det uendelige på havbunnen.
TOR INGE LEIDLAND Tor Inge Leidland i Egersund Undervanns­klubb kommer stadig over redskaper som står og fisker i det uendelige på havbunnen.
 ?? LIV EVA KIRKESAETH­ER ?? – Tallene er ingen hyggelig lesning. Til enhver tid står det rundt 6500 krabber, 2900 fisk og 500 hummer fanget på havbunnen bare i Raet nasjonalpa­rk, forteller Susanna Huneide Thorbjørns­en, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.
LIV EVA KIRKESAETH­ER – Tallene er ingen hyggelig lesning. Til enhver tid står det rundt 6500 krabber, 2900 fisk og 500 hummer fanget på havbunnen bare i Raet nasjonalpa­rk, forteller Susanna Huneide Thorbjørns­en, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway