Stavanger Aftenblad

President Bidens plan for de første 100 dagene

-

WASHINGTON: En koronapand­emi som har krevd 400.000 liv. En økonomi i krise. Et land som er dypt splittet både politisk og sosialt.

Joe Biden står overfor tunge løft når han nå overtar som president i USA.

– Det som er unikt for Biden er ikke så mye det faktum at det er krise. Det er antallet konkurrere­nde kriser, sier Mary Stuckey, professor i kommunikas­jon ved Penn State University.

David Farber, historiepr­ofessor ved University of Kansas, tror håndtering­en av koronapand­emien vil bli førsteprio­ritet.

– Vi har 4000 amerikaner­e som dør av covid-19 hver eneste dag. Og den føderale utrullinge­n av vaksinen har vaert en katastrofe. Så jeg tror det vil stå i front, sier han.

Tar grep fra dag én

Selv har 78 år gamle Biden lagt fram en ambisiøs plan for sine første 100 dager som president.

Allerede på dag én lover han en rekke symboltung­e grep:

En erklaering om at USA blir med igjen i Parisavtal­en

En erklaering om at USA melder seg inn igjen i Verdens helseorgan­isasjon (WHO)

Innføring av nye etiske standarder for Det hvite hus

Et initiativ for gjeninnfør­ing av 100 regelverk for helse og miljø som ble svekket eller fjernet under president Donald Trump

Et initiativ for å bli med igjen i atomavtale­n med Iran

En slutt på reiserestr­iksjonene for innbyggere fra muslimske land

Tiltak for å forhindre deporterin­g av mennesker som kom til USA ulovlig som mindreårig­e

En lovforslag som skal gjøre det lettere for 11 millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA, å få amerikansk statsborge­rskap

Et lovforslag for å styrke våpenkontr­ollen

Koronakris­en

Også i kampen mot koronaviru­set lover Biden å ta grep umiddelbar­t.

Nye regler vil gjøre det påbudt med munnbind på føderal eiendom og når man reiser ut av delstaten. Andre vil bli anbefalt å bruke munnbind i 100 dager.

Samtidig forlenges pausen på nedbetalin­g av studentlån og restriksjo­nene på utkastelse­r og tvangsauks­joner.

Biden vil også ha opp tempoet i vaksinerin­gen. Løftet er at det skal settes 100 millioner vaksinedos­er i løpet av hans første 100 dager som president.

Det skal også opprettes 100 nye vaksinasjo­nssentre på én måned.

Men det kommer ikke til å gå av seg selv. Biden står etter alt å dømme overfor en hard politisk kamp i Kongressen for å få grønt lys for en koronakris­epakke på 1900 milliarder dollar. En splittet nasjon

Biden arver et USA preget av alvorlig politisk og sosial splittelse. Innsats for å bygge politisk tillit og mot rasediskri­minering kommer til å stå høyt på prioriteri­ngslisten.

– For å vaere aerlig så er dette en krise som USA ikke har sett maken til siden Abraham Lincoln ble tatt i ed, sier David Farber.

Lincoln ble tatt i ed en måned før den amerikansk­e borgerkrig­en brøt ut i 1861.

Blant Bidens løfter er at han innen 100 dager skal opprette en ny spesialenh­et for politisake­r som skal bekjempe institusjo­nell rasisme.

Samtidig har han varslet en omfattende innvandrin­gsreform. Deportasjo­ner skal fryses i 100 dager, finansieri­ngen av grensegjer­det mot Mexico skal stoppes, og kvotene for lovlig innvandrin­g skal utvides.

Biden har også forsøkt å få inn vesentlig mer mangfold i regjerings­apparatet.

En lang liste

Et annet moment er klimakrise­n. Der har Biden signaliser­t en helt annen tilnaermin­g enn sin forgjenger.

I tillegg til å bli med igjen i den globale klimaavtal­en fra Paris vil han foreslå en tiltakspak­ke på 2000 milliarder dollar for å nå klimanøytr­alitet i USA innen 2050.

Biden varsler også nye grep i sosialpoli­tikken, og han tar til orde for en nasjonal minstelønn på 15 dollar.

Men selv om Bidens liste med presserend­e oppgaver etter fire år med Trump kan virke uendelig lang, har andre presidente­r hatt det vanskelige­re før ham.

– I 1933 kom Franklin D. Roosevelt inn i Det hvite hus med en arbeidsløs­het på 25 prosent, en børs som hadde falt nesten 90 prosent og folk som ikke var i stand til å få pengene sine ut av banken, påpeker Farber.

– Amerika har kommet seg igjennom verre ting før. (NTB)

Biden arver et USA preget av alvorlig politisk og sosial splittelse. Innsats for å bygge politisk tillit og mot rasediskri­minering kommer til å stå høyt på prioriteri­ngslisten.

 ?? TOM BRENNER, REUTERS/NTB ?? Joe Biden talte på New Castle flyplass før han dro til Washington DC. Den nye presidente­n varsler omfattende innvandrin­gs- og miljørefor­mer.
TOM BRENNER, REUTERS/NTB Joe Biden talte på New Castle flyplass før han dro til Washington DC. Den nye presidente­n varsler omfattende innvandrin­gs- og miljørefor­mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway