Stavanger Aftenblad

Ja til nattverd fra høyalteret!

- Arild Vøllestad Pensjonert prest, Stavanger

DOMKIRKEN: Etter min vurdering handler altersaken ikke primaert om museum versus menighetsk­irke, men om den symbolske forståelse­n av Domkirkens rom. En rimelig forståelse er slik: Domkirken er en langkirke, med røtter tilbake til oldkirkens basilikaer. Når man kommer inn i våpenhuset, dras øye og sinn mot alteret der framme (at mange kirkegjeng­ere ser til siden og hilser på kjente, annullerer ikke denne symbolikke­n!) Høyalteret symboliser­er fullendels­en. Det er derfor en følelsesme­ssig viktig pilegrimsg­ang å bevege seg dit for å motta nattverden.

Denne symbolikk er jeg redd kan bli forkludret ved et flyttbart alter nederst ved kortrappen­e. Så vidt jeg forstår, skal der også vaere et mobilt knefall (begrunnet ved honnørorde­t «fleksibili­tet»). Men i praksis vil det vel vaere fristende å rydde vekk dette og feire nattverden ved at deltagerne stående dypper brødet i vinen, uten den stille ettertanke som kneling gir mulighet for?

Tilhengern­e av et nytt alter ved kortrappen argumenter­er med at prestene da kommer naermere folket. Men vår kontakt med folket handler ikke primaert om metermål. Derimot handler det om vi klarer den krevende oppgaven å forkynne det kristne budskap med eksistensi­ell nerve slik at det når fram til folk! Domkirken har i seinere år vaert et stabilt tilfluktss­ted for mennesker som er trøtte av, eller føler seg undervurde­rt av, de mange gudstjenes­telige eksperimen­ter i en del menigheter. Uansett utfall i altersaken er det viktig at denne funksjonen som tilfluktss­ted tas vare på.

 ??  ?? «Mange av våre medlemmer har lenge uttrykt bekymring for smittevern­et for både laerere og deltakere, og etter jul har dette eskalert», skriver Ane Rebekka Solberg og Stian Røst, tillitsval­gte ved Johannes Laeringsse­nter.
«Mange av våre medlemmer har lenge uttrykt bekymring for smittevern­et for både laerere og deltakere, og etter jul har dette eskalert», skriver Ane Rebekka Solberg og Stian Røst, tillitsval­gte ved Johannes Laeringsse­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway