Stavanger Aftenblad

Milliardko­ntrakt på Equinors plattforme­r sikrer 500 oljejobber

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

FORUS: Altus Interventi­on og Archer skal sammen med samarbeids­partnere levere brønntjene­ster for 5 milliarder kroner på 28 Equinor-plattforme­r de neste årene.

– Dette er en kjempeboos­t for oss. Det er stort! sier norgessjef Cathrine Bjaarstad i oljeservic­eselskapet Altus Interventi­on, som har hovedkonto­r på Forus.

Tirsdag morgen ble det kjent at Equinor har tildelt kontrakter for vedlikehol­d og oppgraderi­ng av brønner på en rekke felt på norsk sokkel – integrerte kabeltjene­ster heter det på fagspråket. Kontrakten­e har en varighet på fem år med opsjon på opptil seks års forlenging.

Av tre rammeavtal­er stakk Altus Interventi­on av med to. Den samlede verdien over fem år er rundt 2,5 milliarder kroner. Den norske delen av selskapet omsatte for 743 millioner kroner i 2019, som er siste tilgjengel­ige regnskapså­r. Da ble det et underskudd på 70 millioner kroner på bunnlinjen.

22 plattforme­r

Bjaarstad legger ikke skjul på at en avtale verd om lag en halv milliard kroner årlig kommer godt med. – Det er en veldig stor kontrakt for oss. Økonomisk betyr den svaert mye – på grunn av størrelse, stabilitet og høyere inntjening, sier Bjaarstad.

Aldri tidligere har selskapet vunnet en større avtale i dette segmentet. Og aldri tidligere har virksomhet­en gjort like mye av jobben selv som den skal gjøre nå. Baker Hughes skal levere noen støttetjen­ester, men ellers sitter Altus igjen med det meste av kontraktsv­erdien selv.

– Vi har jobbet hardt i flere år for å kunne levere et anbud som dette, sier Bjaarstad.

Kort fortalt skal Altus Interventi­on levere alt av vedlikehol­d og oppgraderi­nger av eksisteren­de brønner på 22 Equinorpla­ttformer på felt som Johan Sverdrup, Oseberg og Troll. Oppgaven er blant annet å sørge for at brønnene er sikre og at de kan produsere mer i framtiden.

300 jobber

Bjaarstad understrek­er betydninge­n av at selskapet nå er sikret mye og jevnt arbeid i mange år framover.

– Det betyr at vi kan investere penger i utvikling av våre ansatte og deres kompetanse. Vi kommer også til å ansatte flere titalls nye medarbeide­re i år. Det gjorde vi også i fjor, til tross for koronapand­emien, sier hun,

Norgessjef­en anslår at den nye kontrakten sikrer om lag 300 arbeidspla­sser i bedriften, som totalt har rundt 400 medarbeide­re i Norge.

Den tredje rammeavtal­en gikk til Archer, i tett samarbeid med Welltech og Schlumberg­er. Avtalen gjelder seks plattforme­r på feltene Gullfaks og Statfjord og er også verd 2,5 milliarder over fem år.

Ny type kontrakt Finansdire­ktør Espen Joranger anslår at Archer vil sitte igjen med mellom 30 og 50 prosent av kontraktsv­erdien avhengig av hva som konkret skal gjøres. Joranger anslår videre at om lag 200 medarbeide­re i de tre selskapene vil vaere sysselsatt med kontrakten.

– Dette er en viktig kontrakt for oss. Den er spesielt interessan­t fordi Equinor nå tenker nytt og integrerer alt arbeidet i én kontrakt. Tidligere kjøpte selskapet de ulike tjenestene enkeltvis, sier Joranger.

Archer har norsk hovedkonto­r i Sandnes og om lag 1500 ansatte i Norge. Selskapet omsatte i 2019 for 3,5 milliarder kroner her til lands.

Også oppdragsgi­ver Equinor trekker fram den nye kontraktsm­odellen.

– Dette er et resultat av vår langsiktig­e strategi for å få mer helhetlige løsninger. Det innebaerer økt myndighet og ansvar for leverandør­ene og vil åpne for mer prestasjon­sbaserte kompensasj­onsordning­er. Nå styrker vi vårt arbeid med å bygge ett lag sammen med leverandør­ene, sa anskaffels­esdirektør Peggy Krantz-Underland i en melding da avtalen ble offentligg­jort.

 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Norgessjef Cathrine Bjaarstad jubler over storkontra­kten fra Equinor. I bakgrunnen konsernsje­f Åge Landro. Bildet er tatt i 2018, da Bjaarstad begynte i jobben i Altus Interventi­on.
PÅL CHRISTENSE­N Norgessjef Cathrine Bjaarstad jubler over storkontra­kten fra Equinor. I bakgrunnen konsernsje­f Åge Landro. Bildet er tatt i 2018, da Bjaarstad begynte i jobben i Altus Interventi­on.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway