Stavanger Aftenblad

Turistland krever vaksinepas­s

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Flere EU-land legger vekt på å innføre vaksinepas­s. Hellas og Portugal går foran.

Med et vaksinepas­s i hånden kan du bli slippe inn i den gode gamle verden. Gå på restaurant, konsert og komme deg ut for å reise. Av sistnevnte presser regjerings­sjefer fra turistmål i Sør-Europa hardt på i EU for å innføre et felles vaksinepas­s som gir vaksinerte europeere friheten tilbake.

Temaet er på agendaen når EUs stats- og regjerings­sjefer møtes i torsdag for et virtuelt toppmøte om koronapand­emien. Den greske statsminis­teren Kyriakos Mitsotakis anser det som presserend­e å vedta «en felles forståelse av hvordan et vaksinasjo­nssertifik­at skal organisere­s, slik at det kan aksepteres i alle medlemssta­ter».

Frihet

Han får støtte av Portugal, som for tiden har EUs roterende presidents­kap. «For land som Portugal og Hellas er turismen spesielt viktig for økonomien, så det er avgjørende at når vi kommer til sommeren, føler vi oss trygge, og at andre føler seg trygge på å reise», sa António Costa. Statsminis­teren i Portugal, ifølge nettmediet politico.eu.

Den greske regjeringe­n vil ikke gjøre vaksinepas­set til en forutsetni­ng for turisters tilgang til Hellas, men regjeringe­n håper et slikt pass kan vaere et verktøy for å øke en kriseramme­t turistbran­sje som normalt utgjør en femtedel av Hellas bruttonasj­onalproduk­t. Den tyske regjeringe­n er splittet i saken, men utenriksmi­nister Heiko Mass uttaler seg for vaksinepas­set. «Vaksinerte personer bør få rett til å utøve sine grunnlegge­nde rettighete­r igjen», sier han til Bild am Sonntag. «Vi vet foreløpig ikke i hvilken grad vaksinerte mennesker kan smitte andre, men vi vet at vaksinerte ikke tar sykesenger fra noen. Det fjerner minst én viktig grunn til å begrense grunnlegge­nde rettighete­r», sier Heiko Mass.

Lederen for Det europeiske råd, Charles Michel, som leder torsdagens toppmøte, sier i et intervju med nederlands­k tv at vaksinepas­set i utgangspun­ktet er en god idé, men at det ikke kan lanseres før flere EU-borgere er blitt vaksinert. «Hvis dette blir implemente­rt for tidlig, kan det utløse stor frustrasjo­n i Europa», sier Charles Michel.

Diskrimine­ring

Kanskje påpeker den belgiske EUpresiden­ten at det er stor forskjell i hvor langt de enkelte EU-landene er kommet med sine vaksinasjo­nsprogramm­er, og det er grunnen til at et vaksinepas­s vil vaere til fordel for noen land, tidligere enn andre. Danmark leder suverent når det gjelder andelen av befolkning­en som er blitt vaksinert. I Danmark er 2,9 prosent av befolkning­en vaksinert med den første sprøyten, mens det tilsvarend­e tallet i for eksempel Belgia og Frankrike er mindre enn 1 prosent.

Professor i EU-rett Alberto Alemanno, mener at «et vaksinepas­s vil føre til diskrimine­ring fordi alle land ikke er like raske med å rulle ut vaksinen. Et vaksineser­tifikat vil gjøre fri bevegelse i EU betinget av utrullinge­n av vaksine i hvert land. Det vil vaere veldig problemati­sk hvis du ikke kan reise uten å bli vaksinert, fordi muligheten for å bli vaksinert varierer. Det vil vaere en form for diskrimine­ring basert på nasjonalit­et, som etter min mening vil vaere i strid med EU-lovgivning­en», sier Alberto Alemanno, Jean Monnet-professor ved HEC Businees School i Paris.

Han mener at de nåvaerende reisebegre­nsningene i EU heller bør fjernes for alle så snart som mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway