Stavanger Aftenblad

Alle ville ha henne som vinner

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Da kunstneror­ganisasjon­ene og -institusjo­nene ble spurt om hvem som bør bli Årets stavangerk­unstner, pekte alle på samme person.

Visuell kunstner Ananda Serné er Årets stavangerk­unstner.

32-åringen er opprinneli­g fra Nederland, men har etablert seg i Stavanger og jobber til daglig i Tou Atelierhus.

I flere uker har hun båret på hemmelighe­ten om at hun er utnevnt til årets stavangerk­unstner. Normalt skjer offentligg­jøringen under nyttårsmot­takelsen på Ledaal, men strenge smittevern­regler gjorde at ordføreren måtte utsette arrangemen­tet denne gang.

Med behørig avstand – og utendørs – ble den ferske stavangerk­unstneren hyllet av ordføreren onsdag, tre uker på overtid.

Fersk i byen

Ananda Serné flyttet til Stavanger i 2016.

Som ung, lovende og nyutdannet kunstner valgte hun å laere seg norsk, bosette seg og starte sin kunstneris­ke karriere i Stavanger. Det var ingen studie- eller familierel­asjon som knyttet henne til regionen, men gode kunstnerve­nner. De fikk henne til byen.

Det er ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) svaert glad for.

– Vi ønsker at Stavanger skal vaere en attraktiv by å leve og jobbe i for kunstnere og kulturarbe­idere. Kommunen har opprettet kulturpris­en, utmerkelse­n Årets stavangerk­unstner og flere stipendord­ninger. Da er det godt å høre at de gode arbeidsvil­kårene er godt kjent utenfor landets grenser, sier Kari Nessa Nordtun.

– Det var en stor overraskel­se da jeg fikk melding om utmerkelse­n av kultursjef­en like før jul. Flott å få denne anerkjenne­lse fra byen som jeg har bodd i i fire år, sier Serné.

Hun sier at utmerkelse­n gir henne anledning til å holde det gående i Stavanger.

– Jeg kan nå investere mer i mitt arbeid, sier Serné.

Det er kulturavde­lingen i Stavanger kommune som står bak utmerkelse­n. I tillegg til egne vurderinge­r, får avdelingen innspill fra kunstneror­ganisasjon­er og institusjo­ner. Serné ble løftet fram som en saerlig aktuell kandidat til prisen i 2021 av samtlige som ga innspill.

– Gratulerer, utbryter Ingeborg Kvame når Serné kommer innom i døra. Begge har arbeidsste­d i tredje etasje i Tou Atelierhus.

Ingeborg Kvame er også styreleder i Bildende Kunstneres Forening Rogaland, som var en av organisasj­onene som framhevet 32-åringen.

– Vi synes det er veldig sprekt at hun har flyttet til regionen og ønsker å satse på å vaere her. Ananda gjør mye spennende arbeid, jobber lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Hun er veldig god ressurs for regionen, bidrar i Studio 17 (visningsst­ed drevet på dugnadsbas­is red.anm.) og hun engasjere seg fagpolitis­k. Ananda er med på å gjøre det enda kjekkere å bo i Stavanger, sier Kvame.

Utdannet på Island

Ananda Serné har en Master of Arts fra Island University of the Arts i Reykjavík.

I kunstnersk­apet sitt utforsker Serné spørsmål om oversettel­se, kommunikas­jon eller mangel på kommunikas­jon. Dette gjør hun gjennom bevegelige bilder, språk og tekstiler. Spørsmål som opptar henne, er blant annet hvor mye informasjo­n eksisterer utenfor menneskets oppfatning? Hvor mye informasjo­n går tapt?

Hun bruker ofte samtaler med andre, som biologer, lingvister eller oversetter­e i arbeidet sitt.

Serné debuterte i 2017, men verkene hennes har allerede blitt vist på nasjonale og internasjo­nale anerkjente kunstmusee­r, kunsthalle­r og gallerier.

I begrunnels­en for å kåre henne til Årets stavangerk­unstner, her det blant annet:

«Serné er aktiv i sitt kunstnersk­ap og har gjennom visninger både nasjonalt og internasjo­nalt vist et høyt kvalitetsn­ivå og talent. Hun bidrar aktivt til kunstmiljø­et lokalt gjennom sitt engasjemen­t i Studio 17 på Nytorget og som styremedle­m i Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR).»

Dette sier fjorårets vinner John Derek Bishop, musiker, komponist og visuell kunstner, var fjorårets stavangerk­unstner. Året gikk ikke helt som planlagt.

– Koronaen gjorde at det var veldig mye som ble avlyst. Planen var at jeg som Årets Stavangerk­unstner skulle hatt opptredene­r på en del kommunal tilstelnin­ger. Med unntak av en konsert, ble alt dette avlyst. Kanskje et sted mellom 20 og 50 konserter lokalt som det ikke ble noe av, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Ingeborg Kvame, til høyre, mener Ananda Serné er en flott vinner av utmerkelse­n Årets stavangerk­unstner.
JARLE AASLAND Ingeborg Kvame, til høyre, mener Ananda Serné er en flott vinner av utmerkelse­n Årets stavangerk­unstner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway