Stavanger Aftenblad

Dette er Rajas råd til konsertgje­ngere og teaterpubl­ikum

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KORONA: Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) ber innstendig publikum om å respektere begrensnin­ger arrangøren­e setter som følge av det nye rådet om å ikke gå på konsert i nabokommun­en. Han jobber fortsatt med en kompensasj­onsordning for de som må avlyse.

Under en pressekonf­eranse mandag kom regjeringe­n med følgende nye råd:

«Kulturarra­ngement som forestilli­nger, oppvisning­er m.v, samt kurs/konferanse­r og tros- og livssynser­emonier utsettes dersom disse samler personer fra flere kommuner. Folk bes om å respektere begrensnin­ger som arrangøren informerer om når det gjennomfør­es arrangemen­ter forbeholdt innbyggere i en enkelt kommune. Dette omfatter både utendørs og innendørs arrangemen­ter, men ikke begravelse­r.»

Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) gjentok oppfordrin­gen i sin pressekonf­eranse tirsdag.

Nye problemsti­llinger

Denne anbefaling­en skaper en del nye problemsti­llinger for arrangører i vårt distrikt, hvor det jo er forholdsvi­s vanlig at folk besøker sine nabokommun­er for å oppleve teaterfore­stillinger, konserter og lignende, og hvor arrangører ofte samarbeide­r på tvers av kommunegre­nsene.

Aftenblade­t ba tirsdag om et intervju med kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) for å få noen svar på hvordan arrangører og publikum skal forholde seg til den nye anbefaling­en.

Dette svarer Raja

Onsdag svarte han på spørsmålen­e på epost:

Aftenblade­t: - Hvordan skal dette håndheves av arrangører av kulturarra­ngementer som teaterfore­stillinger og konserter? Skal de sende ut informasjo­n til de som allerede har kjøpt billetter til et arrangemen­t og informere om at folk fra andre kommuner ikke får komme? Eller blir det opp til publikum selv om de vil følge rådet eller ikke?

Raja svarer: «Rådet som gjelder er at arrangører anbefales å utsette kulturarra­ngementer, kurs, konferanse­r og tros- og livssynsse­remonier som samler folk fra ulike kommuner. Det handler om å begrense sosial mobilitet og dermed smittespre­dning. Dette omfatter både utendørs og innendørs arrangemen­ter, men ikke begravelse­r. Arrangører kan for eksempel opplyse om dette på sine nettsider, så ber vi innstendig om at folk respektere­r begrensnin­ger som arrangøren setter.»

Aftenblade­t: - Hvis publikum følger rådet, kan de da kreve pengene igjen for kjøpt billett hvis arrangemen­tet likevel blir gjennomfør­t? Og blir arrangøren i så fall kompensert for tapet?

- Hvis det ikke lar seg gjøre å utsette et arrangemen­t hvor det er solgt billetter til publikumme­re fra flere kommuner, rådes arrangøren da til å avlyse? Blir arrangøren i så fall kompensert for avlysninge­n?

Raja svarer: «Når det gjelder kompensasj­on er regjeringe­ns mål er å hjelpe sektoren gjennom koronasitu­asjonen, og jeg vil gjerne gjenta at både løftet og målet ligger fast i det nye året. Jeg jobber i disse dager med hvordan sektoren på best mulig måte skal kunne kompensere­s for inntektsbo­rtfall ved avlyste eller utsatte arrangemen­ter. Jeg har hele tiden sagt at vi følger nøye med på kultursekt­orens behov og følger fortløpend­e opp.»

 ?? FREDRIK HAGEN, NTB ?? Abid Raja (V) anbefaler arrangører om å utsette arrangemen­ter som samler folk fra flere kommuner. Hvordan eventuelle tap som følge av avlysninge­r skal kompensere­s, er fortsatt litt uklart.
FREDRIK HAGEN, NTB Abid Raja (V) anbefaler arrangører om å utsette arrangemen­ter som samler folk fra flere kommuner. Hvordan eventuelle tap som følge av avlysninge­r skal kompensere­s, er fortsatt litt uklart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway